Gjengopprør i Mexico:

Reiseblogger skutt i ferieparadis

To kvinner ble drept og tre turister ble skadd etter de havnet i en skuddveksling mellom narko-gjengmedlemmer på en restaurant i Mexico. En av de drepte er en California-basert reiseblogger.

SKUDDVEKSLING: Onsdag ble to turister ble skutt og drept da de ble fanget i kryssilden av en skuddveksling mellom antatte gjengmedlemmer på restauranten «Mini quinta», som er avbildet, i byen Tulum. Foto: Paola Chiomante/ Reuters/ NTB
SKUDDVEKSLING: Onsdag ble to turister ble skutt og drept da de ble fanget i kryssilden av en skuddveksling mellom antatte gjengmedlemmer på restauranten «Mini quinta», som er avbildet, i byen Tulum. Foto: Paola Chiomante/ Reuters/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En indisk reiseblogger, som bodde i California, var en av to turister som ble skutt og drept på restauranten «Mini quinta» ved et strandferiested i det kjente turistområdet Tulum, Mexico. Skuddvekslingen oppsto mellom antatte gjengmedlemmer. Det melder flere medier, blant annet The Guardian.

De to kvinnelige turistene som ble drept i skuddvekslingen var indiske Anjali Ryot og tyske Jennifer Henzold.

To tyske menn og en nederlandsk kvinne ble også såret i skuddvekslingen som skjedde onsdag kveld, ifølge myndighetene i fylket Quintana Roo i Mexico.

Det tyske utenriksdepartementet har i etterkant av hendelsen lagt ut en advarsel for tyske borgere som befinner seg i området.

- Hvis du befinner deg i Tulum eller i Playa del Carmen-området må du ikke forlate hotellet, skriver de tyske myndighetene, ifølge The Guardian.

- Væpnet sammenstøt

Tulum er kjent for sine gamle mayaruiner og turkise hav, og det er et av landets mest kjente turistmål. Men den seineste perioden har det oppstått gjengkriger mellom rivaliserende gjenger i området.

I tiden opp til den fatale skuddvekslingen skal Ryot ha postet en rekke bilder på Instagram fra Tulum, der hun viser fram ferielokasjonen for sine 42 000 følgere, ifølge The Guardian.

I skrivende stund er Instagram-profilen til Ryot privat.

Myndighetene i Quintana Roo sier i en uttalelse at etterforskningen indikerer at skuddvekslingen var «et væpnet sammenstøt mellom kriminelle grupper som driver med salg av narkotika».

FERIEPARADIS: Byen Tulum er et kjent turistmål i Mexico, med sine turkisblå hav og mayaruiner. Foto: Patrick Frilet/REX/ NTB
FERIEPARADIS: Byen Tulum er et kjent turistmål i Mexico, med sine turkisblå hav og mayaruiner. Foto: Patrick Frilet/REX/ NTB Vis mer

Borgermesteren i Tulum, Marciano Dzul, uttalte til TV-kanalen Milenio at ofrene ikke hadde noen relasjon til gjengmedlemmene, og at de tilsynelatende hadde blitt fanget i kryssilden. Én av de antatte gjerningspersonene har blitt arrestert, opplyste Dzul.

Truende advarsel

Fredag publiserte den lokale borgergruppen i Tulum «Citizens Observatorio» et bilde av et håndskrevet brev som hadde blitt funnet på det lokale markedet i byen, ifølge The Guardian.

Brevet er signert av narko-gjengen «Los Pelones», som kan oversettes til «De skallede».

I brevet står det at skyteepisoden «var en advarsel, så dere kan se at vi mener alvor rundt virksomheten vår. Enten godtar dere det, ellers fortsetter vi å lukke ned steder slik vi gjorde med Mini Quinta».

Det er en tilsynelatende advarsel om å betale utpressingskrav for beskyttelsespenger.

Brevet avsluttes med en tydelig beskjed fra narko-gjengen: «Det er oss som har kontrollen her».

Borgermesteren anerkjenner at det har kommet en bølge av voldelige sammenstøt mellom rivaliserende narko-gjenger i Tulum.

Mer enn 300 000 mennesker har dødd i brutale blodbad, som følge av sammenstøt mellom narkokartellene i Mexico, siden regjeringen og militæret erkjente «krig mot narkotika» i 2006, iføge The Guardian.

Kartellene i Mexico har ekstremt mye makt, og eksperter sier at de utgjør en trussel mot regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer