Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reisefølge funnet - måtte grave seg ned

To voksne og ett barn måtte grave seg ned sammen med Røde Kors. Nå er de hentet ned.

VANSKELIGE FORHOLD: Turfølge møtte på dårlig vær og måtte natt til søndag få hjelp med å komme seg ned fra Eidskyrkja i Volda. Foto: Volda Røde Kors Hjelpekorps
VANSKELIGE FORHOLD: Turfølge møtte på dårlig vær og måtte natt til søndag få hjelp med å komme seg ned fra Eidskyrkja i Volda. Foto: Volda Røde Kors Hjelpekorps Vis mer

SISTE: Litt etter klokken 00.30 natt til søndag melder politiet i Møre og Romsdal at de er hentet ned.

– Alle er uskadd og i god behold, skriver de på Twitter.

- De har startet turen nedover, og har ankommet et hytteområde der de varmer seg litt før de drar videre nedover med Røde Kors og scooter, sa operasjonsleder Arild Reite til Dagbladet klokka 23.30.

- De er tatt hånd om og i god behold, sier han.

Gravde seg ned

- De er medtatt og nedkjølt, derfor velger de nå å grave seg ned på fjelltoppen i en periode. Dette for å starte behandling mot nedkjøling.

Slik oppsummerte operasjonsleder Sindre Molnes hos Møre og Romsdal politidistrikt tidligere i kveld situasjonen for turfølget og letemannskapene fra Røde Kors som befiant seg på fjellet Eidskyrka i Volda, 1482 meter over havet.

Orkan i kastene

Lørdag morgen la de tre skigåerne, to menn i 50-åra og ett barn i tenåra, ut på dagstur. Etter hvert skiftet været, og de ble sittende fast på fjellet.

Vinden økte på. Utover kvelden har det vært orkan i kastene. Omkring klokka 16 så de ingen annen utvei enn å be om hjelp, ifølge politiet. Drøye fem timer seinere ble de funnet på fjelltoppen.

- Det har vært en veldig situasjon, både for turfølget og letemannskapene. Til tross for at vi hadde GPS-koordinater for hvor de var, så tok det lang tid før vi fant dem på grunn av dårlig sikt. Det er ekstremt kraftig vind i området og fortsatt dårlig vær, sier Molnes.

Ifølge operasjonslederen venter en tre timer lang tur for de som nå har gravd seg ned på fjelltoppen. De vil derfor avvente til værforholdene roer seg og de som har sittet fast på fjelltoppen i flere timer har fått mer varme i kroppen.

- De er bevisste, men de er nedkjølt, sier Molnes til Dagbladet.

Helikopter måtte snu

Samtlige av de tre skal ha vært godt kledd. De hadde imidlertid bare utstyr for dagsturen slik som planlagt. Dermed ble det både kaldt og utfordrende, da værforholdene forverret seg utover ettermiddagen.

Seks personer fra Røde Kors ble sendt til stedet på snøscooter og ski. I tillegg ble det forsøkt å sende helikopter til området.

- Men det var for dårlig vær til å fly inn, så det ble kalt tilbake, sier Molnes.

Overrasket

Også i Ullensvang i Hardanger hadde en skiløper gravd seg ned lørdag kveld.

– Han var på skitur og ble overrasket av dårlig vær, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

I 1-tiden natt til søndag ankom mannskapene Reinsnosi i Ullensvang kommune der en mann hadde gravd seg ned fordi han ikke kom seg ned fra fjellet, rundt 14 timer etter at han meldte fra til politiet at han var i trøbbel.

Vest politidistrikt skriver på Twitter at mannen har det fint etter forholdene.

Mannen meldte fra til politiet rundt klokken 12 lørdag. Røde Kors dro for å hente ham, men måtte snu som følge av det dårlige været.

Lørdag kveld forsøkte redningsmannskapene seg på nytt etter at vinden har roet seg.

Hele Norges coronakart