USA

Reisekaos rammer millioner

Årets julehelg i USA kan bli den kaldeste på flere tiår. Om verken sykdom eller inflasjon hindrer amerikanerne fra å reise, kan en massiv vinterstorm gjøre det i år.

KAOS: Været i store deler av USA kan føre til et stort reisekaos for flere millioner amerikanere. Foto: Alex Kormann / AP / NTB
KAOS: Været i store deler av USA kan føre til et stort reisekaos for flere millioner amerikanere. Foto: Alex Kormann / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det er forventet at store deler av USA vil få tung snø og livstruende vind og kuldegrader som følge av en kraftig vinterstorm. Meteorologer tror at stormen kommer til å skape feriekaos for millioner av amerikanere.

- Det kommer til å bli raske temperaturfall. Sannsynlig kan det plutselig bli 10 grader kaldere enn dagen før, sier meteorolog ved National Weather Service, Bob Oravec, til Sky News.

Omtrent 200 millioner mennesker kommer til å oppleve ekstremværet som kommer fra de nordlige delene av landet. Det skriver flere internasjonale medier, deriblant AP News og New York Post.

- Rekordlave temperaturer

Torsdag kveld vil det sannsynligvis dannes en såkalt bombesyklon langs den arktiske fronten over de store innsjøene.

En bombesyklon er en storm som eskalerer usedvanlig fort på grunn av raskt fall av lufttrykket i atmosfæren. Det oppstår, gjerne over havet, når luft nær jordas overflate stiger raskt slik at det atmosfæriske trykket synker.

- Som følge av bombesyklonen blir trykket mye lavere i løpet av en 24-timers periode. Dette kan potensielt føre til rekordlave temperaturer flere steder i landet innen fredag, forteller Oravec til avisa.

Advarer om reisekaos

Tjenestemenn advarer om at det kan bli et stort reisekaos på grunn av været. Med temperaturer som synker flere grader i løpet av timer, kan våte veier plutselig bli til is.

- Vi hadde en flott Thanksgiving-uke med lite kaos på veiene. Dessverre kommer det ikke til å være slik i jula, sa USAs transportminister Pete Buttigieg til TV-kanalen MSNBC.

Amerikanere som reiser med fly bør forberede seg på forsinkelser.

Southwest Airlines opplyste at de har kansellert 500 av sine 4000 rutefly på torsdag og fredag, fordi de ønsket å opprettholde sikker drift for både passasjerer og mannskap.

Massekanselleringer

Ifølge nettsida FlightAware ble minst 145 flyginger inn eller ut av Denvers internasjonale lufthavn kansellert onsdag da byen ble rammet av snø, vindkast og kuldegrader.

Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Det er nå forventet at minst 219 flyginger inn eller ut av Denver blir kansellert torsdag. FlightAware tror også at minst 364 flyreiser blir kansellert torsdag på O'Hare og Midway flyplasser i Chicago.

Delta, American, United, Frontier, Alaska, Southwest og flere andre flyselskaper ga reisende muligheten til å velge nye flyreiser for å unngå det dårlige været.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer