Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fornøyelsesparkene åpner - men utenlandsferien ryker

Reisekarantene i hele sommer

Alle som reiser ut av landet må i hele sommer belage seg på karantene når de kommer hjem. Regjeringen tar sikte på å viderefører kravet, men kutter antallet dager til ti.

Det gjøres ingen unntak for naboland som Sverige, etter det Dagbladet får opplyst.

- Nordmenn må belage seg på en kortreist ferie i sommer. Heldigvis har vi et langstrakt land, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

KARANTENE: Næringsminister Iselin Nybø (V) mener det er viktig også for turistnæringen å få en avklaring om sommerens karanteneregler nå. Foto: Ørn Borgen / NTB Scanpix.
KARANTENE: Næringsminister Iselin Nybø (V) mener det er viktig også for turistnæringen å få en avklaring om sommerens karanteneregler nå. Foto: Ørn Borgen / NTB Scanpix. Vis mer

Det innebærer at nordmenn som har hytte i Sverige må planlegge for å isolere seg i ti dager etter hjemkomst, dersom de ikke dropper turen over grensa.

- Jeg skjønner at det er kjipt å ikke få reist på hytta når den ligger i Sverige, sier Nybø, som understreker at det fortsatt vil være rom for dagsbesøk for å utføre strengt «nødvendig vedlikehold for å avverge store materielle skader».

Ingen sluttdato

Karantenebestemmelsen for utlendinger som kommer til Norge, videreføres også inntil videre. En slik avklaring har vært etterspurt blant annet av turistnæringen, ikke minst overnattingssteder som lurer på hva de skal gjøre med alle reservasjonene fra utenlandske turister.

Men noen dato for når karantenebestemmelsen oppheves, kommer ikke regjeringen med.

- Det avhenger blant annet av situasjonen i andre land. Vi må se dette i sammenheng med det som skjer i resten av Europa. Men det vi sier, er at alle må belage seg på at karantenebestemmelsen videreføres til over sommeren, sier Nybø.

Hun oppfordrer overnattingssteder og andre reiselivsaktører til å ta kontakt med utlendinger som har reservert, for å klargjøre at bestillingen etter all sannsynlighet ikke vil kunne gjennomføres i praksis.

Kutter dager

Siden 14. mars har Utenriksdepartementet frarådet reiser til alle land som ikke er «strengt nødvendige». Samtidig har det vært et krav om at alle som kommer til Norge, skal i karantene i 14 dager, uavhengig om de har symptomer eller ikke.

Nå kuttes karanteneperioden til ti dager, ifølge regjeringen. Detaljene blir presentert på en pressekonferanse som innledes klokken 18 torsdag ettermiddag.

Åpner parkene

- Vi har også en gladnyhet å komme med - ikke minst til barna: Fornøyelsesparkene får åpne fra 1. juni, sier Nybø til Dagbladet.

Hun understreker at begrensningene som er satt for arrangementer, også vil gjelde for konserter eller annen underholdning inne i fornøyelsesparkene.

Og badeland, svømmeanlegg og treningssentre må fremdeles holde stengt en stund til, selv om Nybø understreker at regjeringen også har ambisjoner om å åpne disse før fellesferien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!