SJAMAN-SEREMONI: Stadig flere nordmenn ønsker å dra til Peru og drikke ayahuasca under seremonier ledet av en sjaman. Drikken gir sterke hallusinasjoner. Foto: AP/Martin Mejia/NTB Scanpix
SJAMAN-SEREMONI: Stadig flere nordmenn ønsker å dra til Peru og drikke ayahuasca under seremonier ledet av en sjaman. Drikken gir sterke hallusinasjoner. Foto: AP/Martin Mejia/NTB ScanpixVis mer

Reiselege advarer mot sjaman-turisme

Stadig flere nordmenn vil til Amazonas for å drikke «jungelvin» som gir sterke hallusinasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken går nå ut på klinikkens Facebook-side og advarer nordmenn mot ayahuasca-turisme.

«Vi får stadig flere kunder på Reiseklinikken som skal delta i såkalte Ayahuasca-seremonier under ledelse av sjamaner i Peru (...) Vi fraråder på det sterkeste å bruke ayahuasca», skriver Hasle.

- For et halvt år siden hadde jeg ikke hørt om dette i det hele tatt. Nå har alle mine ansatte hatt kunder som har sagt at de skal på en slik reise. Vi får nå flere slike henvendelser i måneden, sier Gunnar Hasle til Dagbladet.

«Jungelvin» Ayahuasca er en drikk, også referert til som «jungelvin», som gir sterke hallusinasjoner. Hasle sier det dreier seg om et avkok av to forskjellige planter: Slyngplanten Banisteriopsis caapi, som inneholder en mono amino oksidase inhibitor (MAO-hemmer) og barken fra trær av slekten Psychiotria som inneholder dimetytryptamin (DMT). DMT står på narkotikalisten i Norge.

- Planteavkokene som brukes under shaman-seansene i Peru er visstnok lovlige i Peru. De som deltar i slike seremonier får sterke erkjennelsesopplevelser, det skal føles «som å møte Gud», og det skal påvirke livssynet i ettertid. Det synes som om plantemedisinen fører til varige personlighetsforandringer. Kjemisk indusert religion er skummelt, sier Gunnar Hasle.

Reiselegen påpeker at narkotika i andre sammenhenger gjerne er forbundet med kriminalitet og elendighet.

- Det vi nå ser i denne nye kategorien reisende er aktverdige, åndelig søkende mennesker, som uvitende om farene reiser til Amazonas for å delta i slike ritualer. Jeg er overbevist om hallusinogener er farlig, sier Hasle som viser til at han kjente folk i ungdomstida som det ikke har gått bra med etter at de eksperimenterte med LSD.

Det er ingen norske reisebyråer som tilbyr slike sjaman-turer, men man kan finne det på internett, melde seg på og kjøpe flybilletter til Peru på vanlig måte.

- Ikke smart - Det er ikke særlig smart å sette seg selv i en hjelpeløs tilstand i et land som Peru, da man kan bli offer for kriminelle handlinger, sier Gunnar Hasle.

Han viser til flere nyhetsoppslag som viser hvor farlig dette kan være. En amerikask 18 åring skal ha blitt begravet i hemmelighet på et sjaman-senter i Peru, etter å ha inntatt ayahuasca i 2012. En tysk kvinne skal ha blitt voldtatt og slått av to menn som hadde gitt henne ayahuasca. En fransk kvinne døde av hjerteattakk i 2011 under ayahuasca-rus.

- Ayahuasca-dyrkelsen er kanskje det mest ekstreme eksempelet på at folk i det intelletuelle tåkelandskapet som kalles New age regner naturlige stoffer som gode for menneskene fordi de kommer fra naturen, sier Gunnar Hasle.

- Snakke med slanger Bård Kjøge Rønning skrev masteroppgaven «Ayahuasca-seremonier i Europa : søramerikansk sjamanisme i vestlig, nyreligiøs kontekst» ved Universitetet i Oslo i 2010. I dag er han filmprodusent.

- Det er riktig at man ser en eksplosiv vekst av folk i Europa som søker til dette, en vekst som likevel blir begrenset av at virkestoffet DMT står på narkotikalista, sier Rønning. I arbeidet med oppgaven prøvde han ayahuasca og syntes det var veldig behagelig.

- Jeg er ikke kjent med at ayahuasca skal være forbundet med negative helseeffekter. Ved begge de to dødsfallene som er rapportert de siste ti åra ble det brukt kokain i tillegg til ayahuasca. Det skal man ikke gjøre, sier Rønning.

Han mener ayahuasca i utgangspunktet ikke er noe man bør advare mot.

- Men det er helt klart ikke noe for 16-åringer å ha i seg. Å ta det alene kan være skremmende. Du får tredimensjonale hallusinasjoner og kan snakke med ånder, slanger og planter. Dette bør inngå i en seremoniell, religiøs setting.

ADVARER: Lege Gunnar Hasle er  spesialist i tropesykdommer og eier av Reiseklinikken.  
FOTO: Henning Lillegård
ADVARER: Lege Gunnar Hasle er spesialist i tropesykdommer og eier av Reiseklinikken. FOTO: Henning Lillegård Vis mer