Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reiselivsekspert: - Alvorlig for turismen til Egypt hvis styrten skyldes terror

Turistindustrien er allerede i fritt fall etter terroren i slutten av oktober.

KALLES SPØKELSESBY: Sharm el-Sheikh har vært en av de mest populære turistdestinasjonene for nordmenn. Nå fraråder UD reiser også dit. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
KALLES SPØKELSESBY: Sharm el-Sheikh har vært en av de mest populære turistdestinasjonene for nordmenn. Nå fraråder UD reiser også dit. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag våknet norske avislesere til nyheten om en ny alvorlig flyulykke i egyptisk luftrom. Det skjer bare en måned etter at en egyptisk mann kapret et EgyptAir-fly med et falskt bombebelte, og et halvt år etter at et russisk fly styrtet over Sinai.

Viser det seg at dagens styrt også skyldes en terrorhandling, er det trolig en dårlig nyhet for egyptisk turisme. 

Landets viktigste næring har allerede store problemer etter ulykken i slutten av oktober. Faktisk har turistnæringen i landet tapt i snitt 2 milliarder kroner hver måned siden styrten, meldte NTB i februar. 

- Situasjonen som oppsto etter det forrige flykrasjet var veldig dramatisk, og avspeilet en stor frykt i markedet for reiser til Egypt. Hvis det er tekniske feil eller slike ting som er grunnen til nattens styrt, vil det ikke få noen særlig langtidsvirkning, men skal det vise seg å ha tilknytning til terror er det særlig alvorlig for turismen dit. Egypt er omtrent like avhengig av turisme som vi er av oljen, sier professor emeritus Arvid Flagestad ved Markedshøyskolen.

Negativ oppmerksomhet I kjølvannet av flystyrten i oktober, viste det seg at en bombe var blitt plassert i flyet mens det sto på bakken i ferieperlen Sharm el-Sheik, noe som førte til at  sikkerheten på flyplassen havnet i medienes søkelys.

Det er ikke den eneste hendelsen som har skremt turister bort fra ferielandet. Egypts turistnæring har opplevd den ene krisen etter den andre de siste årene. I 2012 var landets hovedstad Kairo åsted for blodige sammenstøt i forbindelse mot protester mot daværende president Mohamed Mursi.

I 2011 var det også opptøyer i forbindelse med opprøret mot Hosni Mubarak.

Nedturen landet har opplevd siden oktober er ifølge Bloomberg større enn bunnoteringene landet opplevde i årene forut.

Etter angrepet mot det russiske flyet,  frarådet nemlig mange land reiser til turistperlen Sharm el Sheikh, som fram til da hadde vært ansett som et av de trygge områdene i Egypt. 

I et intervju med avisa i februar, beskriver Amani El-Torgoman, som er styremedlem i den egyptiske turistorganisasjonen, situasjonen på følgende måte:

- Etter 2011 sluttet turister å dra til Kairo, Luxor og Aswan fordi de ble ansett som utrygge, men strandturismen gikk greit. Det er også skadet nå. Sharm el-sheikh har blitt en spøkelsesby.

Var på opptur Reisebyrået Apollo var blant dem som på tampen av turistsesongen i fjor valgte å avslutte sine turer til Egypt før tiden etter dalende interesse fra kundene. De har også valgt å ikke lenger tilby reiser dit på grunn av laber interesse.

I sitt reiseråd fraråder UD reiser til store deler av landet, med unntak av blant annet hovedstaden Kairo, byen Alexandria og strekningen mellom disse byene, turist-områdene ved  Rødehavet og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel samt reiser mellom disse delene av Nildalen.

UD mener det er utrygt å reise til Sharm el Sheikh og fraråder alle ikke-nødvendige reiser dit. Feriebyen Hurghada, som tidligere i år ble rammet av knivangrep mot et hotell, blir imidlertid ansett som trygt. 
- Stigende positiv Det Drammen-baserte charterselskapet Amisol arrangerer fortsatt turer dit - og håper å snart kunne tilby turer til Sharm el-Sheikh igjen også.

Daglig leder Gunder Moe sier han har  inntrykk av at turismen i landet har opplevd en forsiktig opptur fram til nå etter styrten i oktober.

Både Tyskland og Italia har nylig snudd, og hevet reiserådet som fraråder folk å dra til Sharm el Sheikh. Moe antar at norske myndigheter snart vil følge etter.

- Stemningen i Egypt er stigende positiv i kraft av at enkelte land igjen åpner for reiseaktivitet til Sharm el Sheikh, noe som gjør at det gradvis vil ta seg opp igjen. Men det har vært tøft for aktørene tilknyttet turistnæringen i en periode nå, sier Moe til Dagbladet. 
Vil ikke svartmale Han advarer mot å svartmale situasjonen i Egypt - og påpeker at det har skjedd terror også andre steder, uten at det påvirker turismen på samme måte.

- Det er beklagelig at noe sånt skjer. Samtidig er det et generelt bilde som ikke bare rammer Egypt, men også andre land. Jeg vil understreke at reisemålene på Sharm el Sheikh og Hurghada har vært forskånet for terror i ganske lang tid og at sikkerheten er i høysetet, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media