Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reiselystne politikere på langturer

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Sør-Afrika, Brasil, Nicaragua, Mexico og USA er reisemål for stortingspolitikere i løpet av vinteren. Utenrikskomiteen reiser til USA, kontrollkomiteen til Nicaragua og USA, finanskomiteen til Brasil og Mexico og kirke-,utdannings- og forskningskomiteen til Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg reiser forsvarskomiteen til Brussel og London, energikomiteen til Sverige, Danmark og Nederland, mens for eksempel samferdelseskomiteen nøyer seg med å besøke Vest-Agder, Rogaland, Buskerud og Vestfold.

Programmene for langturene er ikke fastsatt i detalj. Utenrikskomiteen er en gang hvert fjerde år i USA, og turen går som vanlig til Washington og New York. På programmet står blant annet et møte med FNs generalsekretær Kofi Annan.

Kontrollkomiteen reiser til Nicaragua for å se hvordan Riksrevisjonens kritikk av et norsk bistandsprosjekt blir fulgt opp.

- Vi ønsker å se om kontrollsystemet i sin helhet er som det bør være, sier komitemedlem Carl I. Hagen (Frp) til NTB.

Riksrevisjonen har i en av sine rapporter til Stortinget kommet med kritiske merknader til et prosjekt i Nicaragua, en kritikk som førte til at Stortinget ba om endringer. Nå vil kontrollkomiteen ved selvsyn se om Stortingets uttalelser er fulgt opp.

Finanskomiteens program i Brasil og Mexico er ikke klart i detalj, men utviklingsøkonomi og valutaspørsmål vil være sentrale temaer for besøket.

Tøffe tak i vente

I tillegg til reisevirksomheten skal det også drives politikk hjemme. Statsminister Kjell Magne Bondevik er forberedt på tøffere tak de nærmeste månedene.

I sitt nyttårsintervju med NTB sa Bondevik at spørsmålet om gasskraftverk peker seg ut som vårens vanskeligste sak, og han tør ikke spå hva utfallet blir.

Mye avhenger av hva eierne kommer fram til. Mener de at gasskraftverk vil være lønnsomt, og at det bør bygges, kan regjeringen stå foran et alvorlig nederlag. Selv vil den ikke gå inn for bygging, mens stortingsflertallet per i dag ønsker to gasskraftverk dersom det er økonomisk forsvarlig.

Vårens største politiske oppgjør i Stortinget kommer trolig ikke før ved fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i mai/juni. Her kommer blant annet kontantstøtten opp på nytt. Dette er en sak det knytter seg stor spenning til blant annet fordi den kan avgjøre om hvordan samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene vil bli utover høsten.

Redegjørelser

Vårsesjonen starter 13. januar. De helt store sakene står ikke på programmet de første ukene, men utenriksministeren vil holde sin utenrikspolitiske redegjørelse 22. januar med etterfølgende debatt. Utviklings- og menneskerettsminister Hilde Frafjord Johnson vil ha en redegjørelse om regjeringens arbeid med menneskerettsspørsmål samme dag. 12. februar vil helseminister Dagfinn Høybråten redegjøre for situasjonen ved Sentralsykehuset i Akershus.

Regjeringen har allerede varslet at den vil legge fram flere saker for Stortinget. Det vil blant annet komme en handlingsplan for å redusere alkoholforbruket, en handlingsplan for å bedre forholdene for små og mellomstore bedrifter og en stortingsmelding om overgang fra røde til grønne skatter.

Landsmøter

Våren er også landsmøtetid. Denne våren er det tre partier som skal ha landsmøter. Først ute er Høyre som samles i Haugesund i slutten av mars. 17-19 april samles Venstre i Harstad, og uken etter har Fremskrittspartiet landsmøte i Lillehammer.

Det er valgene som fanger størst oppmerksomhet. Det er ikke sannsynlig med lederskifte i noen av partiene. I Høyre blir det imidlertid nestlederskifte fordi Børge Brende allerede har sagt fra at han ikke er aktuell for gjenvalg.

Frp-formann Carl I. Hagen står også på valg. Flere ganger er det blitt spekulert om lederskifte i partiet, men per i dag er det lite som tyder på at nestoren blant partilederne trekker seg i vår. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!