Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez som er tiltalt for å smugle ut 22,5 kilo kokain ut av Bolivia.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez som er tiltalt for å smugle ut 22,5 kilo kokain ut av Bolivia. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Reisemønster kan felle kokainnettverket

Påtalemyndighetene i Bolivia og Norge leter etter bevis i de mange reisene til de utpekte bakmennene i kokainsaken som er rullet opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Rettsaken fortsetter klokka 15.30 norsk tid i dag. Dagbladet vil følge rettsdagen.

Påtalemyndighetene i Bolivia og Norge leter etter bevis i de mange reisene til de utpekte bakmennene i kokainsaken som er rullet opp.

Både Augusto Toro-Blacutt (24) og onkelen i Bolivia er utpekt som sentrale bakmenn i nettverket som skal ha stått bak flere transporter av kokain til Norge. Under rettssaken i Cochabamba har begge fått en rekke spørsmål om reisene sine. Politiet mener at flere unge kvinner enn Madeleine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19) er utnyttet som billige kurerer i bytte mot feriereiser til Bolivia og Brasil.Fingeravtrykk i norsk sakBåde i den pågående rettssaken i Bolivia og i den såkalte Arlanda-saken som ble avgjort i Oslo tingrett i slutten av januar er Augusto Toro-Blacutt involvert. I retten i Cochabamba fredag sa 24-åringen at han ikke hadde noe med kokainen å gjøre og tok avstand fra de medtiltalte norske kvinnenes forklaringer.

Under Arlanda-saken i Norge kunne politiet derimot legge fram en forseglet notislapp den ene av kurerene hadde fått med fra Brasil. På lappen var fingeravtrykkene til norskbolivianeren blitt funnet.

Da Toro-Blacutt ble spurt ut om sine reiser fredag var han svært vag og sa han ikke husket detaljer om reiser til Brasil.

- Har du vært i Brasil med din onkel, spurte statsadvokaten.

- Nei, jeg husker ikke, svarte Toro-Blacutt på spørsmålet om et opphold i Natal i Brasil i 2008.


Vag onkel

Dagen før var også den 44 år gamle onkelen, som skal ha overlevert kokainen til Madeleine Rodriguez, blitt spurt om sine reiser. Også han var vag med opplysningene.

- Har du vært i Brasil?

- Ja.

- Hvor lenge var du der?

- Jeg husker ikke.

To ganger spurte statsadvokaten om 44-åringen var alene på reisen og begge gangene svarte mannen ja på spørsmålet.


Fem transporter

Norsk politi tror at minst fem transporter er arrangert av det samme nettverket. I to av tilfellene, saken som er til behandling i Cochabamba og Arlanda-saken i Norge, er det gjort beslag av totalt 28,65 kilo kokain. i. I de andre sakene, to turer til Brasil i 2008 og 2009, og en til Ecuador i 2008, er det ikke gjort beslag. Totalt er over 20 personer siktet i disse sakene.

Oslo tingrett beskrev nettverket slik da dommen i Arlanda-saken ble avsagt:

- Felles for sakene er at unge jenter kynisk lokkes av bakmenn med penger og gratis ferieturer til Sør-Amerika som betaling for å frakte kokain tilbake til Norge.

Allerede dagen etter at de tre norske jentene var blitt pågrepet i Bolivia i 2008, skal den første turen til Brasil ha blitt arrangert.


Dom neste uke

Lørdag skal Kripos-etterforsker Lars Grønning forklare seg for retten i Cochabamba. Under en tilsvarende sak i en norsk rettssal ville politimannen bli gitt tid og anledning til å forklare seg om alle forhold som er avdekket om nettverket.

Dommer Juan Luis Ledezma har imidlertid allerede avvist andre som ikke strengt har holdt seg til det påtalte smuglerforsøket den 19. mai 2008, så Grønnings kollega som også er i Bolivia uttrykte fredag kveld usikkerhet om de får presentert hele komplekset for retten.

Statsadvokat Claudia Mancilla har derimot uttalt til NTB at saken aldri ville ha fått det omfanget den har nå om ikke norsk politi hadde bidratt så mye til etterforskningen. Hun ønsker at flest mulig av opplysningene kommer fram i retten.

Det er ventet dom i saken i midten av neste uke. Flere av forsvarerne sa i prosedyrene fredag at bevisene i saken var svake og særlig Augusto Toro-Blacutts advokat gikk langt i å slakte aktoratets argumenter. Bolivia har derimot et rettsvesen som på mange områder ligner på det norske, så både de domfelte og påtalemyndigheten kan anke dommene helt opp til høyesterett.

(NTB)