Reisen til en ny natt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET NYE HØYRE har utstedt en krigserklæring mot kulturradikalismen og humanismen. Striden har riktignok pågått lenge, men da som geriljakrig med uklar ideologisk plattform. Nå ser vi et vendepunkt fordi flere intellektuelle og akademikere målbevisst arbeider med å ta høyrepopulismen ut av slagordenes ekko, og skape en bredere og dypere begrunnelse for en moderne anti-humanisme. I en artikkelserie i Dagbladet har folk som forskeren Asle Toje, forfatteren Aslak Nore, sosiologen Harald Eia og forlagsredaktør Halvor Fosli formulert synspunkter som til sammen likner et prosjekt. Den grunnleggende fellesnevneren er et såkalt realistisk menneskesyn, dvs. en posisjon som avviser humanismens tro på likhet som naiv og idealistisk. Her finnes også spor av sosiobiologisk tankegods, avvisning av det multikulturelle og forsvar for en ny nasjonalisme. Det likner unektelig på en graut verden har svidd seg på før.

EN SENTRAL PÅSTAND er at kulturradikalismen i flere tiår har ligget som et vått ullteppe over norsk samfunnsliv og stanset alternativ tenkning, forskning og litteratur. Slik blir den nye kulturkampen et frigjøringsverk der ofrene bryter opp og tar grep om sin egen skjebne og samtid. En slik bruk av offerrollen som katapult inn i offentligheten, er på ingen måte ny. Tvert imot blir den stadig mer vanlig. Likevel er det vanskelig å ha medynk med personer som klager over at de vokste opp i et kulturradikalt fengsel. På den annen side. Har man lidd seg gjennom barndommen i Anne-Cath. Vestlys helvete, blitt undertrykt av Mosse Jørgensen, pisket av Niels Christie og forført til frivol sex av Jens Bjørneboe og Agnar Mykle, så setter det sine spor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer