Reisende fikk valutasjokk - eksportindustrien jubler

Industrien jubler, mens de som skal på ferie til utlandet i sommer fikk seg et lite sjokk. Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB mener kroneraset var for stort.

ENDRER PROGNOSENE: Sjefsøkonom Øystein Dørum i DNB mener kronesvekkelsen ble for stor. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
ENDRER PROGNOSENE: Sjefsøkonom Øystein Dørum i DNB mener kronesvekkelsen ble for stor. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Den norske kronen svekket seg kraftig etter torsdagens rentemøte, der Norges Bank holdt styringsrenten uendret, men åpnet opp for at styringsrenten kan bli satt ned etter sommeren.

Da rentebeslutningen ble kjent, og den nye rentebanen offentliggjort, svekket kronen seg umiddelbart med over 10 øre mot både dollar og euro, og enda mer mot pundet. Og det stoppet ikke med det.

Hopp for pundet
Ett britisk pund ble 46 øre dyrere på en dag. I går kostet et pund 8,93 kroner. I dag koster det 9,39 kroner.

Men selv om utslaget var stort etter dagens rentemøte, har denne utviklingen pågått en stund.

På begynnelsen av året var den norske kronen rekordsterk, og på et tidspunkt, da kanskje ferien ble planlagt, lå pundet på 8,5 kroner.

Da er forskjellen nå på 89 øre, noe som betyr at 1000 pund er blitt 890 kroner dyrere. Den samme tendensen har vi også sett mot dollar og euro.

Dollar over seks kroner
For en uke siden kostet en dollar 5,72 kroner. I dag koster den 6,05 kroner.

Det gjør også at alt som blir kjøpt med kredittkort i USA i de aller fleste tilfeller får en vekslingskurs på godt over 6,1 kroner.

Og siden starten på året har dollaren styrket seg med 60 øre, fra 5,45 kroner i begynnelsen av januar.

Historien har vært den samme for euro mot norske kroner. I januar kostet en euro 7,26. Nå koster en euro 73 øre mer - 7,99 kroner. Da koster også en euro godt over 8,1 kroner når du betaler med kredittkort.

Og for ikke så lenge siden var det flere økonomer som trodde euroen kunne falle til sju kroner, og kanskje under det. Da er forskjellen på 1000 kroner per 1000 euro, tilsvarende mer enn 14 prosent.

VALUTASJOKK: I løpet av noen måneder er 1000 euro kanskje blitt 1000 kroner dyrere enn mange ferierende trodde da de bestilte ferien til syden. Foto: John T. Pedersen/ Dagbladet
VALUTASJOKK: I løpet av noen måneder er 1000 euro kanskje blitt 1000 kroner dyrere enn mange ferierende trodde da de bestilte ferien til syden. Foto: John T. Pedersen/ Dagbladet Vis mer

For stort utslag
Men svekkelsen av den norske kronen kan ha vært for stor.

- I våre nye prognoser legger vi til grunn at EURNOK skal noteres omkring 7,70 det neste året. Tidligere så vi for oss en gradvis sterkere krone gjennom det neste året, ned mot 7,40 mot euro, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Torsdag sa han at det var 50 prosent sjanse for rentekutt i september. Nå har han lagt inn et kutt til 1,25 prosent i september i sine prognoser.

Nå er det kanskje ikke dette som dreper ferien, men det er blitt dyrere å feriere og shoppe i utlandet i sommer.

Ikke så vondt at det ikke er godt
Når flere og flere kanskje begynner å vente seg lavere norske renter - og rentekutt etter sommeren - er det heller ikke utenkelig at kronen kan fortsette å svekke seg.

Det jubler norsk næringsliv over. Både det konkurranseutsatte og norsk reiseliv får nå et lite pusterom.

Med en svakere norsk krone blir norske varer i utlandet billigere og samtidig blir det litt billigere for utlendinger å feriere i Norge.

- Det er en fin dag, sa næringspolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til Finansavisen etter at Norges Banks presentasjon av nye prognoser og ny rentebane i går.

Han vil ta litt av æren for de nye signalene fra Norges Bank i går.

- Noe av dette begynte med at vi har fått lønnsoppgjøret inn på en litt annen bane. Lønnsoppgjøret har overrasket Norges Bank. Så vi har bidratt litt vi også, sier Knut Sunde til Finansavisen i dag.

Les også: - Dette kommer til å bli «ugly»

JUBLER: næringspolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri hadde en fin dag etter rentemøtet i Norges Bank. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
JUBLER: næringspolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri hadde en fin dag etter rentemøtet i Norges Bank. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer