MOR OG DATTER PÅ TUR: Helen og Eva (2) skal til Hellas dagen etter EgyptAir-ulykka i Paris. Det er noe mor Helen tenker mye på. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MOR OG DATTER PÅ TUR: Helen og Eva (2) skal til Hellas dagen etter EgyptAir-ulykka i Paris. Det er noe mor Helen tenker mye på. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Reisende i Paris: - Det er for jævlig. Jeg stoler ikke på noen

Flypassasjerene i Paris er bekymret dagen etter EgyptAir-tragedien. Det etterlyses mer synlig sikkerhet ved Charles de Gaulle-flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Det er for jævlig, men hva skal vi egentlig gjøre? Hvis det er terrorisme, så er det lite som kan stoppe det, sier Jasmin og gjentar:

- Hva kan vi gjøre? Ingenting.

Hun slår oppgitt ut med armene. Jasmin er på vei fra Paris til Casablanca, og møter Dagbladet like ved innsjekk-skranka til EgyptAir på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris. 

- Jeg stoler ikke på noen. Ikke på noen! Det er mye sikkerhet på flyplassene, men man kan ikke forhindre at fly faller ned. Det er veldig skremmende og det er selvfølgelig noe jeg tenker på i dag, fortsetter hun.

Det var natt til i går at flyging MS804 forsvant fra radaren og styrtet i Middelhavet på vei fra Paris til Kairo med 66 personer om bord. Flyet tok av fra Charles de Gaulle. Spekulasjonene om hva som skjedde med flyet verserer fortsatt. 

- En krigssone Den greske forsvarsministeren Panos Kammenos opplyste i går at flyet raskt falt nesten 7000 meter før det ble borte. Kl. 02.27 fløy det på 11 300 meter. Så tok det en uventet vending 90 grader mot venstre, og falt til ca. 3000 meter, før tok en vending 360 grader til høyre igjen.

Så ble det borte. Nå venter Paris på svar. 

-STOLER IKKE PÅ NOEN: Jasmin, på vei til Casablanca, mener det er lite man kan gjøre med fly som styrter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
-STOLER IKKE PÅ NOEN: Jasmin, på vei til Casablanca, mener det er lite man kan gjøre med fly som styrter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

På Charles de Gaulle dagen derpå er passasjerene preget av ulykka, som man fortsatt ikke vet om skyldes terrorisme eller teknisk svikt.

- Man kan ikke stoppe opp og la være å reise. Vi var nettopp i Belgia, der var flyplassen som en krigssone, med politi og militær. Her er det ingenting sånt. Det er litt merkelig. Vi hadde ventet veldig mye sikkerhet i dag, sier Olivier og Helen. 

- Vi må bare håpe Paret er på vei til Hellas med sine to barn, Oscar (3) og Eva (2). Ruta de skal fly er ikke ulik den flygning MS804 med EgyptAir hadde: Fra Charles de Gaulle og sørover.  

- Og det kan du tro vi har tenkt på! Vi må bare håpe at det er trygt, håpe det går godt, sier Olivier, og ser på eldstemann Oscar, som han bærer på skuldra.

I går kom nyheten om at 70 flyplassansatte i Paris i fjor mistet sikkerhetsklareringen som følge av «radikalisering». Både Olivier og Helen synes det er bra.

- Det er bare fint at de tar radikalisering på alvor. Alle er velkomne hit til Frankrike, men de må følge reglene og måten vi lever på, sier Helen.

- Stoler på sikkerheten Flyet som styrtet natt til i går, av type Airbus A320, var inne i egyptisk luftrom da det forsvant fra radaren. Den siste radiokontakten flyet hadde med bakken skal ha vært 10 minutter før det ble borte.

Om Jasmin, Olivier og Helen er bekymret for å reise på en dag som denne, er ståa en annen hos Cathrine og Martine. De to eldre damene minner Dagbladet om følgende statistiske sannhet da vi stopper dem i terminal 1 på Charles de Gaulle:

SIKKERHET: Tydelig tilstedeværelse på Charles de Gaulle. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SIKKERHET: Tydelig tilstedeværelse på Charles de Gaulle. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Husk nå at det er større sjanse for å dø på vei til flyplassen enn i flyet, sier Martine. 

- Det gjør jo litt inntrykk å reise i dag, det er klart, men vi er ikke redd. Det som skjer, det skjer. Jeg stoler på sikkerheten her, det er mye vi ser, som politiet og passkontroll, men også mye vi ikke ser. Folk som er rundt oss nå og forsøker å holde flyplassen trygg. Det stoler vi på, sier Cathrine, på vei til venninnetur til Hellas.