Reiser 50 mil for å finne nedgravd våpen

De to drapsmistenkte nordmennene konfronteres nå med hovedvitnet, som hevder at de drepte Abedi Kasongo (30).

MØTER VITNET: De to nordmennene konfronteres i dag med hovedvitnet i drapssaken. I morgen skal politiet etter planen reise 500 kilometer for å sikre seg geværet de mener er drapsvåpenet. Foto: Thomas Hubert
MØTER VITNET: De to nordmennene konfronteres i dag med hovedvitnet i drapssaken. I morgen skal politiet etter planen reise 500 kilometer for å sikre seg geværet de mener er drapsvåpenet. Foto: Thomas HubertVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Hjelpesjåføren Bavon Aradjabo var en av tre kongolesere som reiste sammen med de to nordmennene i Kisangani. Han hevder at nordmennene først snakket sammen, før en av dem løsnet skudd mot Kasongo, som skal ha dødd momentant.

Aradjabo har også hevdet overfor Aftenposten at også han ble skutt etter av en eller begge nordmennene.

De to nordmennene hevder sin uskyld i saken, og har forklart at sjåføren døde da de ble angrepet av ukjente geværmenn langs veien, som løsnet fem til sju skudd mot bilen.

De to nordmennene skal etter planen konfronteres med hovedvitnet Bavon Aradjabo i ettermiddag.

- Jeg var inne hos dem fram til klokka elleve i formiddag. Etter dette skulle de konfronteres med hovedvitnet, sier misjonær Jon Anders Bregård til Dagbladet fra Kisangani.

Våpenleting i morgen

Han besøker de to nordmennene to ganger daglig i det lille skuret der de holdes fanget, og tar med mat og vann til dem.

Bregård forteller at politiet i morgen har planlagt en tur på over 500 kilometer for å finne våpenet de hevder nordmennene har gjemt unna i skogen. Den eldste av de to nordmennene, Tjostolv Moland skal ha innrømmet i avhør å ha gravd ned våpenet.

Myndighetene i Kongo har tidligere sagt at de har bevis for at prosjektilet som drepte sjåføren, kom fra nordmennenes våpen, selv om de altså ennå ikke har funnet dette våpenet.

Krever erstatning
Bregård har også møtt enken etter Abedi Kasongo. Familien krever, som skikken er i Kongo, en erstatning fra de de mener har utført drapet. Enken Bibeche Oledjeke ga overfor VG uttrykk for at familein krever to hus, samt penger til utdanning og til å forsørge familien etter drapet.

HOVEDVITNE: Hjelpesjåføren Bavopn Aradjabo nagler de to nordmennene til drapet. Foto: Thomas Hubert
HOVEDVITNE: Hjelpesjåføren Bavopn Aradjabo nagler de to nordmennene til drapet. Foto: Thomas Hubert Vis mer

En eventuell erstatning vil imidertid ikke ha noen konsekvenser for rettergangen mot nordmennene.

- De som er sjefene her sier at selv om det blir enighet om en erstatning, vil det bli en rettssak mot nordmennene, sier Bregård til Dagbladet.

 

DREPT: Leiebilsjåføren til Tjostov Moland (28) og hans kamerat (27) ble drept 5. mai. Nordmennene beskyldes for å stå bak drapet. Foto: Thomas Hubert
DREPT: Leiebilsjåføren til Tjostov Moland (28) og hans kamerat (27) ble drept 5. mai. Nordmennene beskyldes for å stå bak drapet. Foto: Thomas Hubert Vis mer