LANG FERD:  De kommer i grupper og noen kommer alene. Alle skal nordover. Helst til Tyskland. Bildet er tatt i Horgos i Serbia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LANG FERD: De kommer i grupper og noen kommer alene. Alle skal nordover. Helst til Tyskland. Bildet er tatt i Horgos i Serbia. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Reiser du mye? Slik kan du enkelt hjelpe flyktningene

Telenor-ansatte vil dra i gang kampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En  fersk regelendring hos SAS og Norwegian gjør det tillatt med inntil 25 kg ekstra bagasje til flyktninger som trenger hjelp. Det har Telenor-ansatte Turid Syftestad tatt initiativ til å utnytte. Sammen med sju kolleger reiste hun til Beograd i Serbia på forretningsreise denne uken.

De ansatte tok med seg hver sin bag, og har gjort en avtale med Røde Kors i Beograd om at utstyret kan leveres der. Bagene består blant annet av klær, tepper, sko, og paraplyer.

- Ansatte i Telenor reiser en del, og da jeg så hvor ille flyktningesituasjonen er, fikk jeg et mer bevisst forhold til det. Det traff meg så hardt, at jeg ba alle i teamet mitt om å ta med hver sin ekstra bag med utstyr til flyktningene, forklarer Syftestad.

Vil skape «kampanje» Det fattige landet, som grenser til Ungarn, er ett av flere europeiske land som opplever stor gjennomstrømning av flyktninger fra blant annet Syria. Syftestad håper teamet fra Telenor kan være et eksempel til etterfølgelse for alle andre reisende:

- Flyet nedover hit var fullt av turister som skal nedover til disse landene for å kose seg og gjøre helt andre ting. Det koster så lite å ta med en ekstra bag. Slik kan enkeltmennesker på reisefot bidra,  sier Syftestad.

Syftestad tror mange ikke er klar over muligheten - og sier hun selv vil prøve å skape bevissthet innad i Telenor, som har kontorer også i Ungarn og Bulgaria.

-Jeg oppfordrer alle som reiser i regionen til å ta med en ekstra bag og levere den til Røde Kors, sier hun.

Må ikke forhåndsklareres Norwegian opplyser på sine nettsider at tilbudet gjelder passaserer som skal fly fra Norge, Sverige og Danmark til Hellas, Sicilia, Tyrkia, Kypros, Malta eller Ungarn.
Det ekstra kolliet - 25 kg - må pakkes separat fra annen bagasje og kan legges til på innsjekk. Det er ikke nødvendig å klarere dette på forhånd.

For SAS gjelder tilbudet alle reisende fra Norge og Sverige til land i Middelhavsområdet - og reisende trenger ikke å søke om ekstrabagasje på forhånd.

Turoperatører bidrar Flere turoperatører lemper også på reglene:

- Kunder som reiser med oss til Kos og Thassos kan ta med inntil 20 kg ekstra bagasje uten å varsle oss på forhånd. Vi flyr med SAS til disse destinasjonene, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving til Dagbladet.

BIDRAR: Telenor-ansatte på forretningsreise oppfordrer andre reisende til å gjøre som dem. Fra venstre er Annika Karlsson, Eli Stensåsen, Cathariina Zeffer-Borglin, Gunhild Kvålsgård, AnnCathrin Berg og Turid Syftestad. Foto: Privat.
BIDRAR: Telenor-ansatte på forretningsreise oppfordrer andre reisende til å gjøre som dem. Fra venstre er Annika Karlsson, Eli Stensåsen, Cathariina Zeffer-Borglin, Gunhild Kvålsgård, AnnCathrin Berg og Turid Syftestad. Foto: Privat. Vis mer

Star Tour tilbyr sine reisende å ta med ti kilo ekstra bagasje gratis hvis det er utstyr som skal doneres til flyktninger. Det gjør også reiseselskapet Apollo. Ifølge TV2 kan reisende ta med ekstra bagasje til destinasjoner i middelhavslandene, men selskapet påpeker at de ikke kan si ja til alle fordi de ikke flyr selv.

Roser initiativet Informasjonsdirektør Glenn Mandelid i Telenor roser initiativet, men sier selskapet foreløpig ikke har vurdert å gjøre noe spesielt for å informere ansatte om mulighetene.

- Vi må vurdere det. Telenor oppmuntrer på generelt grunnlag til samfunnsengasjement blant våre ansatte, og dette er et eksempel på hvordan det kan gjøres, sier han. Mandelid påpeker at Telenor også bidrar til flyktningkatastrofen på andre måter.

- Blant annet har Telenor i Serbia satt opp gratis trådløst nett i knutepunkt hvor disse flyktningene oppholder seg, opplyser Mandelid.

Telenor har totalt cirka 8000 ansatte i Europa. Hvor mange av dem som reiser mellom landene, har ikke Mandelid noen oversikt over.

- De som reiser er primært de som jobber på prosjekter i forhold til kompetanseutvikling hvor utveksling av erfaringer er viktig, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram