Reiser for å møte Saddam

NEW YORK (NTB-DPA-Reuters-AFP): - Det er en rimelig mulighet til suksess, sier FNs generalsekretær Kofi Annan om sin reise til Bagdad fredag. Annan skal føre samtaler med Saddam Hussein, og dette er trolig siste mulighet for å løse krisen med diplomatiske midler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annan snakket om Irak-krisen og de forestående samtalene med Saddam Hussein etter et møte med Sikkerhetsrådet i morgen, der han orienterte rådet om situasjonen.

  - De er forberedt på et konstruktivt engasjement, tilføyde Annan om irakerne. Annan var oppmuntret av de siste signalene fra Iraks hovedstad.

  - Selvfølgelig blir det ingen lett oppgave. Reisen kommer på et meget kritisk tidspunkt. Jeg tror jeg har med meg all deres støtte og alle deres bønner. Jeg tror jeg har alt jeg trenger for å kunne gjennomføre denne reisen, sa generalsekretæren.

  Sikkerhetsrådets råd til ham var at han skulle være «fast i substans og fleksibel i form».

Gjentar trusler

USAs FN-ambassadør Bill Richardson advarte på sin side Irak mot «meget alvorlige konsekvenser» dersom landet ikke fullt ut innfrir Sikkerhetsrådets krav.

  - Jeg tror diplomatiet er nærmest oppbrukt, og jeg tror hans forsøk vil være blant de siste, om ikke det siste, sa Richardson.

  - USA forbeholder seg retten til å gå imot enhver avtale som ikke beskytter Sikkerhetsrådets resolusjoner og det vi oppfatter er Amerikas nasjonale interesser. Det må bli klar, uhindret og betingelsesløs adgang til alle anlegg.

  Ifølge Richardson har Annan USAs fulle støtte, og han roste Annans forhandlingsevner.

  - Men det er opp til Irak å komme imøte. Hvis Irak ikke innfrir, kommer det til å få noen meget, meget alvorlige konsekvenser.

Via Paris

Annan reiser torsdag fra New York til Paris, der han skal møte Frankrikes president Jacques Chirac, før han fredag reiser videre til Bagdad.

  Ifølge Annen vil han bli i Bagdad så lenge som det tar å løse krisen, men ikke lenger enn et par dager. Annans talsmann Fred Eckhard sa tidligere i morgen at Annan ville bli i Bagdad fra fredag til søndag kveld.

  Annan fikk allerede i kveld klarsignal fra Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer til å reise til Bagdad for å forsøke å finne en diplomatisk løsning.

PAKKER KOFFERTEN: FNs generalsekretær Kofi Annan resier for å snakke Saddam til rette. Bildet er fra pressekonferansen han holdt i kveld.