Reiser først til Polen og Tyrkia

Viser at NATO trues i øst og i sør.

FØRSTE TALE: Jens Stoltenbergs første pressekonferanse som NATOs generalsekretær.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FØRSTE TALE: Jens Stoltenbergs første pressekonferanse som NATOs generalsekretær. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): NATOs nye generalsekretær reiser de nærmeste dagene til Polen, til NATOs østgrense. Han reiser også i nær framtid til Tyrkia som grenser til det urolige området der Den Islamske Staten (IS) herjer i Syria og Irak.

Bistå Irak Han sa at NATO er rede til å hjelpe Irak med å bygge opp landets militære styrker dersom Iraks regjering spør om det.

Men så langt har det ikke kommet noen forespørsel fra Bagdad, sa Stoltenberg.

Styrke NATO På sin første pressekonferanse som NATOs generalsekretær slo han fast at NATOs oppgave er å beskytte medlemslandene, og at det derfor er avgjørende å styrke alliansens forsvar.

Stoltenberg beskrev våpenhvilen i Ukraina som skjør. Han sa at Russland må vise i handling at man respekterer folkeretten og internasjonale avtaler.

- Alle i Wales var enige om at Russland bryter med sine internasjonale forpliktelser og lover, derfor understreket vi der, og også i dag, at Russland må endre sin adferd og oppføre seg i tråd med landets forpliktlser. Vi har også understerket at vi fortsatt håper på konstruktivt politisk samarbeid med Russland,  sa Stoltenberg.
 
- Det er ikke noen motsetning mellom et sterkt NATO  og ønske om å gjenopprette et godt forhold til Russland. Vi har har suspentert det praktiske samarbeidet, men har understerket at døra for politisk kontakt er åpen, sa han videre.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen viser at vi må opprettholde et sterkt NATO og jobbe for stabile nabolag via partnere. Vi skal sikre sterke bånd til Nord-Amerika. Og vi skal forsvare våre medlemmer slik artikkel 5 forplikter. Vi trenger derfor Norge som en sterk militær og politisk allianse, sa Stoltenberg.

Han understreket at det ikke er noen motsetning mellom militær styrke og politisk dialog, tvert imot.

Ledet sitt første møte i Det Nordatlantiske Råd, som består av ambassadører fra de 28 NATO-landene. Møtet drøftet særlig situasjonen i Ukraina og i Irak.

I en kort tale til pressen forsikret han at han skal følge opp vedtakene fra NATO-toppmøtet i Wales om å styrke alliansen.

- Det er de 28 medlemslandene som bestemmer Natos politikk og strategi. Hvor stort handlingsrom har du som generalsekretær?-

 Handlingsrommet er knyttet til gjennomføringen av vedtakene fra Nato-toppmøtet. Det blir min jobb å sørge for å få på plass en hurtig reaksjonsstyrke. Og jeg har et handlingsrom når det er uenighet, og der er det nesten alltid i store, viktige saker. Da leder jeg møtene, og mitt hovedansvar er å komme fram til enighet. Jeg kan også ta initiativ, og sette saker på dagsorden, men det er til sjuende og sist de 28 landene som bestemmer, sier Stoltenberg.

Ble oppdatert om den sikkerhetspolitiske situasjonen.

FØRSTE DAG: Jens Stoltenberg på vei inn til første dag på jobb som generalsekretær i NATO. Her ankommer han hovedkvareteret .Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FØRSTE DAG: Jens Stoltenberg på vei inn til første dag på jobb som generalsekretær i NATO. Her ankommer han hovedkvareteret .Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer