Reiser fra de ubesvarte spørsmålene

Ekteparet McCann fryktet fengsling før de dro fra Portugal. Se Dagbladet.nos video av den kaotiske avreisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUZ/FARO/PORTIMAO (Dagbladet.no): Ti over sju i dag morges satt Kate og Gerry McCann seg inn i leiebilen med Madeleine-klistremerket i det ene vinduet, for å dra fra den lille landsbyen Luz, til flyplassen i Faro.

Etter at parets talskvinne Justine McGuinness i natt sa til nyhetsbyrået AP at de kom til å forlate Portugal om morgenen, hadde et stort antall pressefolk samlet seg utafor villaen paret har bodd i. Da Dagbladet.no kom til stedet i 06.00-tida lokal tid, var det allerede direktesendinger i gang fra oppkjørselen.

Les mer om selve avreisen og ankomsten til Strobritannia her!

Les alle sakene i Madeleine-saken her!

En teori er at ekteparet reiste fordi Kate McCann fryktet at hun skulle bli fengslet.

Den portugisiske avisen Correio da Manhã melder at statsadvokat Magalhaes Meneses allerede har diskutert spørsmålet om å fremstille Kate McCann for varetektsfengsling med politiet.

I går gikk det rykter i pressemiljøer om at foreldrenes status kunne bli endret i løpet av de førstkommende dagene, sannsynligvis mandag. Dette er ikke bekreftet verken av politiet eller McCann-leieren.

Det har kommet ut meldinger om at de to begge frykter at de ville bli siktet og pågrepet.

Reiser fra de ubesvarte spørsmålene

I et intervju med tabloidavisa News of The World, som skal ha blitt gjort etter at han også fikk status som mistenkt, forteller Gerry McCann at de har mistet tilliten til portugisisk politi.

- I et system som du ikke kjenner, og ikke tror på, er det som skjer nå utrolig skremmende, sier han.

- Vi er fullstendig uskyldig, og vi vil ha navnet vårt renvasket, sier Gerry McCann til den engelske søndagsavisa.

Journalistene fulgte etter paret fra den lille landsbyen, til flyplassen i Luz. Ekteparet kunne ha forlatt stedet nærmest ubemerket midt på natta, men de kan ha valgt å reise hjem i full offentlighet for å forhindre spekulasjoner om at de «flykter» fra Portugal.

- Vi legger vekt på at hjemreisen skjer full overenskomst med de portugisiske myndighetene og politiet, sier talskvinne McGuiness.

Siden 3. mai har ekteparet McCann frontet en kampanje for å få den lille jenta hjem. De har prydet forsider verden over, først som sørgende foreldre, og nå som mistenkte i saken.

Ekteparet reiser uansett fra Portugal i det Madeleine-saken framstår som mer forvirrende enn noensinne. Det er kommet fram en rekke beskyldninger mot foreldrene. Det samme gjelder politiets angivelige bevis. Samtidig er det en rekke ubesvarte spørsmål, og McCann-leieren og flere uavhengige eksperter har angrepet det portugisiske politiets arbeid.

Flere engelske aviser skriver i sine søndagsutgaver at uavhengige eksperter er skeptiske til hvordan politiet har gjennomført de tekniske undersøkelsene. Avisa The Sunday Telegraph skriver at Gerry McCann nå vil be britiske myndigheter om å gripe inn slik at ekteparet får en rettferdig rettsprosess.

- Vi er fullstendig uskyldig, og vi vil ha navnet vårt renvasket, sier Gerry McCann selv i intervjuet med News of The World.

Den engelske tabloidavisa Daily Express har samlet sammen beskyldningene mot ekteparet, bevisene som har kommet fram og de ubesvarte spørsmålene i saken:

Beskyldningene:

*Kate McCann drepte Madeleine ved et uhell, muligens etter å gitt henne et sovemiddel.

*Gerry McCann kan ha bistått kona i å skjule det som skal ha skjedd.

*Ekteparet gjemte Madeleines lik i nærheten av familiens leilighet i omtrent 25 dager.

*Kate McCann leide så en bil og kvittet seg med liket langt unna landsbyen.

Bevisene:

DNA-tester skal vise rester av Madeleines blod i familiens ferieleilighet og i familiens leiebil, som de leide 25 dager etter at Madeleine ble meldt savnet.

Likhunder skal ha markert flere steder i familiens leilighet, på noen av Kates klær og på bibelen hennes.

Gap og inkonsistens i forklaringer gitt av gruppa McCann var sammen med 3. mai. En venn av familien sier de sjekket barna klokka 21.30 om kvelden, en halvtime før hun ble meldt savnet, men skal seinere ha sagt at han bare lyttet utafor barnas rom og ikke gikk inn selv. Politiet fokuserer mye av etterforskningen på hva som skjedde i timene før Madeleine ble meldt savnet. Det er usikkert når hun ble sett av andre enn ekteparet. Det siste bildet av henne ble tatt omtrent klokka 15.30.

De ubesvarte spørsmålene:

*Hvis Kate ga Madeleine et sovemiddel og hun døde av dette, hvorfor ble det funnet blod i leiligheten og leiebilen?

*Hvordan kan den enorme politietterforskningen og søket etter Madeleine ha unngått å finne henne?

*Hvordan skal foreldrene ha klart å skjule liket i 25 dager da de hadde en enorm oppmerksomhet rundt seg og ble fulgt døgnet rundt av pressen?

*Hvorfor har de frontet en så omfattende kampanje for å finne henne igjen hvis de selv står bak?

Status nå:

Foreldrene har begge status som «arguida», mistenkte i forsvinningssaken. De er ikke siktet. Foreldrene slår tilbake alle påstandene mot dem og sier de er uskyldige. De frykter at sakens nye vending vil ta oppmerksomhet bort fra søket etter datteren.

I dag dro de hjem.