Reiser fra hele Norge til Den islamske stat

De første som reiste kom fra Oslo, Bærum og Østfold - nå er «hele» Norge representert hos Den islamske stat.

TERRORISTER:  De islamske terroristene rykker fram på flere fronter både i Syria og Irak.
TERRORISTER: De islamske terroristene rykker fram på flere fronter både i Syria og Irak.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for grusomhetene som er godt dokumentert, reiser fortsatt etnisk norske konvertitter og andre med norsk tilhørighet til Syria, hvor de slutter seg til den fryktede terrorgruppa Den islamske stat.

Offisielt bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de med sikkerhet kjenner identiteten til 60 personer (krever + innlogging) med norsk statsborgerskap eller fast oppholdstillatelse i Norge som har reist til Syria. De fleste av dem har sluttet seg til terrororganisasjonen Den islamske stat.

Men det er grunn til å anta at det er langt flere med norsk tilknytning - norske konvertitter og personer med annen etnisk tilhørigheter - som har reist til det borgerkrigsherjede lander og sluttet seg til terroristene.

«Fra hele Norge» - Personer fra samtlige norske landsdeler - Nord-Norge, Midt-Norge, Vestlandet, Sørlandet og Østlandet - har reist fra Norge, og sluttet seg til terroristene, bekrefter informasjonssjef Martin Bernsen i PST overfor Dagbladet.

De første som reiste fra Norge for å slutte seg til de islamistiske terrorgruppene i Syria var fra Bærum, Oslo og Østfold. Men det siste halvåret har en rekke personer fra andre steder i Norge reist til Syria, via Tyrkia, og sluttet seg til Den islamske stat.

Etter at det såkalte kalifatet ble erklært av Den islamske stat for et par måneder siden, har flere nordmenn reist, og slåss nå sammen med islamistene.

Om det er innføringen av kalifatet - hvor det styres etter islamske sharialover - som har ført til at ingen nordmenn har kommet hjem til Norge de siste månedene, eller om det er andre årsaker til at de norske islamistene ikke er kommet hjem til Norge er ukjent.

Med kone og barn Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at det ikke bare er unge menn som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til de fryktede islamistene. Noen har tatt med seg koner, kjærester og barn til de krigsherjede områdene. Det er også opplysninger om personer med norsk tilknytning som har reist til Syria for å bosette seg, men som ikke skal ha sluttet seg til noen av de fryktede islamske ekstremistgruppene.

Den angivelige begrunnelsen for å ta med kone og barn til Syria, er ifølge personer som står dem nær, at de ønsker å leve i et islamsk samfunn hvor sharialover er innført.

Østfold overrepresentert PST bekrefter overfor Dagbladet at det er nordmenn fra alle landsdeler som har reist til Syria. Etter hva Dagbladet forstår skal samtlige norske fylker - med unntak av ett eller to fylker - være «representert» hos de islamske terroristene.

Det er også et faktum at Østfold er overrepresentert i forhold til andre norske fylker. Noen av dem som har reist fra Østfold har kommet tilbake til Norge. Flere fra fylket har sagt at de aldri vil reise hjem til Norge.

Tidligere i år kom en ung mann fra Fredrikstad - av pakistansk etnisk opprinnelse - tilbake med alvorlige skuddskader. Mange av de siste som har reist fra Østfold har etnisk norsk bakgrunn, og har konvertert til islam i voksen alder. Noen av dem er også godt kjent av politiet for kriminalitet.

- NORDMENN: - Personer fra samtlige norske landsdeler  har reist fra Norge, og sluttet seg til terroristene, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
- NORDMENN: - Personer fra samtlige norske landsdeler har reist fra Norge, og sluttet seg til terroristene, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

- Vet dere hvorfor Østfold er overrepresentert hos islamistene i Syria og Irak?

- Vi har ingen entydig forklaring på hvorfor så mange fra nettopp Østfold har reist og sluttet seg til islamistene, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Norsk-kurder drept Norske myndigheter har heller ingen sikker dokumentasjon på hvor mange med norsk tilknytning som er drept i Syria og Irak.

Dagbladet kjenner identiteten på 10 personer med norsk tilknytning som er drept mens de har vært hos de islamske terrorgruppene.

Tidligere denne uka ble det kjent at en mann i begynnelsen av 20-åra fra Fredrikstad - av etnisk kurdisk opprinnelse - hadde blitt drept i Syria. Mannen tilhørte det islamske miljøet rundt gruppa Profetens Ummah i Norge.

TERRORISTER:  Fortsatt reiser nordmenn til Syria og Irak og slutter seg til de islamske terrorgruppene. Det skjer til tross for at grusomheter er dokumentert fra det borgerkrigsherjede landet. Foto: Privat
TERRORISTER: Fortsatt reiser nordmenn til Syria og Irak og slutter seg til de islamske terrorgruppene. Det skjer til tross for at grusomheter er dokumentert fra det borgerkrigsherjede landet. Foto: Privat Vis mer