Reiser fra kritikk til pengekrangel i Kongo

- Rune Edvardsen har fått et sekssifet beløp. Han har brukt av egne penger i tillegg, sier Mathilde Moland.

 STØTTER:  Mathilde Moland misliker sterkt den anonyme kritikken mot innsatsen til predikant Rune Edvardsen for Joshua French og hennes sønn Tjostolv Moland. Tjostolvs far Knut Moland jr. og Joshua French' mor Kari Hilde French vil ikke kommentere kritikken. Her Edvardsen og Mathilde Moland under et besøk i Kisangani i november i fjor. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN.
STØTTER: Mathilde Moland misliker sterkt den anonyme kritikken mot innsatsen til predikant Rune Edvardsen for Joshua French og hennes sønn Tjostolv Moland. Tjostolvs far Knut Moland jr. og Joshua French' mor Kari Hilde French vil ikke kommentere kritikken. Her Edvardsen og Mathilde Moland under et besøk i Kisangani i november i fjor. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
KISANGANI/OSLO (Dagbladet): Predikant Rune Edvardsen reiser til Kisangani fredag for å starte samtalene mellom familiene til Moland og French, og de ofrene som er idømt erstatninger.

I hjertet av Afrika vil han møte et minefelt av kryssende interesser og konflikter.

Det er full krangel mellom de som venter på erstatninger og advokatene som representerer dem.

Ofrene er villige til å redusere erstatningene for å få løst saken, mens advokatene deres nekter å gå med på dette.

- Ikke advokatenes sak I forhandlingene kan det nå bli aktuelt å gå utenom de advokatene som ikke er villige til å forhandle.

-Det er klientene som eier saken, ikke advokatene, sier advokat Guillaume Likwela. Han har representert Joshua French under rettssakene.

Advokaten understreker at klientene står fritt til forhandle på egen hånd eller gå til nye advokater om de ikke er enige med dem de har.

Den viktigste oppgaven til Edvardsen vil bli å komme til enighet med enken Bibiche Olendjeke og resten av familien til sjåfør Abedi Kasongo.

I militærdomstolen ble de tilkjent  til sammen rundt 27 millioner kroner.

De samlede erstatningene fra siste runde i retten var på rundt 31 millioner kroner.

Rett i forkant av den store forhandlingsoppgaven i Kongo, ble predikanten fra Kvinesdal konfrontert med anonym kritikk på TV2 mandag om at han har fått lite eller ingenting ut av arbeidet med å hjelpe de fengslede nordmennene ut av Kongo.

Edvardsen skal ha mottatt et sekssifret beløp fra familiene til Moland og French.

- Bare tøys -Det som ble sagt på TV2 er bare tøys. Mathilde Moland kan avkrefte det hele, sier Edvarsen til Dagbladet.

Utenriksdepartementets pressetalskvinne Ragnhild Imerslund understerker overfor tv-kanalen at det Edvardsen har gjort er på vegne av familien og på eget privat initiativ. Han har ikke operert på vegne av eller i forståelse med UD, understreker Imerslund.

Dagbladet har vært i kontakt med tre representanter for familiene.

- Ingen kommentar Verken Joshua French' mor, Kari Hilde French, og Tjostolv Molands far, Knut Moland jr., vil kommentere denne kritikken.

Mathilde Moland, mor til Tjostolv, går derimot ut med full støtte til den jobben Rune Edvardsen gjør og har gjort.

- Det er riktig at Rune Edvardsen fikk et sekssifret beløp av familiene i desember i fjor for å gjøre en jobb. Jeg vil ikke komme med et mer konkret beløp. Og til sjuende og sist er det jo guttene selv som skal betale. Vi har lagt ut for dem, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

- Han har brukt egne penger Hun ble opprørt av tv-innslaget og synes det var «forferdelig dårlig gjort» å insinuere at Edvardsen har puttet penger i egen lomme, slik hun oppfattet det.

- Tvert i mot har han brukt av egne penger i tillegg, og hans tidlige engasjement i saken er avgjørende for at den sosiale situasjonen ikke er verre for guttene. Dessuten har det vært avgjørende at Edvardsen og Dina-stiftelsen fra starten har gitt enka 200 dollar i måneden til livsopphold. Hvis ikke hadde det lokale presset mot Tjostolv og Joshua vært enda vanskeligere, sier Mathilde Moland.

Hun har fortsatt tiltro til Edvardsens rolle.

DØRÅPNER:  Rune Edvardsen møter en representant for myndightene i Kisdangani i november i fjor. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN.
DØRÅPNER: Rune Edvardsen møter en representant for myndightene i Kisdangani i november i fjor. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN. Vis mer