Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reiser hjem etter kongelig krisemøte

CAÏX (BT/Dagbladet): Den danske kongefamilien tok imot pressen i går på sin vingård i Frankrike. Etter krisemøtet med familien har prins Henrik bestemt seg for å dra tilbake til Danmark i slutten av uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har det godt, sa prins Henrik i går.

- Det er min plan å reise hjem denne uka, sa han i går til B.T. og Dagbladet.

På fransk snakket prinsen til den franske delen av pressen:

- Som De med deres egne øyne kan se, så er vi meget tilfredse og glade for å være sammen. Vi har det veldig fint her.

- Ja, veldig fint, tilføyde dronningen og lot det være litt tvetydig, om det var ment på pressen eller egne forhold.

At prins Henrik var glad for å ha familien rundt seg, var det slett ikke tvil om.

- Velkommen. Det er solskinn. Er det ikke deilig, og hele familien er her. Min kone og mine sønner. Vi har det alltid godt når vi er sammen. Det skjer ikke så ofte at vi alle fire er her på Caïx, sa prins Henrik.

Stort presseoppbud

Både fransk, dansk og norsk presse var på pletten for å studere familieidyllen, etter at prins Henrik i et intervju i B.T. søndag fortalte om sitt sinne og frustrasjon over år med neglisjering fra deler av det danske samfunn.

Prins Henrik virket i går som han var sitt gamle jeg igjen, da han velopplagt kom ut foran sitt vinslott i Caox med armen om sin kone, dronning Margrethe. Sønnene, kronprins Frederik og prins Joachim, fulgte like etter til pressefotograferingen. Det er ingen tvil om at prinsen, dronningen og sønnene har fått snakket grundig sammen om tilsidesettelsen og ydmykelsen prinsen føler han i en årrekke har været utsatt for, og hva som eventuelt kan gjøres med det.

- Det er deilig å ha hatt to rolige dager, sa dronningen med litt himmelvendte øyne.

To dager i fred og ro ble det sagt nok en gang. Det var heller ingen sure miner, da en journalist foreslo et ømt bilde.

- Hvis det nå hadde vært bryllup, så hadde vi sagt: Kyss bruden? Dronningen lo og så opp på sin mann.

- Men slikt gjør vi ikke, sa prinsen, men han sendte sin kone et kjærlig øyekast.

- Men det er vel litt sølvbryllup over Caïx, som dere nå har hatt i 25 år?

- Det er over 25 år, sa dronningen.

Drar sammen til Paris

Både kronprinsen og prins Joachim holdt seg tett ved siden av sine foreldre, men litt i bakgrunnen.

Prins Henrik vil ikke la sine frustrasjoner over at han føler seg kassert, tilsidesatt og ydmyket gå utover dronningen.

Det er årsaken til at han har ombestemt seg og er ved dronningens side ved gjenåpningen av Danmarkshuset i Paris. Dronningen flyr hjem til Danmark i kveld.

Kronprins Frederik er i dag kl. 10.30 tilbake i Danmark for å regjere, slik at prinsesse Benedikte kan dra på skiferie.

Den kongelige families møte med pressen varte i rundt 20 minutter. De så ut som en avslappet og glad familie.

- Hvis dette er et spill for galleriet, så er alle de kongelige ualminnelig gode skuespillere, ble det sagt av flere av de cirka 20 pressefolkene, som i går var kommet til Caïx.

Splittet hoff

Den tilsidesettelsen og ydmykelsen som prins Henrik har følt gjennom mange år, er ikke noe som kan fjernes med et trylleslag. Dette er noe som det framover skal snakkes om.

Uoffisielt er det ved hoffet delte meninger om hvor klokt det var av prins Henrik å snakke så åpent og ærlig om sine følelser i B.T.-intervjuet.

Noen mener at det hadde vært best om prinsen hadde forblitt stille. Andre mener at det var godt at han fikk en mulighet til å bli kvitt sin frustrasjon og sinne. De ser prinsens uttalelser som en ny begynnelse, en plattform, som det kan bygges videre på, eventuelt med ytterligere oppgaver for prinsen, hvis han ønsker det. Ved hoffet er man meget bevisst på at prinsen i hvert fall ikke fortsatt skal føle seg som et likegyldig vedheng til dronningen.

Dronningen viste uten ord i går også tydelig at hun står ved sin manns side.

På banen igjen

Det viktigste for den kongelige familien er nå å få prins Henrik til å føle seg bedre til pass i den rollen han har som prinsgemal.

- Det han selv ønsker er at folk får en forståelse for at prins Henrik gjør noe godt for Danmark. Det vil hjelpe prinsen hvis man ser hva han gjør, og på en positiv måte, i stedet for å neglisjere og glemme ham. Prinsen har en utrolig viktig rolle i familien. Han er en stor støtte for dronningen, og for kronprinsen, som absolutt er meget glad i sin far, sier hoffmarskalk Søren Haslund-Christensen.

AVSLAPPET EKTEPAR: - Velkommen. Det er solskinn. Er det ikke deilig, og hele familien er her. Vi har det alltid godt når vi er sammen. Det skjer ikke så ofte at vi alle fire er her på Caox, sa prins Henrik.
Hele Norges coronakart