Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reiser hjem til vulkanen

I Rwanda venter hjelpeorganisasjonene med mat og vann, men flyktningene fra Kongo kommer ikke. I stedet reiser de hjem til Nyiragongo-vulkanen, som kan få nye og drepende utbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er det ikke lenger like aktuelt å dele ut mat og vann i flyktningleirer i Rwanda. Mandag oppholdt bare rundt 5.000 flyktninger seg i leirene i Rwanda av totalt 400.000, ifølge Verdens matvareprogram.

Flyktningene bryr seg lite om advarsler om at det kan komme nye vulkanutbrudd. Det skremmer dem heller ikke at mange veier er dekket av et tykt lag størknet lava. De vil tilbake for å se om husene fortsatt er intakte etter det voldsomme utbruddet sist torsdag.

Hjelpearbeidere forteller at den uventede tilbakevendingen gjør planene for distribuering av mat og vann uaktuelle.

- Det ser ut til at nesten alle har vendt tilbake til Goma, sier Alison Preston fra organisasjonen World Vision.

- Dermed er det oppstått en ny krise, fordi flyktningene vender tilbake til et Goma, som bare er brøkdel av hva den tidligere var. Byen er mildt sagt overbefolket, sier Preston.

- Ikke velkommen

De humanitære organisasjonene hadde håpet å samle mesteparten av flyktningene i leirer i Rwanda, der utdelingen av nødhjelp ville være enklere og tryggere.

Men innbyggerne i Goma trosset jordskjelv og tok seg møysommelig tilbake til hjembyen med alle sine eiendeler på ryggen. De sier at de heller vil hjem enn oppholde seg i leirer i Rwanda.

- Vi følte oss ikke velkommen i Rwanda. Vi var to dager uten mat, uten vann, og de nektet oss å veksle penger, sa Chabani Shani (42), en av de heldige som vendte tilbake til et hus som ikke var ødelagt.

Fare for nye utbrudd

FN anslo opprinnelig at 45 mennesker mistet livet da Nyiragongo-vulkanen sendte en flom av lava nedover fjellsidene torsdag, og mener det er stor fare for nye utbrudd.

Det har vært flere kraftige jordskjelv etter utbruddet, noe som ifølge ekspertene øker muligheten for nye utbrudd. I tillegg kan gassene fra lavaen være helsefarlig.

Familiene som tok seg tilbake til Goma var sultne og tørste. Mangelen på rent drikkevann er et stort problem. Enkelte har vært så desperate av tørst at de har drukket vann fra innsjøen Kivu, til tross for advarsler om at vannet der trolig er forgiftet av lavaen.

- Saken er nå at vi har mat, tepper og vann klart til distribusjon, men hvis vi begynner med utdeling i Goma nå, ville det bli en katastrofe, sier Preston.

(NTB)

GLØDENDE: Den varme lavaen glir ut i innsjøen Kivu. Lavaen gjør at vannet er farlig å drikke.
ØDELAGT:</B> Store deler av byen Goma ligger under størknet lava. Minst 45 mennesker døde da lavaen kom. Mange av dem ligger begravd i lavamassene.
Hele Norges coronakart