Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reiser ikke med tog

ELVERUM (Dagbladet): Mandag sendte politiinspektør Rolf Thoresen resultatet av den fullførte etterforskningen av Åsta-ulykken til statsadvokaten. 274 dager etter at 33-åringen selv deltok i redningsarbeidet på Åsta, reiser han ikke med tog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er godt å være ferdig. Det betyr ikke at vi har tatt lett på oppgaven. Men det har vært press og krav fra alle parter om at vi burde bli ferdig, og helst fort. Derfor er det godt å vite at vi har gjort en grundig og god jobb, sier etterforskningslederen ved Østerdal politidistrikt, og fortsetter:

- Jeg har hatt flere møter med de overlevende og etterlatte etter ulykken, og jeg ga dem tidlig et løfte: at alt som står i vår makt skulle gjøres for å gi de svar som er mulige om ulykken. At vi skulle snu hver stein for å finne årsaken. Et slikt personlig løfte forplikter. Derfor har jeg og alle som har jobbet med ulykken her ved politikammeret investert mye tid og krefter for å gjøre en så grundig etterforskning som mulig.

Sterke inntrykk

For Thoresen og hans medarbeidere har Åsta-ulykken tatt all tid i lange perioder.

- Når jeg tenker tilbake på januar og februar, spør jeg meg hvor de månedene ble av. Og når jeg ikke har vært på jobb, har jeg tenkt på etterforskningen og ulykken hver eneste dag.

Ulykken har lokal tilknytning, og mange av de som ble rammet er kjente også for oss i politiet. Jeg har fulgt alle faser i saken, helt fra redningen på Åsta. Jeg har sett saken fra alle sider, og det forsterker inntrykkene. Da er det naturlig og menneskelig å bli personlig berørt, sier Thoresen.

Han legger ikke skjul på at minnene fra åstedet henger igjen.

- De har gjort uutslettelig inntrykk, sier han.

Tar ikke tog

Den omfattende etterforskningen har ikke vært uten vansker. Thoresen legger ikke skjul på at de mange granskerne av ulykken har vært på kollisjonskurs til tider. Et planlagt samarbeid med Sintef om en gjennomgang av signalanlegget på Rørosbanen falt tidlig sammen, og politiet måtte gjøre alt selv.

Men han gir honnør til sine medarbeidere, og til NSB og Jernbaneverket, som han mener har bistått politiet på alle måter.

- Alle har vært veldig opptatt av å finne svarene. Jeg mener vi har gjort alt vi kunne for å finne dem.

Han vil ikke kommentere innholdet i innstillingen. Han kan heller ikke kommentere om politiet ønsker noen straffet, eller hva de har funnet ut om årsaken til ulykken. Det er nå statsadvokatens område.

Thoresen har etter ni måneders etterforskning grundig innblikk i hva som skjedde 4. januar, og om forholdene i den kriserammede norske jernbanen. Han vil ikke kommentere om han personlig mener det er trygt å kjøre tog.

- Spør du meg om jeg reiser med toget, er svaret nei. Jeg vil ikke si noe om årsaken til det, men svaret er nei, sier han.

- Gjorde du det før ulykken?

- Ingen kommentar.