Reiser ti dager med tog for å møte Putin

Lørdag kommer Nord-Koreas «elskede leder» Kim Jong-il til Moskva for å møte president Vladimir Putin. Men han har det ikke travelt: I stedet for å fly, reiser han ti dager med tog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Toget som bringer Kim Jong-il de 9000 kilometerne fra Pyongyang i Nord-Korea til Moskva er et pansret tog, spesialbygd i Japan. Det har 21 vogner til Kim og hans følge, og stanser bare noen få steder langs den transsibirske jernbanelinja. For sikkerhets skyld, i tilfelle det skulle ligge en mine på skinnegangen, følges toget av to ekstra lokomotiver.

Ga koffert

Da toget stanset i Novosibirsk skulle Maria Novisjenko angivelig få møte Nord-Koreas leder. Maria Novisjenko er enken etter den sovjetiske offiseren Jakov Novisjenko, som skal ha reddet livet til Kim Jong-ils far, Kim Il-sung, ved å kaste seg over en granat som var ment for Kim Il-sung.

Den 80 år gamle enken møtte fram på stasjonen, men Kim Jong-il kom ikke ut av toget. I stedet kom en av hans representanter ut og overrakte en stor beige nylonkoffert, proppfull av gaver. Da toget forlot stasjonen, spurte journalistene om hva som var i kofferten.

- For oss betyr kofferten ingenting, det er forholdet til Kim som betyr noe, sa Novisjenkos datter ifølge Moscow Times.

Tilbaketrukket

Kim Jong-il har knapt vist seg utenfor toget, men har rukket korte besøk på en grisefarm og en stridsvognfabrikk. Sikkerhetstiltakene er strenge og journalister og fotografer har måttet holde seg unna. Under koffertoverrekkelsen var det bare Kim Jong-ils hoff-fotografer som fikk ta bilder, med gamle Nikon-apparater som - ifølge vitner - «burde vært på fotomuseum».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer