Reiser ti dager med tog for å møte Putin

Lørdag kommer Nord-Koreas «elskede leder» Kim Jong-il til Moskva for å møte president Vladimir Putin. Men han har det ikke travelt: I stedet for å fly, reiser han ti dager med tog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toget som bringer Kim Jong-il de 9000 kilometerne fra Pyongyang i Nord-Korea til Moskva er et pansret tog, spesialbygd i Japan. Det har 21 vogner til Kim og hans følge, og stanser bare noen få steder langs den transsibirske jernbanelinja. For sikkerhets skyld, i tilfelle det skulle ligge en mine på skinnegangen, følges toget av to ekstra lokomotiver.

Ga koffert

Da toget stanset i Novosibirsk skulle Maria Novisjenko angivelig få møte Nord-Koreas leder. Maria Novisjenko er enken etter den sovjetiske offiseren Jakov Novisjenko, som skal ha reddet livet til Kim Jong-ils far, Kim Il-sung, ved å kaste seg over en granat som var ment for Kim Il-sung.

Den 80 år gamle enken møtte fram på stasjonen, men Kim Jong-il kom ikke ut av toget. I stedet kom en av hans representanter ut og overrakte en stor beige nylonkoffert, proppfull av gaver. Da toget forlot stasjonen, spurte journalistene om hva som var i kofferten.

- For oss betyr kofferten ingenting, det er forholdet til Kim som betyr noe, sa Novisjenkos datter ifølge Moscow Times.

Tilbaketrukket

Kim Jong-il har knapt vist seg utenfor toget, men har rukket korte besøk på en grisefarm og en stridsvognfabrikk. Sikkerhetstiltakene er strenge og journalister og fotografer har måttet holde seg unna. Under koffertoverrekkelsen var det bare Kim Jong-ils hoff-fotografer som fikk ta bilder, med gamle Nikon-apparater som - ifølge vitner - «burde vært på fotomuseum».

Moskva-reisen Kim Jong-ils første utenlandsreise, bortsett fra en tidligere reise til Kina. Reiseruta er den samme som hans far reiste i 1984, da Kim Il-sung ble mottatt med all den sovjetiske pomp og prakt man den gang kunne mønstre overfor «viktige venner».

I dag er ikke Russland lenger Nord-Koreas viktige sponsor, men russiske tjenestemenn sier økonomiske spørsmål vil være hovedtema i samtalene mellom Kim og Putin.

Man håper åpenbart at de gamle båndene mellom de to landene kan bidra til å dra Nord-Korea ut av isolasjonen, og dempe spenningen mellom Nord- og Sør-Korea.