OBSERVERE OG PROVOSERE: Norwegian Defence League-leder Ronny Alte sier han vil holde oppsyn med demonstrasjonen foran Stortinget. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
OBSERVERE OG PROVOSERE: Norwegian Defence League-leder Ronny Alte sier han vil holde oppsyn med demonstrasjonen foran Stortinget. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Reiser til Afghanistan-demo for å provosere

Norwegian Defence League sier de vil dokumentere holdninger og provosere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 1420-tida var det møtt opp flere journalister enn demonstranter utenfor Stortinget, der det var varslet en stor demonstrasjon mot norsk deltagelse i krigen i Afghanistan.

Demonstrasjonen har fått massiv medieomtale i forkant, men oppmøtet har så langt vært lite.

- Møter opp Lederen av Norwegian Defence League, Ronny Alte er ved Stortinget. Til Dagbladet sier han at han vil holde oppsyn med demonstrasjonen.

- Vi blir noen, vanskelig å tallfeste hvor mange, mange tør ikke av frykt for hva selverklærte ekstreme islamister vil gjøre. Vi blir vel mellom tre og femten som drar, sier leder for Norwegian Defence League, Ronny Alte, til Dagbladet.

Når Dagbladet møter ham likle ved Stortinget, forteller han at de er fem personer  der fra NDL som følger demonstrasjonen.

- Vi har blitt henvist til bak et gjerde et stykke unna demonstrasjonen, men vi skal komme oss nærmere etter hvert, sier Alte til Dagbladet.

FÅ FOLK: Foreløpig er det flere politifolk enn demonstranter utenfor Stortinget. MMS-foto: Harald S. Klungtveit
FÅ FOLK: Foreløpig er det flere politifolk enn demonstranter utenfor Stortinget. MMS-foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

Lederen av ekstremistbevegelsen sier følgende om hvorfor de oppsøker demonstrasjonen mot norsk Afghanistan-deltagelse.

- Jeg reiser for å se hva de gjør og for å skaffe meg bedre innsikt i ekstreme miljøene, som er store. Jeg gjør det også for spenningens skyld, for jeg er nok ikke mest populær der inne, hevder han.

Vil dokumentere - Føler du at du har noe der å gjøre?

- Ja, jeg vil dokumentere hva som skjer i miljøet, kartlegge antall og holdninger og generelt, og se hvor ekstremt det har blitt.

- Hva vil skje?

- Enten eller. Enten ender det med opptøyer fra islamsk side, eller så blir demoen en fiasko.

Vise avsky - Hva legger du i fiasko?

I OSLO: Ronny Alte sier til Dagbladet at politiet har anvist ham til et område unna demonstrasjonen utenfor Stortinget. Foto: Line Brustad / Dagbladet
I OSLO: Ronny Alte sier til Dagbladet at politiet har anvist ham til et område unna demonstrasjonen utenfor Stortinget. Foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer

- At det forhåpentligvis finnes nok oppegående mennesker i Norge til å vise hva man mener. Jeg oppfordrer alle som er imot å vise sin avsky i rolig og fornuftig form, sier han.

- Du har selv deltatt i mange anti-islamske demonstrasjoner, og blitt forbanna når motdemonstranter har møtt opp, blant annet i London i høst. Nå når muslimene skal demonstrere møter du selv opp. Hvordan forklarer du dette?

- Jeg samler ikke med meg tusenvis av demonstranter for å lage vold, det var det de gjorde ene og alene i England. De oppsøker oss i hensikt av å vise vold. Vi oppsøker dem i hensikt av å vise avsky, hevder Alte.

MANNSTERKE: Politiet stiller tungt bemannet. MMS-foto: Harald S. Klungtveit
MANNSTERKE: Politiet stiller tungt bemannet. MMS-foto: Harald S. Klungtveit Vis mer