Reiser til Beirut for å kjøpe homse-sex

George (27) driver den arabiske verdens eneste senter for homofile og transseksuelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT(Dagbladet.no): - Personer som prostituerer seg på grunn av fattigdom er et stort problem i Beirut. Etter den økonomiske nedgangen i landet har dette problemet økt, sier George Azzi (27) til Dagbladet.no.

Han forteller at en stor del av kundene kommer fra andre land i Midtøsten.

- Jeg tror den eneste måten å løse dette på er å gjøre homofil legning akseptert i hele regionen, sier Azzi, som er en av grunnleggerne av Helem.

Helem er et arabisk forkortelse for «Libanesisk beskyttelse for lesbiske, homoseksuelle, biseksuelle, transseksuelle, tvekjønnede og skruller», men på arabisk betyr også ordet «drøm».

Gratis kondomer og smøremiddel

Vi møter George i den første trygge havnen for regionens seksuelle minoriteter - «Zicco house». I et gult hus midt i Beirut kan homofile, lesbiske og transseksuelle fritt snakke om deres legning, se på homse-filmer, lese bøker om hvorfor det er bra å være lesbisk og få gratis kondomer og smøremidler.

I tillegg tilbyr nå senteret rådgivning og anonyme HIV-tester.

- HIV er ikke noe stort problem i Libanon i dag, men hvis regjeringen fortsetter sin politikk kommer det fort til å bli det, sier Azzi.

- MANGE TAR SELVMORD: - Selv om det er sjeldent at homofile blir banket opp i Beirut, blir de utsatt for psykologisk vold. Familien bryter kontakt med dem og de blir ofte utstøtt fra vennegjengen, sier George Azzi fra organisasjonen Helem. Foto: MATS GRORUD
- MANGE TAR SELVMORD: - Selv om det er sjeldent at homofile blir banket opp i Beirut, blir de utsatt for psykologisk vold. Familien bryter kontakt med dem og de blir ofte utstøtt fra vennegjengen, sier George Azzi fra organisasjonen Helem. Foto: MATS GRORUD Vis mer

Senteret åpnet for to år siden - før det eksisterte Helem som en hemmelig undergrunnsorganisasjon.

- Det var på tide å starte en revolusjon for de homofiles rettigheter, sier Azzi.

Midtøstens «Sin City»

Selv om Beirut er kjent som Midtøstens «Sin City» er fortsatt homofil sex ulovlig i landet. Paragraf 534 i den libanesiske straffeloven kriminaliserer «unaturlig seksuelt samleie». Strafferammen er opp til et år i fengsel.

- Vi har lov til å organisere, men vi har ikke lov til å ha sex. Derfor er dette senteret lovlig - vi har ikke homofil sex her, sier Azzi.

Helem er en ikke-statlig organisasjon og blir i all hovedsak finansiert av forskjellige stiftelser fra hele verden. Blant annet har den nederlandske ambassaden støttet en pamflett som Helem har gitt ut om sikker sex.

Hizbollah og homofili

Det er ikke lett å både skal være homofil og støtte Hizbollah kamp mot Israel. Ifølge Azzi er dette Midtøstens homofiles paradoks.

- Vi står midt i en skvis mellom de konservative arabiske miljøene og de som bruker menneskerettigheter for å forsvare sin egen agenda. Slik USA og vesten rettferdiggjør å angripe Afghanistan med kvinnerettigheter forsøker nå å vesten å angripe Hizbollah med å bruke våre rettigheter. Dette slår bare tilbake på oss, sier Azzi.

Under Israels bombing av Libanon i fjor åpnet Helem sitt hus for flyktninger fra sør.

- Det var viktig for oss å markere at vi sto sammen med resten av Libanon, sier Azzi, som forteller at de har større problemer med den kristne kirken enn de har med Hizbollah.

- For bare to uker siden gikk den kristne patriarken til angrep på oss homofile og sa at vi ødela den libanesiske familien, sier Azzi, som selv er kristen.

- Mange tar selvmord

Ifølge Helem er det et stort problem at mange unge homofile tar selvmord.

- Selv om det er sjeldent at homofile blir banket opp i Beirut, blir de utsatt for psykologisk vold. Familien bryter kontakt med dem og de blir ofte utstøtt fra vennegjengen, sier Azzi. Selv har han fortalt familiens sin om sin seksuelle legning.

- De godtar det stilletiende, sier Azzi.

Les også: «Hennes familie former Midtøstens framtid»

Les også: «Hizbollah irritert på Jens»

Les også «Klasebomber for likestilling»

SEX-OPPLYSNING: Helem mener HIV-problemet vil bli stort hvis ikke regjeringen tar det på alvor. Her er en illustrasjon fra et opplysningshefte publisert av Helem.
TRYGG HAVN: Helem driver det eneste senteret for homofile, lesbiske og transseksuelle i Midtøsten.
<B>SIN CITY: Teddy, en biseksuell magedanser, gjør seg klar for å opptre på et utested for to år siden. Siden det har det blitt enda vanligere å møte homofile og transseksuelle på gata i Beirut.