Reiser til gateslag

15 nordmenn fra Aksjon Slett U-landsgjelda reiste i går kveld til Genova for å delta i demonstrasjoner under G8-møtet. De krever å bli hørt uten å kaste en eneste brustein. Fredelig marsj og lavmælte slagord er virkemidlene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge FN dør 19000 barn hver eneste dag fordi penger som kunne vært brukt til helse og utdannelse, går til betjening av utenlandsgjelda. Det vil de norske demonstrantene ha en forandring på.

- I en fredelig demonstrasjon vil vi kreve gjeldsslette for alle u-land. Vi er mot alle former for vold, sier daglig leder i Aksjon Slett U-landsgjelda (SLUG), Mari Sundli Tveit (27).

- Ikke engang i selvforsvar vil vi kaste stein, legger hun til.

Men virkeligheten kan bli brutal for de norske demonstrantene. Den italienske statsministeren, Silvio Berlusconi, forventer et voldsnivå som overgår det man tidligere har sett.

Engstelig pappa

- Pappa er kjemperedd. Han har formant meg om å holde meg unna bråk, sier Ynghild Solholm (24) til Dagbladet.

Italiensk grensepoliti har nektet 686 mennesker å reise inn i landet, som en del av sikkerhetstiltakene foran toppmøtet i Genova. Innenriksminister Claudio Scajola sa i en uttalelse til det italienske parlamentet i går at de bortviste ble betraktet som «farlige» og at «meget strenge tiltak vil bli iverksatt mot voldelige demonstranter».

Ifølge italiensk politi ble fem unge kvinner arrestert i Genova i går, etter at politiet hadde funnet ei øks, kniver, bensinkanner, lenker og metallstenger i varebilen de kjørte i. Fire av kvinnene er tyske, den femte er polsk. De skal nå utvises fra Italia.

Vil unngå bråk

De norske demonstrantene er imidlertid mest redd for at bråk skal fjerne fokus fra budskapet.

- Om det blir bråk, er det fare for at budskapet vårt drukner. Likevel må vi fortsette å bruke ytringsfriheten. Hvis vi gir oss, vil det lille mindretallet som ønsker bråk, ha vunnet, sier Sundli Tveit. Alle de norske demonstrantene har fått beskjed om å være årvåkne under demonstrasjonen, og komme seg unna hvis de ser antydninger til uro. I går samlet politiske ledere fra G8-landene seg i Roma for forberedende samtaler før det store toppmøtet i Genova på fredag.

SLETT GJELDA: Norske demonstranter reiste i går til Genova for å markere seg under G8 møtet som starter fredag.