Reiser tross uro

Volden øker i Pakistan, men norsk-pakistanere reiser som før. UD har i hele sommer advart mot å reise til landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for stadig økende vold reiser pakistanere i Norge til gamlelandet som før. I fjor var det ca. 20 000 reisende fra Gardermoen til Pakistan. Første halvår i år reiste det 8550 personer med direktefly fra Gardermoen til Islamabad eller Karachi. I tillegg kommer et ukjent antall via København og andre byer. Ifølge SSB er det ca. 23 000 første- og annengenerasjons innvandrere i Norge med pakistansk bakgrunn.

- Det er veldig vanlig blant pakistanere i Norge å reise til Pakistan, gjerne for å besøke familie, sier Sonja Rashid (33), daglig leder i Reisehuset til Dagbladet.no. Reisehuset spesialiserer seg på reiser til India og Pakistan.

Det er få etniske nordmenn som besøker landet.

- Det begynte å ta seg opp, men det er lite nå. Pakistan er et fantastisk land men mye fin natur, men når UD advarer folk mot å reise så sier vi det til kundene våre, sier Rashid.

UD har siden 3. juni advart nordmenn mot å dra til Pakistan og grenseområdene i India. Men norsk-pakistanere holder seg ikke hjemme av den grunn.

- Det er enklere å reise når en kjenner forholdene, og det er jo noe annet å reise for å besøke familie enn for å dra på tur, sier Rashid.

Mer vold etter 11. september

Pakistan regnes som et ustabilt land, og det har vært mye uro i ormådet siden landet ble opprettet for litt over femti år siden. Det siste året har volden tiltatt.

- Volden har økt siden president Perez Musharraf gikk inn og støttet USAs krig mot terror. Dette har polarisert mange i den mer fundamentalistiske opposisjonjen. Konflikten med India spiller også inn, og så er det jo valgår i år. Myndigheten har lagt hindinger i veien for flere partier. Alt dfette bidrar til økt vold, sier forsker Karin Ask ved Chr. Michelsens institutt i Bergen.

I dag døde fire pakistanere etter et angrep på et kristent sykehus i Taxila. Tidligere i uka ble seks pakistanere drept da tre væpnede menn angrep en kristen misjonsskole i byen Murree. Denne skolen har tidligere hatt norske elever. Pakistansk politi tror det er en sammenheng mellom de to angrepene.

I mars drepte et garanatangrep mot en protetantisk kirke i ambassadestrøket i hovedstaden Islamabad fem personer. En amerikansk kvinne og hennes 17 år gamle datter var blant de drepte. I oktober i fjor ble 16 personer drept etter et angrep mot en kristen kirke i den sørlige delen av landet.

- Det er tydelig at terroristene sikter seg inn mot den kristne minoriteten i Pakistan, sier S. K. Tressler, minister for minoritetssaker til nyhetsbyrået AP.

Men det er ikke bare kristne mål som blir angrepet. Ask ved Michelsens-instituttet viser til at det har vært en rekke angrep mot andre religøse grupper.

- Flere ganger er bomber blitt kastet inn i moskeer under bønnetiden, sier Ask.

Tidligere i dag ble en ledende offiser i Pakistans forsvar skutt av angripere på motorsykkel. Han ble truffet i nakken, og ligger nå på sykehus i kritisk tilstand. Motivet for angrepet er ikke kjent, men offiseren er shia-muslim, og de er ofte utsatt for angrep fra ekstreme sunni-muslimer.

- Landet preges av vaklende regjeringer og et svakt rettsvesen og politi. Sør i landet er det er mange bander som konkurrerer om smugling av våpen og opium, og det er en salgs krigsøkonomi i områdene mot Afghanistan. Landet har ikke vært særlig stabilt de siste 50 årene. Dette er på en måte normaltilstanden, sier Ask.

>FIRE DREPT: Folk samler seg utenfor et kapell ved et kristent sykehus i Taxila etter angrepet i dag morges. Fire pakistanere ble drept, og politiet oppgir at de tre angriperne tok sitt eget liv da de ble anholdt av en politipatrulje i Kashmir seinere på dagen.