Wiggo Pedersen var en av 67 FN- og NATO-veteraner som leverte fra seg sin medalje i protest mot behandlingen veteranene har fått etter at de har kommet hjem. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Wiggo Pedersen var en av 67 FN- og NATO-veteraner som leverte fra seg sin medalje i protest mot behandlingen veteranene har fått etter at de har kommet hjem. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Reiste 100 mil for å levere tilbake FN-medaljen

Wiggo Pedersen kjørte to dager i protest mot forskjellsbehandling av utenlandsveteraner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Wiggo Pedersen brukte to dager på å kjøre de 100 milene fra Sandnessjøen til Oslo for å levere tilbake medaljen han fikk etter å ha tjenestegjort som FN-soldat i Libanon. Sammen med 150 - 200 veteraner møtte han opp foran Stortinget for å protestere mot behandlingen FN- og NATO-soldatene har fått etter at de er kommet hjem fra utenlandstjeneste.

- Selv har jeg slitt i 20 år etter at jeg kom hjem fra Libanon. Jeg følte derfor jeg måtte være med, både for egen del og for å vise solidaritet med andre skadde soldater og deres pårørende. Det var likevel mye tyngre å levere inn medaljen enn jeg hadde trodd. Mentalt leverte jeg den inn for mange år siden. Derfor føles dette svært unødvendig, sier han.

- Det var først de siste årene jeg greide å erkjenne for meg selv at jeg hadde et problem. Jeg løy for meg selv, og skyldte på alle andre ting rundt meg. Til slutt kunne jeg ikke fornekte problemene mer, sier Pedersen.

Forskjells- behandling Veteranene protesterte mot det de mener er grov forskjellsbehandling av de som kommer hjem etter endt tjeneste i utlandet. Det er særlig loven om erstatning som opprører dem.

- Vi krever lik erstatning for lik skade - uavhengig av skadetidspunkt. De som ble skadet før 1. januar 2010 får erstatning opp til 65G, mens de som kom ble skadet før nyttår maksimalt kan oppnå 35G. Vi har gjort samme jobben ute, og det skulle bare mangle at vi får samme behandling når vi kommer hjem, sa initiativtager Jan William Steen i sin appell.

67 tidligere soldater leverte inn medaljene sine på Løvebakken. Etter seremonien ble de overlevert til de fremmøtte stortingsrepresentantene Martin Kolberg og Sverre Myrli (Ap). I tillegg har 41 meldt at de kommer til å sende inn medaljene.

FN-veteran Wiggo Pedersen leverte fra seg sin medalje i protest. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FN-veteran Wiggo Pedersen leverte fra seg sin medalje i protest. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Vi er nasjonens stolthet når vi reiser ut, men når vi kommer hjem blir vi neglisjert. Dette har pågått i flere tiår. Det er Stortinget som sender oss ut, og derfor leverer vi inn medaljene våre til Stortinget i protest, sa Steen.

Se på nytt Nå varsler Kolberg at han ønsker å se på saken på nytt.

- Det er trist at enkelte veteraner fra utenlandsoperasjoner føler at de ikke får de rettigheter og den støtte de fortjener. Vi ønsker å gi veteranene heder og anerkjennelse for den jobben de har gjort. I lys av de argumentene som ble lagt fram her, mener jeg vi må vi se på saken på nytt. Men jeg lover ingenting, understreker Kolberg, som er Arbeiderpartiets parlamentariske nestleder.

- Medaljene tar vi i mot i ærbødighet og respekt for det som er blitt sagt her, men kommer til å levere medaljene videre til forsvaret uten opphold. Det er de som er rette instans for det, sier han.

Stolte av tjenesten Flere av de fremmøtte veteraneen har slitt tungt etter at de kom hjem fra utenlandsteneste i Forsvaret.

— Vi er ikke her i dag for å kjefte på Forsvaret. Det har vært gjort mye bra for veteranene de siste årene. Vi er alle her stolte av tjenesten vi har gjort. Vi er ikke bitre, vi vil bare ha rettferdighet. Mange av oss har fått skader som vi har tatt med oss hjem, inn i familielivene, sa Steen.

Lars Christian Braavold er en av dem som har slitt tungt etter at han kom hjem. Han tjenestegjorde i fem perioder i Libanon og Somalia tidlig på 90-tallet. Fem år etter endt tjeneste begynte problemene å melde seg.

- Vi har gjort samme jobben ute, og det skulle bare mangle at vi får samme behandling når vi kommer hjem, sa Jan William Steen før han leverte tilake medaljen for utenlandstjeneste i Forsvaret. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- Vi har gjort samme jobben ute, og det skulle bare mangle at vi får samme behandling når vi kommer hjem, sa Jan William Steen før han leverte tilake medaljen for utenlandstjeneste i Forsvaret. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg møtte veggen fullstendig. jeg klarte ikke lengre å arbeide, og murte meg inne. Det endte med skilsmisse og sosial isolasjon. Jeg sover fremdeles bare fire timer om natten, og er ekstremt var for lyder. Dersom noen kjører bak meg litt for lenge, må jeg stoppe bilen. I dag går jeg på attføring, forteller han.

Medaljen måtte han selv bestille og betale for, og han mottok den i posten.

- Det var ikke særlig verdig. Etter at vi hadde levert inn utstyret og blitt dimmittert, hørte jeg ikke mer fra Forsvaret før vi fikk tilbud gjennom veteranforeningen om å kjøpe medaljen for utenlandstjeneste. Vi måtte selv søke om å få medaljene, og så betale for dem selv. Det var ikke mye verdighet å hente, sier han.

FN-veteran Lars Christian Braavold tjenestegjorde i Libanon og Somalia, men ønsker ikke lenger å beholde medaljen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FN-veteran Lars Christian Braavold tjenestegjorde i Libanon og Somalia, men ønsker ikke lenger å beholde medaljen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer