Reiste hjem på første klasse

GARDERMOEN/AMSTERDAM: I går kveld forlot marokkaneren (27) Norge med KLM-flyet fra Gardermoen. Siste etappe på hjemturen gikk på første klasse, fra Amsterdam til Marokko. - Det er en helt bisarr situasjon. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli satt fri, sa han til Dagbladet før avgang fra Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ikke i mine villeste drømmer forestilt meg at dette kunne skje, sa 27-åringen, sterkt preget og med tårer i øynene. Sammen med en 31-årig kosovoalbaner var han tiltalt i norgeshistoriens største heroinbeslag.

Ved 01-tiden i natt norsk tid ble 27-åringen gjenforent med sin familie. Spesielt så 27-åringen fram til å få møte sin mor igjen. Hun ble svært syk mens sønnen satt i norsk varetektsfengsel. Mannen har hele tida holdt telefonisk kontakt med sin familie, men har ikke hatt et eneste besøk av dem.

Synet av sørlandskysten i klarvær som forsvant i horisonten var det siste markokkaneren fikk med seg av Norge. Det bekymret ham åpenbart lite. Tankene hans kretset om hjemkomsten til Nador på den marokkanske østkysten.

- Jeg skal gråte enda mer, svarte 27-åringen på spørmålet om hva som ville bli hans første handling ved hjemkomsten.

Måtte frafalle tiltalen

Det var meningen at 27-åringen og hans medtiltale i ukevis skulle ha sittet i rettssalen og fått en streng dom for befatning med 35 kilo heroin. Heroinbeslaget i Sandvika i januar i fjor er norgeshistoriens største. Men i stedet for å se de to mennene dømt, måtte riksadvokaten som øverste påtalemyndighet mandag bite i det sure eplet og frafalle tiltalen.

Årsaken var at politiet hadde lovet sine informanter anonymitet. Da Høyesterett ga forsvarerne medhold i kravet om fullt innsyn valgte riksadvokaten å trekke tiltalen. Politiet fryktet at informantene kunne bli drept hvis deres identitet ble kjent.

Begge de tiltalte ble løslatt, men 27-åringen ble pågrepet igjen på grunn av ulovlig opphold i Norge. Hans asylsøknad er forlengst avslått.

Politifølge

I går kveld var det slutt på norgesoppholdet. Med politifølge ble 27-åringen ført ombord først av alle i den ventende Boeing-maskinen på Gardermoen. Han ble plassert i et vindussete bakerst på venstre side, med de to politifolkene i setene ut mot midtgangen.

Egentlig hadde trioen billetter på business-klasse, men slike uttransporteringer er vanligvis uønsket sammen med fullprispassasjerer foran teppet.

Forsvarer Morten Furuholmen skryter av sin klient, og mener han har brukt varetektstida på en positiv måte, blant annet lært seg å snakke godt norsk. Med politifolkene ved sin side ville ikke 27-åringen i går si noe om omkring herionpartiet som han er tiltalt for.

Venter spent

27-åringen fortalte imidlertid villig vekk om hvordan han opplevde den spennende ventetiden sist mandag, da riksadvokaten skulle vurdere om tiltalen skulle trekkes.

- Jeg fulgte med på TV2s tekst-tv hele formiddagen. Da meldingen omsider kom jublet jeg så høyt gjennom luka i celledøra at det hørtes i hele korridiren. De andre innsatte delte min glede, og ropte oppmuntrende tilbake til meg, fortalte han. 27-åringen er svært takknemlig for den jobben hans forsvarer har gjort.

- Jeg hadde aldri trodd at dette kunne skje, men det er jo sant, jeg sitter jo her på flyet og skal reise ut av Norge som en fri mann, sa 27-åringen.