Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reiste på første klasse til ofrene i Thailand

Da hun kom fram, la den svenske utenriksministeren seg til å sove.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske utenriksministeren Laila Freivalds har fått knallhard kritikk i svenske medier etter tsunami-katastrofen. Blant annet gikk hun på teater etter at omfanget av flodbølgens herjinger begynte å bli klart. I dag avslører Expressen at utenriksministeren reiste på luksusklasse da hun tok turen til Thailand for å besøke ofrene.

Treretters måltid og gratis toalettmappe

\'Første klasses skandalereise\', slår den svenske avisa fast. I reglementet til ansatte i staten går det klart fram at \'økonomiklasse skal være førstehånds alternativ\' ved tjenestereiser.

Freivalds reiste med Novair og satt i en Airbus. Novair beskriver første klasse som \'svært komfortabel og med ekstra plass til bena\'.

I reklamen på Novairs hjemmesider heter det at du får sitte lengst fremme i flyet og får en gratis toalettmappe. På menyen står ekstra drikke og treretters middag med flere retter å velge mellom. I tillegg er det tilgang på underholdning, film og musikk under reisen.

- Denne klassen legger til rette for hvile. Den er kanon! sier Novairs markedssjed Peter Bertilsson.

Resten på økonomiklasse

På samme fly som Freivalds - på økonomiklasse bak forhenget - satt utsendingene fra den spesielle statlige enheten som svenskene kaller räddningsverket. Her satt også räddningsverkets generaldirektør Christina Salomonsson. Freivalds sier at hun reiste sammen med Salomonsson. Men bare én gang var det kontakt mellom de to på flyturen. Da måtte generaldirektøren ta seg fram til luksusavdelingen i flyet og henvende seg til Freivalds.

Foto: EXPRESSEN
Foto: EXPRESSEN Vis mer

Var utslitt klokka 17

Klokka var 17 svensk tid - 23 lokal thailandsk tid - da Freivalds ankom katastrofeområdet etter ti timers reise. Til tross for den luksuriøse reisen, med rikelig anledning og plass til å hvile, var utenriksministeren så utmattet da hun ankom at hun ikke orket å snakke med redningsmannskaper, pårørende eller andre som jobbet i det rammede området.

I stedet hadde Laila Freivalds en rask samtale med ambassadøren på det midlertidig opprettede konsulatet i Phuket. På vei inn passerte hun ofre, sørgende, pårørende som lette etter sine kjære, frivillige som førte lister og hardt skadde svensker som ba om hjelp.

Men ifølge vitnene gikk Freivalds forbi uten et ord til noen.

- Hun ga fullstendig faen, sa en svensk frivillig rasende til Expressen i går.

På tilbaketuren fra Thailand satt Freivalds på første klasse hos Thai Airways. Dette regnes som en av verdens aller mest luksuriøse reisemåter. Billetten koster normalt over 20 000 svenske kroner - én vei.

Selv sier Freivalds til Expressen at hun ikke forstår kritikken.

- Avisens beskrivelse er mildt sagt ufullstendig. Det var en lang dag og det var en tung dag, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media