- Reiste til Afrika med ranspenger

Ranssiktede Metkel Negassie Betew (25) kan ha reist hjem til Eritrea med kofferter fulle av penger etter dødsranet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BERLIN (Dagbladet): 25-åringen skal ifølge Dagbladets kilder ha reist til Afrika umiddelbart etter ranet om morgenen 5. april. Politiet har grunn til å tro at Betew kan ha hatt med seg deler av ransutbyttet da han forlot Norge.

Fra informert hold får Dagbladet bekreftet at Betew, omtalt som «Fikseren», var på vei hjem til Norge da han ble pågrepet på den internasjonale flyplassen i Frankfurt am Main i går morges.

Trolig visste ikke 25-åringen at han var siktet for dødsranet i Stavanger.

Betew kom fra Asmara i Eritrea, trolig via Dubai og til Tyskland. Da politiet tastet inn passnummeret på computeren, kom det et rødt kort med den internasjonale etterlysningen opp. Dermed satt Fikseren i fella.

Dersom han har tatt med seg deler av ransutbyttet til Afrika, vil det nærmest være umulig for politiet å finne det igjen.

DNA-spor

25-åringen er norsk statsborger, men kommer opprinnelig fra det østafrikanske landet. Han er utdannet elektriker, men har mottatt sosialstønad i ei tid.

25-åringen har i tidligere saker avgitt DNA-prøve, og kriminalteknikerne i Stavanger skal ha funnet 25-åringens DNA-profil ved åstedet.

Han ble etterlyst via Schengen-samarbeidet og via Interpol for noen dager siden. Tyskland var det første Schengen-landet han kom til. Dagbladet får opplyst at Betew blir sittende i varetekt hos Bundesgrenzschutz, det føderale tyske politiet, de nærmeste par dagene. I morgen eller fredag blir han overført til et fengsel i småbyen Weiterstadt sør for Frankfurt, der han også vil bli sittende til utleveringen kan finne sted.

Kan ta måneder

Betew kan sendes til Norge i løpet av få dager. Men hvis han nekter å la seg utlevere, vil det ta måneder før den siktede raneren er tilbake på norsk jord.

- I første omgang blir mannen nå varetektsfengslet på bakgrunn av den norske etterlysningen. Deretter må vi vente på dokumentasjonen fra norske myndigheter. En dommer fra lagmannsretten må deretter sjekke at grunnlaget for anholdelse og utlevering er formelt i orden, sier overstatsadvokat Hildegard Becker-Toussaint.

Begjæres utlevert

Hun forklarer at tempoet i den videre behandlingen nå er opp til Metkel Negassie Betew selv:

- Vi er nødt til å høre hva han selv sier om å bli utlevert. Hvis han ikke har noe imot dette, kan i prinsippet alt gjøres klart for at norsk politi får komme ned hit og hente ham i løpet av noen få dager. Men hvis den siktede selv ikke vil utleveres, må saken gjennom hele rettsapparatet, sier hun.

Allerede i går begjærte politiet 25-åringen utlevert til Norge. Seint i går kveld var det ikke klart hvordan Betew stiller seg til utlevering. Advokat Morten Furuholmen har tidligere representert 25-åringen. Furuholmen har ingen kommentarer til pågripelsen.

TATT I GÅR: Metkel Negassie Betew ble i går pågrepet på flyplassen i Frankfurt. Dette bildet er tatt i begravelsen til drapsofferet William Ellingsen, som ble skutt på Frogner i Oslo i februar. Øverst til venstre står David Aleksander Toska.