Tiltalt for eksport av militært utstyr:

Reiste til Eritrea for å drive inn penger

Kongsberg-mannen Roger Jensen sier han ikke solgte til Eritrea, men han reiste selv til landet for kreve penger fra landets president.

REISTE:  Roger Jensen er tiltalt for å selge forbudt militært utstyr til Eritrea. Han reiste selv til Asmara for å få presidenten i landet til å gjøre opp for 84 kjøretøy som PST og UD anser som militære. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REISTE:  Roger Jensen er tiltalt for å selge forbudt militært utstyr til Eritrea. Han reiste selv til Asmara for å få presidenten i landet til å gjøre opp for 84 kjøretøy som PST og UD anser som militære. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): En av Forsvarets største oppkjøpere av brukt forsvarsmateriell sitter nå i Kongsberg tingrett og svarer på PSTs påstander om at han har eksportert 58 brukte militære kjøretøy til Eritrea.

Kjøretøyene var kjøpt fra det danske og det norske forsvaret, og FNs våpeninspektører varslet i 2013 om at eksporten var et brudd på embargoen mot Eritrea, vedtatt av FNs sikkerhetsråd.

Roger Jensen erklærte seg i retten i dag ikke skyldig, og han avviste også at han var direkte involvert i eksporten. I august 2012 søkte han UD om lisens til å eksportere til Eritrea, men da svaret derfra var «nei», overlot han lastebilene til sin norsk-eritreiske forretningsforbindelse Tekeste Tesfamicael, sa han i sin forklaring.

- Jeg solgte dem til Tekeste. Hva som skjedde videre med de bilene har jeg ikke peiling på for jeg var ikke i Dubai, sa Jensen i retten.

Til tross for UDs «nei» ble kjøretøyene eksportert fra Drammen til Dubai og derfra til den eritreiske havnebyen Massava.

Skylder penger

Men aktor Marit Bakkevig er tvilende til forklaringen om at bilene ble solgt til Tesfamicael, og at Jensen ikke hadde noe med eksporten å gjøre. Hun spurte om den norsk-eritreiske kompanjongen hadde betalt for lastebilene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer