Reiste til London i dag

Mette-Marit og Kronprinsen har i dag flyttet til London. - Marius gleder seg veldig, men forstår jo ikke helt hva han har i vente, sier Mette-Marit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Lille Marius geipet til fotografene

Røykfri Mette-Marit ler av tyske ukeblader

Kronprinsparet venter tøffe tak i London.

- Dette blir ikke noe hvileår! sier kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit før de denne uka flytter til London for å studere.

Kronprinsparet regner med å jobbe hardt og se atskillig mindre til hverandre når de starter studier ved hver sin skole neste måned. Før den tid skal de på møbelhandel i London; et prosjekt de går til med skrekkblandet fryd.

De har sendt et lite flyttelass av gårde, og grøsser litt ved tanken på alt som må gjøres før deres leilighet i Earl's Court er ferdig innredet. Men de vil heller snakke om studier, utviklingsspørsmål og sitt humanitære fond når de møter NTB til samtale før avreisen.

- Kronprinsen skal ta en mastergrad, og det tror jeg blir et vel så tøft studium i London som i Norge, sier Mette-Marit.

- Det blir ingen ferie for deg heller. Det blir masse å gjøre, sier Haakon.

De skal begge studere utviklingsspørsmål. Kronprinsen skal gå på London School of Economics; kronprinsessen ved School of Oriental and African Studies (SOAS).

- Dette er begge blant verdens beste skoler på disse feltene, og vi går til studiene med ydmykhet og respekt. Det blir spennende å se hvilket nivå studiene ligger på og hvor rask progresjonen er, sier kronprinsen, som er en erfaren utenlandsstudent fra tiden i San Francisco.

Prosjekter i Afrika

Valget av studium er ikke tilfeldig. Kronprinsparet forteller med entusiasme om nye prosjekter i Afrika som skal støttes av deres humanitære fond, og ikke minst om sommerens tur til Mosambik. Engasjement i utviklingsspørsmål og fattigdomsbekjempelse er blitt en hjertesak for paret.

- Dette er noe som opptar oss begge, og derfor har vi lyst til å lære mer om det. Vi kommer til å drive med samme fagområde, selv om vi ikke følger de samme kursene. Vi ønsker også å lære for å kunne jobbe mer med dette i vårt virke senere, i forbindelse med fondet eller i et mer langsiktig arbeid i en organisasjon, sier Haakon.

Mette-Marit sier hun med tiden kan tenke seg å samarbeide aktivt med en organisasjon på det humanitære området, og mener at utviklingsstudiene gir nyttig innsikt for det engasjementet hun kan påta seg som kronprinsesse.

Mot verdensbanken?

- De fleste som studerer utviklingsspørsmål havner i demonstrasjonstog mot Verdensbanken?

- Demonstrasjonstog er vel ikke den mest naturlige måten vi har å uttrykke oss på, så jeg tror ikke dere kommer til å se oss i demonstrasjoner mot Verdensbanken, sier kronprinsen veloverveid.

Ett år i London venter, og deretter er kronprinsparet fast bestemt på å vende tilbake til Norge. Men de vil ikke høre snakk om at dette er et «sabbatsår» eller at de «rømmer fra pressen».

- Skulle vi rømt fra pressen, ville vi reist til et annet sted enn London. Vi drar dit for å studere, og ber om respekt for det, sier Mette-Marit.

Hun håper på arbeidsro, men er realistisk og regner med at det fortsatt blir en og annen journalist og fotograf å forholde seg til. Mye er uklart om den vesle familiens praktiske liv i London. De har ennå ikke funnet ut hvordan de skal bevege seg mellom hjem og læresteder, og sikkerhetstiltak vil de ikke snakke om.

Få oppdrag

- Blir det noen oppdrag for kongehuset mens studiene pågår?

- Studiene skal prioriteres, og det blir veldig få offisielle oppdrag det neste året, sier kronprinsen.

Paret håper å komme hjem på juleferie, mens den tradisjonelle opptreden på slottsbalkongen 17. mai kan komme til å kollidere med eksamen. De håper også å få tid til å benytte Londons rike kulturtilbud, og kronprinsen har latt seg fortelle at en ikke kan bo i London en hel sesong uten å gå på fotballkamp.

Marius gleder seg

Marius er fem år og skal gå på engelsk skole. Særlig mer ønsker ikke Mette-Marit å si om sønnen, annet enn at hun ber mediene vise samme respekt for barnet i London som de har gjort det siste året i Norge.

- Marius gleder seg veldig, men forstår jo ikke helt hva han har i vente. Det blir sikkert rart for ham å møte andre barn som ikke forstår hva han sier, og som han ikke forstår. Men barn pleier raskt å innrette seg i slike situasjoner, sier hun.

Etter London-oppholdet regner paret med å flytte hjem, blant annet for å ta sin del av kongefamiliens representasjonsoppgaver .

- I tillegg har vi lyst til å spesialisere oss og jobbe videre med fagfeltene våre, sier kronprinsen.

Til Skaugum

I tillegg til humanitært engasjement, framhever Mette-Marit sin interesse for design, som hun ønsker å fordype seg i. De har foreløpig ikke andre planer om utenlandsopphold, men snakker med begeistring om planene for å flytte til et rehabilitert Skaugum.

I tillegg til en omfattende rehabilitering av den nesten 70 år gamle hovedbygningen, skal det i andre etasje innredes en egen leilighet til familiens private bruk. Dette er to atskilte prosjekter. Det er ingen planer om endringer i gårdsdriften.

Rollemodell

Foran bryllupsdagen har Haakon og Mette-Marit vært fritt vilt for mer og mindre vennligsinnede synsere i pressen. Vi kan lese at kongefamilien har større hjertelag enn hjernekapasitet, og etterlysninger av at kronprinsessen nå må se til å vise at hun står for noe.

- Føler en 29-åring fra Kristiansand det tyngende å bli avkrevd egenskaper som rollemodell for alle landets småjenter og ungjenter?

- Jeg har stor respekt for rollen som forbilde for mange unge. Men det er gått bare ett år siden jeg ble kronprinsesse, og jeg trenger tid for å bli trygg i rollen. Jeg skal leve med dette resten av livet, og alle handlinger kan ikke tillegges like stor vekt. Jeg vet jeg har et ansvar, men en kan ikke alltid være perfekt eller politisk korrekt. Jeg er ikke perfekt - og det er det ingen mennesker som er. Alt kan ikke være like positivt alltid. Det får også være et signal fra meg, sier Mette-Marit.

- Vårt perspektiv er at vi skal være her resten av våre liv. Det passer ikke alltid så godt med tempoet i pressen. Ett år i vår sammenheng er kort tid, sier kronprins Haakon.

<B>STUDENTER: Kronprinsparet gleder seg til å studere sammen i London.
<B>RØYKFRI: Kronprinsesse Mette-Marit er frisk, røykfri og har nettopp avlagt eksamen i etikk. Nå gleder hun seg til nye studier i London.
<B>BRYLLUPSDAG: Sin ettårs bryllupsdag søndag feiret kronprinsparet med familie og venner hjemme i Ullevålsveien, og med en gudstjeneste i Slottskapellet, der blant andre biskop Gunnar Stålsett deltok. Nå venter ett års studier i London.