Reiste ydmyket og tomhendt hjem

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg kommer tilbake, sa Colin Powell da han ydmyket og tomhendt forlot Israel etter 11 dagers mislykket skytteldiplomati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet nå er om det spiller noen rolle om Powell kommer eller ikke.

Fra Sharon fikk Powell med seg en timeplan for Israels tilbaketrekning. Samtidig sa Sharon på radio at de fortsatt vil omringe byene på Vestbredden for å kontrollere at terroristene ikke slipper ut.

Mens Powell har vært i Midtøsten, har Sharon visst at han har stilltiende støtte fra den mektigste delen av Bush-regjeringen. Visepresident Dick Cheney støtter ham etter at Cheney gjennomførte en mislykket reise i området noen uker før Powell. Cheney mislyktes i å sikre USA støtte til et framtidig angrep på Irak.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld har vært taus under Powells reise. Men hans nestkommanderende talte på en stor pro-israelsk demonstrasjon i Washington forleden. Der uttrykte han støtte til Sharon.

Samtidig har Israels eksstatsminister Benjamin Netanyahu snakket med amerikanske senatorer, gitt TV-intervjuer og talt i forsamlinger. Budskapet er at Arafat må drives i eksil og Vestbredden må gjerdes inn, med palestinerne bak piggtråd og bevoktet av soldater og tanks.