FEIRET PÅ SYDEN-SLOTTET: Da Odd Reitan fylte 60, inviterte han 200 venner til eiendommen i Marbella. Her er han ute til lunsj på Palmehaven.

Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
FEIRET PÅ SYDEN-SLOTTET: Da Odd Reitan fylte 60, inviterte han 200 venner til eiendommen i Marbella. Her er han ute til lunsj på Palmehaven. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / DagbladetVis mer

Reitan etterforskes i Spania, siktet for skattesnusk

Etterforskes for kjøp av feriepalass på solkysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MARBELLA/MALAGA (Dagbladet): Domstolene i Andalucia bekrefter overfor Dagbladet at Reitan er under etterforskning .

- Instruksjonsdomstol Nummer 3 i Marbella bekrefter at Herr Odd Reitan er siktet og under etterforskning for brudd på skatteloven, sier José María Ortega Marínez de la Victoria ved domstolenes pressekontor.

Saken dreier seg om Reitans kjøp av sin 4389 kvadratmeter store eiendom, med en samlet bebyggelse på 1582 kvadratmeter, i kjendisbydelen Sierra Blanca i Marbella i 2004.  

Handelen ble innskrevet hos en notar med prisen 3,5 millioner euro. Påtalemyndigheten hevder å ha bevis for eiendommen kostet 9 millioner euro - rundt 70 millioner kroner.

For overdragelsen betalte Reitan en avgift på 245 000 euro på grunnlag av prisen på 3,5 millioner euro, ifølge et notat fra finansmyndighetene Dagbladet har fått tilgang til. Men statsadvokaten som etterforsker handelen, mener at Reitan skulle ha betalt 630 000 euro i avgift.  

Reitan er siktet etter paragraf 305 i det som tilsvarer straffeloven i Spania. Den sier at man må betale seks ganger det unndratte beløpet, og har i tillegg en strafferamme på mellom ett og fire års fengsel. Uansett utfall av saken vil Reitan trolig slippe fengselsstraff.
  3,5 mill. Reitan skulle  ifølge myndighetene også ha betalt 148 054,37 euro i eiendomsskatt til Andalucía for hvert av årene 2005, 2006 og 2007, kanskje også for 2004. Totalbeløpet er rundt 3,5 millioner kroner.  

Dagbladet kjenner til at Reitan 8. september i år var i rettslig avhør i justispalasset i Marbella, ifølge ham selv uten å forstå hvorfor. Med sin advokat til stede ble han i to timer utspurt av en dommer om de økonomiske forholdene rundt luksusboligen.  

- Han var der for en prat, nærmest. Han er ikke engang vitne, dette var en forundersøkelse, sier kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby i Reitangruppen.  

Stor skattesak Ved statsadvokatembetet i Málaga opplyser kilder som ikke vil navngis at myndighetenes interesse for Reitans pengeoverføringer oppsto i forbindelse med en stor skatte- og hvitvaskingsetterforskning mot advokatkontoret til Domingo Cuadra Morales, som startet i 2006.

Dette er mannen Reitan hadde valgt å bruke i bolighandelen to år tidligere.    

Dyre antikviteter Det er selskapet Coma Mayor SL som har kjøpt ferieslottet til Reitan. Dette er et enkeltpersonsforetak som igjen eies av Risnes ApS i Danmark, som igjen eies av Reitan, ifølge etterforskerne.  

I en e-post fra advokat Cuadra til Reitan omtales et opprinnelig priskrav på 9,5 millioner euro uten møbler og innredning. Men seinere går kravet ned til 9 millioner euro, framgår det av et dokument statsadvokatene har oversendt retten. Så blir prisen delt i to, den ene for eiendommen og huset og den andre for møbler og kunstgjenstander.  

FASJONABELT: Det er klasse over eiendommen Odd Reitan eier i Marbella. Foto: Andrés Lanza Fernandez / Dagbladet
FASJONABELT: Det er klasse over eiendommen Odd Reitan eier i Marbella. Foto: Andrés Lanza Fernandez / Dagbladet Vis mer

I et annet dokument, som etterforskerne har funnet, settes prisen på eiendommen til 3,5 millioner euro, det samme beløpet som underskrives hos notaren. Nå er det snakk om 5,5 millioner euro for «møbler, antikviteter og kunstgjenstander».     

Helt «teoretisk», mener etterforskerne. De har funnet en takstvurdering fra et antikvariat, der verdien av inventaret vurderes til 229 482 euro, ganske langt fra 5,5 millioner euro.  

Paret som solgte eiendommen, Jeanne Demers Raymonde og Maximilien Munga Mibindo, øyensynlig belgiske statsborgere, er også siktet. 

Solgte fra jomfruøyene-selskap De ville ha betaling til selskapet Terpene Estates Limiled. Advokat Cuadra uttrykker i et dokument bekymring for om selskapet Terpene beviselig fantes da eiendommen ble kjøpt og utbygd. Det gjorde det nemlig ikke, ifølge etterforskerne.  

I flere av brevene etterforskerne har, omtales ulike beløp  som «pris B», noe som ifølge etterforskerne henviser til penger under bordet.     

• Dagbladet refererte i en tidligere versjon av denne artikkelen spanske etterforskere som trodde at et av Reitans selskaper var registrert på Jomfruøyene. Dette er ikke riktig, ifølge internasjonale foretaksregistre.