Reitan-familien tar ut millionutbytte mens flere svenske butikkeiere i Pressbyrån trues av konkurs

Henter ut årlig superutbytte på 240 millioner kroner.Innehavere sender en stor del av gevinsten til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Expressen): Mens butikkeierne må jobbe 10 til 14 timer hver dag for å få endene til å møtes, tjener Reitangruppen flere hundre millioner kroner. Den norske milliardæren Odd Reitan (64) og sønnene hans blir superrike på boller, godteri og leskedrikk, kjøpt i svenske Pressbyrå-kiosker.

- Det er for jævlig, sier «Erik», en tidligere innehaver i en Pressbyrå-butikk.

Expressen har gransket årsrapporten for Pressbyrå-butikker i Stockholm, Göteborg og Malmö. Det er ingen munter lesning.

Det samlede overskuddet i 2014, for de 88 butikkene i de tre største byene, oppgis å være bare 10,9 millioner kroner. Det innebærer et gjennomsnittlig overskudd på drøyt 123 000 kroner per butikk.

- Her mener vi at man leser regnskapstallene på feil måte. De 123 000 kroner som Expressen viser til, er etter at eierlønn er tatt ut. Det er kjøpmannen selv som bestemmer hva han skal tas ut i eierlønn, skriver Ida Håvik i Reitan Convenience i en e-post til Dagbladet, når hun får opplyst at dagens Expressens-sak også skal publiseres i Norge.

Forsyner seg av overskuddet I 2008 stormet det rundt Reitan familien her hjemme i Norge, da 27 tidligere franchisetakere gikk til to gruppesøksmål mot Reitan Servicehandel (RSH). Søksmålene kom etter flere svenske franchisetakere beskyldte svenske 7-Eleven og det norske Reitan-konsernet for slavekontrakter, triksing med bokføring og feilaktig rapportering av svinn i tv-dokumentaren «Insider».

Søksmålet ble avvist av Oslo tingrett.

Nå har Expressen utført en gransking blant Reitangruppens Pressbyrå-butikker. Granskingen viser at ni av  88 butikker er konkurstruet og at fire allerede er lagt ned.

ADVARER ANDRE:  Expressens reporter Michael Syrén treffer den tidligere franchisetakeren Erik, som vil advare andre mot å gå inn som franchise-tankere hos Pressbyrån. Foto: Johan Jeppsson / Expressen
ADVARER ANDRE: Expressens reporter Michael Syrén treffer den tidligere franchisetakeren Erik, som vil advare andre mot å gå inn som franchise-tankere hos Pressbyrån. Foto: Johan Jeppsson / Expressen Vis mer

Årsaken er at butikkinnehaverne betaler opp imot halvparten av sin årlige bruttofortjeneste til den norske finansfamiliens selskap.

- For store serviceavgifter Erik, som ønsker å være anonym, er en tidligere innehaver av en Pressbyrå-butikk. I frykt for konsekvensene det kan få for hans nåværende jobb, tør han ikke stå fram med sitt egentlige navn. Han er dessuten redd for Reitan-familiens advokater.

Butikken hans omsatte for flere titalls millioner kroner per år, men selv hadde han bare råd til å ta ut en månedslønn på 22 000 kroner. De siste månedene tok han ikke ut lønn i det hele tatt - selv om han jobbet døgnet rundt.

Butikkens omsetning ville i normaltilfeller medført millionoverskudd hvert år, men overskuddet gikk i stedet til Reitan.

- Serviceavgiftene som Reitan tok ut var altfor store for meg og andre franchisetakere. I praksis innebar dette at de tok halvparten av min bruttofortjeneste mens jeg selv ble sittende igjen med utgiftsposter som personal-, telefon- og strømkostnader, sier Erik.

Tar stor del av fortjenesten Den norske Reitan-familien, hvis svenskregistrerte selskap Reitan Convinience AB eier varemerkene Pressbyrån og 7-Eleven, står dermed igjen som de store vinnerne.

Familien består av pappa Odd Reitan (64) og hans sønner Magnus (40) og Ole (43). Gjennom en franchiseavtale, som alle butikkinnehavere må skrive under, gjør Reitan krav på såkalte serviceavgifter, tilsvarende 30-50 prosent av butikkenes bruttofortjeneste.

Som motytelse for denne avgiften dekker Reitan Convinience AB franchisetakernes lokalleie, markedsføring, administrasjon og regnskapsutgifter.

Ett av Nordens største foretak Butikkinnehaverne må selv dekke lønnsutgifter og alle butikkvarer som kjøpes inn fra et av Nordens største dagligvarehandelselskap, Axfood. Her er Reitangruppen nest største aksjonær, etter den svenske milliardæren Antonia Axson Johnson.

SOMMERHUSET: Da Odd Reitan fylte 60 år, chartret han er fly og inviterte 200 gjester til sin slottslignende villa i Marbella.
SOMMERHUSET: Da Odd Reitan fylte 60 år, chartret han er fly og inviterte 200 gjester til sin slottslignende villa i Marbella. Vis mer

Reitangruppen eier 15,6 prosent av aksjene, og pappa Odd sitter dessuten i Axfoods styre.

Reitangruppen er et av de største aksjeselskapene i Norge, og eier i tillegg til Rema 1000-kjeden og Uno-X-gruppen, mange eiendommer.

Millioneiendommer Sjefen i Reitan Convinience AB i Sverige, yngstesønn Magnus Reitan, hadde i 2014 en fortjeneste på 241 millioner kroner, takket være serviceavgiftene fra Pressbyråene og 7-Eleven. På tre år har aksjonærene hentet ut til sammen 727 millioner kroner i utbytte.

Familien har et høyt privat forbruk.

I 2003 kjøpte Magnus Reitan en 400 kvadratmeter stor villa på Nesøya, utenfor Oslo. Noen år seinere ble det samme huset solgt for 35 millioner kroner, fem millioner mer enn det Reitan kjøpte det for. Deretter kjøpte den yngste sønnen et hus i Oslo sentrum for drøyt 50 millioner. Et hus han seinere, ifølge Finansavisen, totalrenoverte for 90 millioner kroner.

100-millionershus Også storebroren Ole bor i Oslo sentrum. Leiligheten skal visstnok være på over 700 kvadratmeter. Totalutgiften for huset, inkludert oppussing, skal ifølge norske medier være på over 100 millioner kroner.

Da pappa Odd feiret 60-årsdag, bestilte han et eget charterfly og fløy 200 gjester til sin slottsliknende villa i Marbella.

Den selvutnevnte kolonialmajoren er selvgjort millionær med dansebandbakgrunn.

Tøffe forretningsfolk Expressen kontakter administrerende direktør i Reitan Convinience, Magnus Carlsson (50), med spørsmål om regnskapstallene for de 88 butikkene.

DETTE EIER REITAN-FAMILIEN::  Familien Reitan eier kiosk-kjeden Pressbyrån, 7-eleven, (franchisegivere i Sverige, Norge og Danmark), matvarekjeden Rema 1000, bensinstasjonsmerket Uno-X i Danmark og Norge, eiendommer og 15,6 prosent av aksjene i Axfood. Her er Odd Reitan (64)etter utgivelsen av sin bok "Hvis jeg var president" på Lade gård i Trondheim. Foto:  NINA HANSEN / Dagbladet
DETTE EIER REITAN-FAMILIEN:: Familien Reitan eier kiosk-kjeden Pressbyrån, 7-eleven, (franchisegivere i Sverige, Norge og Danmark), matvarekjeden Rema 1000, bensinstasjonsmerket Uno-X i Danmark og Norge, eiendommer og 15,6 prosent av aksjene i Axfood. Her er Odd Reitan (64)etter utgivelsen av sin bok "Hvis jeg var president" på Lade gård i Trondheim. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

- De fleste av dem som driver butikk hos oss tjener bra. I snitt er resultatet før innehaverens egen lønn 600 000 kroner. (Eieren skal i tillegg betale moms, faste avgifter og skatt, journ.anm.), skriver Carslon i en e-post til Expressen.

Om de mange butikkeierne som må legge ned virksomheten, skriver Carlsson følgende:

- Det er beklagelig og ikke noe vi etterstreber. Det er ulike grunner til at det blir slik for noen.

Om aksjeutbyttet på 727 millioner, svarer han slik:

- Aksjeutbyttet er et eierspørsmål som jeg ikke kan kommentere. Det jeg derimot vil si, er at Reitan Convinience hvert år investerer 100 millioner kroner i svenske butikker, for å legge til rette for konkurransedyktige, lønnsomme butikker, også i framtida.

Måtte slutte etter kritikk Flere butikkeiere som Expressen har vært i kontakt med, forteller om altfor lange arbeidsdager, lav lønn og marginalt overskudd.

- Når du skal åpne en Pressbyrå-butikk, snakker de om muligheten til å gjøre seg store penger. Men virkeligheten er en helt annen. Jeg jobba beinhardt og økte omsetningen hvert år, men da svarte Reitan med å øke serviceavgiften, sier Erik.

OLE ROBERT (43) OG MAGNUS (40) REITAN:  Ole Robert Reitan er administrerende direktør i REMA 1000 AS. Magnus Reitan er administrerende direktør for Reitan Convenience, og har blant annet ansvaret for Narvesen, 7-eleven og Pressbyrån. GEVINST: På de svenske Pressbyrå-kioskene og 7-Eleven-butikkene fikk innbetalt serviceavgifter på 241 millioner kroner, skriver Expressen. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix og Terje Pedersen / NTB scanpix
OLE ROBERT (43) OG MAGNUS (40) REITAN: Ole Robert Reitan er administrerende direktør i REMA 1000 AS. Magnus Reitan er administrerende direktør for Reitan Convenience, og har blant annet ansvaret for Narvesen, 7-eleven og Pressbyrån. GEVINST: På de svenske Pressbyrå-kioskene og 7-Eleven-butikkene fikk innbetalt serviceavgifter på 241 millioner kroner, skriver Expressen. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix og Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I dag har Erik fått seg ny jobb, men drar på stor personlig gjeld fra tiden hos Reitan.

- Jeg kritiserte eierne og stilte spørsmål om utbytte og serviceavtaler. Da ble jeg sagt opp. Jeg ble tvunget til å ta opp lån for å komme meg gjennom hverdagen. De skviser hver eneste krone ut av franchisetakerne. Det er for jævlig. De burde skamme seg, sier Erik.

Magnus Reitan, styreleder i Reitan Convinience AB, vil ikke svare på spørsmål om selskapets fortjeneste på hundretalls millioner sammenliknet med butikkeiernes utbytte. Reitangruppens pressetalsmann skriver følgende i en e-post til Expressen:

- Styreleder Magnus Carlsson har allerede svart på dine spørsmål og vi vil ikke kommentere saken ytterligere.

Expressens gransking viser ingen betydelige lønnsutbetalinger for innehaverne.

Tvinges til å jobbe seint Granskningen viser at flertallet av Pressbyrå-innehaverne har en brutto månedslønn på cirka 25 000 kroner. For denne lønnen tvinges flere av innehaverne til å jobbe 10 til 14 timer om dagen, flere ganger i uka.

Styreleder Magnus Carlsson vil ikke svare på spørsmål om de tøffe vilkårene franchisetakerne må forholde seg til.

- Det er mange som ønsker å bli kjøpmenn i våre butikker, skriver han i en e-post.

Erik kommer aldri til å anbefale noen å bli innehaver av en Pressbyrå-butikk.

- Nei, jeg vil ikke anbefale noen å inngå en franchiseavtale med Reitan.