«PARHESTER»: Bernt Reitan (t.h.) og John Thuestad (i midten) har i en årrekke jobbet tett sammen i ulike konstellasjoner, og ble i 2010 omtalt som «parhester» i Dagens Næringsliv. På dette bildet fra 2007 åpner de to en fabrikk i Mosjøen sammen med statsminister Jens Stoltenberg. På det tidspunktet var Bernt Reitan konserndirektør i Alcoa, mens John Thuestad var administrerende direktør i Elkem. Foto: Jon Hauge/Aftenposten/Scanpix.
«PARHESTER»: Bernt Reitan (t.h.) og John Thuestad (i midten) har i en årrekke jobbet tett sammen i ulike konstellasjoner, og ble i 2010 omtalt som «parhester» i Dagens Næringsliv. På dette bildet fra 2007 åpner de to en fabrikk i Mosjøen sammen med statsminister Jens Stoltenberg. På det tidspunktet var Bernt Reitan konserndirektør i Alcoa, mens John Thuestad var administrerende direktør i Elkem. Foto: Jon Hauge/Aftenposten/Scanpix.Vis mer

Reitan går av - men hans «disippel» trer inn i Yara-styret

John G. Thuestad følger Reitan som en skygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Yara-styreleder Bernt Reitan (66) nå skal skiftes ut med DNB-toppen Leif Teksum, ser Reitan ut til å ha satt sitt tydelige preg også på framtidas styre.

Valgkomiteen har for generalforsamlingen den 5. mai foreslått John G. Thuestad (53) som nytt styremedlem i selskapet som i januar godtok en korrupsjonsbot på 295 millioner fra Økokrim.

Thuestad har i en årrekke fulgt Reitan nærmest som en skygge.

«Grundige søk» Da Reitan i 2010 gikk av som global sjef for alumina- og aluminiumsproduksjonen i den multinasjonale giganten Alcoa, etterfulgte Thuestad ham i den New York-baserte stillingen.

Dagens Næringsliv omtalte dem som «parhester».

Dagbladet har har spurt Yaras kommunikasjonsdirektør Esben Tuman om det var Reitan som foreslo Thuestad for valgkomiteen og om han blir en slags etterfølger for Reitan i styret.

«Nominasjonskomitéen har gjort brede og grundige søk hvor de har vurdert enkeltkandidaters og det samlede styrets kompetanse», skriver Tuman i en tekstmelding til Dagbladet, etter å ha konsultert nominasjonskomiteens leder Eva Lystad.

Dagbladet har ikke oppnådd kontakt med Thuestad, Reitan eller Eva Lystad.

Spurt av Reitan Det var Reitan som i sin tid fikk Thuestad over til Alcoa i USA. De to samarbeidet allerede på 1990-tallet, da Thuestad var administrerende direktør i Norzink i Odda, med Reitan som styreleder.

Senere begynte Reitan i Alcoa, mens Thuestad ble sjef for Alcoas konkurrent Elkem.

- Da Bernt Reitan, som jeg hadde jobbet sammen med i tiden i Norzink, spurte om jeg var interessert i å begynne i Alcoa og ta ansvar for den USA-baserte virksomheten i 2007, fant vi at tiden var inne for å flytte tilbake til USA, fortalte Thuestad i et intervju med Teknisk Ukeblad i 2010.

Thuestad sluttet i Alcoa i 2012, og har siden 2013 ledet selskapet Sapa Extrusions Europe.

Fjerner 70-årsgrense Valgkomiteen i Yara foreslår også at Hilde Bakken (født 1966) blir nytt styremedlem i tillegg til John Thuestad og styreleder Leif Teksum, mens Hilde Merete Aasheim og Geir Isaksen gjenvelges.

Teksum går av fra sin stilling i DNB sommeren 2014.

Hilde Merete Aasheim foreslås som nestleder i styret.

Valgkomiteen foreslår også å stryke bestemmelsen i Yaras vedtekter om at styremedlemmer skal fratre det året de fyller 70.

«Aldersgrensen har vært en sovende regel som ikke har vært tatt i bruk, og som foreslås fjernet i tråd med tiden», skriver Esben Tuman etter å ha konsultert valgkomiteens leder Eva Lystad.

Begynte i 2012 Bernt Reitan har måttet tåle kritikk for håndteringen av korrupsjonssaken som i januar i år fikk Yara til å akseptere en bot på 295 millioner kroner fra Økokrim. I midten av januar måtte han redegjøre for korrupsjonssaken overfor næringsminister Monica Mæland.

Ifølge NTB er det ikke denne saken han har oppgitt som grunn til sin avgang, men at han trekker seg frivillig for å få mer tid med familien.

Reitan begynte som styreleder i 2012. Året før hadde Yara varslet Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya. Etterforskningen som fulgte førte til rekordboten som Yara ble ilagt i år.