HANDEL: Odd Reitan og sønnen Magnus Reitan blir stadig større i Europa. Foto: Jørgen Hyvang / Finansavisen
HANDEL: Odd Reitan og sønnen Magnus Reitan blir stadig større i Europa. Foto: Jørgen Hyvang / FinansavisenVis mer

Reitan snart størst i Europa - renner over med penger

Odd Reitan mener familiens kioskvirksomhet kun er noen små oppkjøp unna å bli størst i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Reitan Convenience omsatte for 14,8 milliarder kroner i fjor. Det gjør selskapet til Europas nest største innenfor servicehandel, skriver Finansavisen.

- Shell er fortsatt større med en omsetning på rundt 1 milliard euro mer enn oss, forklarer Magnus Reitan (40).

Men det skal ikke nødvendigvis så veldig mye til før trønderne passerer den britisk/nederlandske kjempen på salg av kioskvarer. Det forrige oppkjøpet fra Reitangruppens side var R-Kioski i Finland og Estland i fjor, samt Lietuvos Spauda i Litauen med til sammen 1.000 kiosker.

Dette oppkjøpet økte årsomsetningen i konsernet med snaut 3 milliarder kroner.

Størst om noen år?
- Vi skal ikke se bort ifra at vi kan være størst om noen år. Det er bare ett oppkjøp eller to unna, sier faren Odd Reitan (63) til Finansavisen.

- Men vi har ikke noen umiddelbare planer. Vi må være opportunistiske og er helt avhengig av at noen vil selge, supplerer Magnus.

Reitan Convenience driver virksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Latvia, Litauen og Estland, og er markedsleder i hvert land. Narvesen, Pressbyrån og 7-Eleven er blant de største kjedene.

Selv om størrelsen på virksomheten er imponerende, er det ikke innenfor kioskvirksomhet Reitan-familien tjener sine penger. Fjoråret ga et driftsresultat på 410 millioner kroner, omtrent det samme som året før, skriver avisen.

Han mener dette markedet er i kraftig vekst i hele verden. Problemet er bare å finne de rette produktene som folk vil ha.

- Vi ser ofte at trender starter i Danmark, så kommer de til Sverige og Norge og deretter går de videre til Finland og Baltikum, sier Magnus Reitan, som om en drøy uke mottar prisen som årets convenience-leder i Europa fra bransjeorganisasjonen NACS.

Akkumulerer kapital
Reitan-systemet mangler ikke penger. Med en kontantstrøm på opp mot 4 milliarder i året og et resultat før skatt på 2,5 milliarder, trenger de ikke gå i banken med det første.

Hva de skal gjøre med alle pengene i Reitan-systemet, nå som gjelden for det meste er betalt, er en liten nøtt, men Odd Reitan mener det er et luksusproblem at de kommer til å akkumulere kapital de nærmeste årene.

- Vi kommer i hvert fall ikke til å investere i noe vi ikke kan og rote bort pengene, sier Magnus Reitan til Finansavisen.

Flere økonominyheter De beste og verste mai-aksjene
Søndagens aksjetips
Hegnar: Flyktningebløffen