Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reitan vil legge press på politikerne for ny debatt om søndagsåpne butikker

Kjell Ingolf Ropstad vil ikke ha ny debatt, men ønsker økte kontroller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi må finne ut om det er fritt fram å bryte loven, eller så må loven håndheves. Blir den ikke det, så må vi faktisk få på plass et nytt regelverk, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000, til Dagbladet.

Når han snakker med Dagbladet er han på vei inn for å levere en anmeldelse på 120 konkurrerende butikker, som han mener holder åpent i strid med loven.

- Er ikke dette bare et PR-stunt?

- Dette handler om at vi i Rema 1000 står overfor en strategisk avgjørelse på om vi skal satse på søndagsåpne butikker eller ikke. Det koster 1-2 millioner kroner per butikk å bygge om, så da må vi vite at våre konkurrenter har til hensyn å følge regelverket, sier han.

Reitan fremholder at intensjonen bak loven var å gi de små butikkene, «kjøpmannen på hjørnet», et fortrinn i forhold til de store kjedene, mens det i praksis ikke fungerer slik i dag.

- Ambivalent forhold Han mener Norgesgruppen «konsekvent velger å bryte loven» hver eneste søndag.

- Norgesgruppen er offisielt mot søndagsåpne butikker, men de har 300 butikker som er åpne hver eneste søndag. 100 av dem bryter loven, sier Reitan, og legger til:

- Jeg har et ambivalent forhold til søndagsåpne butikker. Selv syns jeg det er fint med én dag i uka hvor det er litt mindre liv enn ellers, men vi må få en avklaring slik at alle følger lovene.

- Taper dere penger på det du mener er juks fra andre?

- Ja, det er helt åpenbart.

Reitan forteller at dette ikke er første gang Rema 1000 anmelder konkurrenter for det de mener er juks, men at de tidligere anmeldelsene ikke har ført frem.

Vil øke kontrollene KrFs Kjell Ingolf Ropstad lover imidlertid ingen ny politisk debatt rundt dette temaet.

- Anmeldelsen må politiet håndtere, men jeg mener at regelverket er godt. Brustadbua er et godt tilbud til forbrukerne, men vi må ikke  åpne for søndagsåpne butikker i så stor grad at enda flere må jobbe på søndager, sier Ropstad til Dagbladet.

KrF-politikeren understreker likevel viktigheten av at regelen om 100 kvm for søndagsåpne butikker overholdes.

- Vi må øke kontrollene for å sikre at reglene overholdes.

LEVERER ANMELDELSE: Her leverer Ole Robert Reitan inn de 120 anmledelsene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LEVERER ANMELDELSE: Her leverer Ole Robert Reitan inn de 120 anmledelsene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hva syns du om å anmelde butikker som et virkemiddel for å løfte denne debatten?

- Jeg forstår at Reitan har behov for avklaringer, men jeg håper statsrådens signaler om at forslaget om en generell åpning for søndagsåpne butikker legges i skuffen, gjør at det blir liggende der, sier Ropstad, og legger til:

- Jeg syns det gledelig at Remasjefen selv sier at han gjerne vil ha søndagsfri, og håper han som sentral aktør støtter kampen mot søndagsåpne butikker.

120 butikker anmeldt Rema 1000 anmelder i dag 120 konkurrenter som holder søndagsåpent over hele landet. Butikkjeden mener de holder åpent i strid med loven, skriver NRK.

Reitan anklager blant annet konkurrentene i NorgesGruppen, Coop og Bunnpris for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred, og for å jukse ved å blant annet hente varer til kunder fra avstengte områder.

Dette skal ifølge matvarekjeden gjelde en tredjedel av NorgesGruppens søndagsåpne butikker.

Reitan mener «jukset» kan innebære at salgsarealet kan være langt større enn det butikkene oppgir. Norgesgruppen kjenner seg ikke igjen i den beskrivelsen.

- Desperat av Reitan Coop mener derimot at det lukter pr-stunt av Reitans anmeldelser:

- Dette framstår som et litt desperat pr-stunt fra Reitans side, og oppleves som et forsøk på å påvirke politiske prosessen slik at det skal bli lovlig for alle å holde åpent på søndager, sier Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis til Dagbladet.

Han sier at Coop nå vil gå gjennom de fire anmeldelsene som gjelder Coop-butikker.

- Coop er selvfølgelig opptatt av å følge lovverket, så hvis det er noe galt i de fire butikkene som er anmeldt, så skal vi rette opp i det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media