OLJEPRISENE FORTSETTER Å FALLE: Oljeprisen har falt dramatisk, med over 100 dollar fatet, siden toppen i juli i fjor. Fatprisen ble i dag notert til 42,82 dollar. Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIX
OLJEPRISENE FORTSETTER Å FALLE: Oljeprisen har falt dramatisk, med over 100 dollar fatet, siden toppen i juli i fjor. Fatprisen ble i dag notert til 42,82 dollar. Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

Reiten-avgang ga børsfall

Hydro-aksjen stupte med 10 prosent. Også nedgang i USA og Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten om at Eivind Reiten forlater Norsk Hydro ble ikke godt mottatt på Oslo Børs.

Hydro-aksjen stupte med 10 prosent og var sterkt delaktig i at børsen endte med en nedgang på 3,51 prosent.

Hovedindeksen endte til slutt på 229,20 etter å ha startet med en svak nedgang, en nedgang som ble forsterket kraftig på slutten av dagen.

Direkte påvirkning

Aksjene i Norsk Hydro gikk ned 3,33 prosent umiddelbart etter nyheten om konsernsjef Eivind Reitens avgang.

Den endte til slutt med en nedgang på hele 10 prosent, til en aksjepris på 27 kroner.

Andre tapere på børsen mandag var Golden Ocean Group med en nedgang på hele 12,98 prosent, Cermaq med minus 8,01 prosent og offshoreselskapet Acergy med en nedgang på 7,47 prosent.

Av de større selskapene gikk Yara ned med 5,50 prosent, Telenor med 2,96 prosent og StatoilHydro med 1,68 prosent.

Feilsendt e-post

Oslo Børs innførte stopp i handelen med aksjene i oljeselskapet Det Norske etter at flere norske medier ved en feiltakelse fikk tilsendt en e-post om statusen i Fulla-feltet.

Av den grunn har det vært liten handel av aksjen i dag, men aksjekursen stoppet på 35,50 per aksje, en oppgang på 2,60 prosent.

I tillegg til Reitens avgang og Hydro-aksjens fall var også en svak oljepris en av hovedårsakene til nedturen på børsen.

Det ble i dag omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 3,6 milliarder kroner på Oslo Børs.

Ned i Europa

Kursene på London-børsen fortsetter å falle, med oljeaksjer blant de største taperne.

Oljeprisen faller også, og styrker inntrykket av at global økonomisk nedgang svekker etterspørselen etter energi.

FTSE 100-indeksen på børsen i London var ned 0,5 prosent ved stengetid mandag, og sluttet på 4.426,19.

I Paris sank CAC 40 med 1,62 prosent til 3.246,12, mens DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned med ,134 prosent til 4.729,62.

Styres av oljepris

Oljegigantene BP og Royal Dutch Shell var blant stortaperne i London.

Aksjer i disse selskapene mistet verdi i takt med fallet i oljeprisen, der nordsjøolje av Brent-kvalitet mandag ble notert til 42,82 dollar per fat, en nedgang på 1,60 dollar.

- Vi har fått en serie med dårlige nyheter den siste tiden, der både regjeringer og selskaper melder om negativ utvikling. Meldingene har nesten uten unntak vært negative, sa oljeanalytikeren Rob Laughlin i London.

Oljeprisen falt med 54 prosent i andre halvår i fjor, og ligger nå mer enn 100 dollar under toppnivået på 147 dollar per fat som ble notert i juli.

Saudi-Arabia vil ifølge kilder i oljeindustrien kutte sin produksjon med opp til 300 000 fat per dag for å styrke prisen.


(NTB)