Reiten gir fra seg åtte millioner

Men beholder 20 millioner. Enstemmig tillit til styret fra bedriftsforsamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÆKERØ (Dagbladet.no): De 18 medlemmene i Hydros bedriftsforsamling satt siden i  18-tiden mandag ettermiddag og diskuterte Hydro-styrets opptreden i den omstridte opsjonssaken.

Det endte med full tillit til styret. Bedriftsforsamlingen i Hydro mener styret opptrådte forsvarlig da det behandlet opsjonssaken.

- Bedriftsforsamlingen har gitt sin fulle tilslutning til hvordan styret har behandlet saken, sa leder i bedriftsforsamlingen, Svein Steen Thommassen (les pressemelding).

Sier fra seg en tredjedel
Konsernsjef Eivind Reiten varslet at han frasier seg 8 millioner av den planlagte utbetalingen på 28 millioner i forbindelse med avviklingen av selskapets opsjonsprogram. også de andre direktørene i Hdryo frasier seg opsjonsgevinster (les pressemelding).

- Jeg er nå opptatt av å skape arbeidsro i selskapet, sier Reiten.

- Jeg gjør dette ikke fordi jeg mener vi ikke har rett på disse pengene, men fordi mitt ansvar nå er å bidra til at vi kan konsentrere oss om oppgavene våre, bygge verdier for våre eiere.

- Eget initiativ

På spørsmål om han var blitt presset til å gi fra seg deler av pengene svarte Reiten:

- Som jeg sier: Det var på mitt eget initiativ at jeg gikk til styret. Og det var selvfølgelig på bakgrunn av reaksjonenen på beløpets størrelse.

- Kjenner du deg igjen i karakteristikkene som representant for en grådighetskultur?

BER OM RO: Hydros konsernsjef Eivind Reiten frasa seg 7,8 millioner kroner av opsjonsgevinsten etter det ekstraordinære møtet i bedriftsforsamlingen i kveld. Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BER OM RO: Hydros konsernsjef Eivind Reiten frasa seg 7,8 millioner kroner av opsjonsgevinsten etter det ekstraordinære møtet i bedriftsforsamlingen i kveld. Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Nok en gang: Vi står her nå fordi vi har funnet en samlet løsning som skaper ro for selskapet. Skulle jeg gå inn i en slik vurdering, ville det føre til nettopp det motsatte. Derfor avstår jeg fra å delta i en slik diskusjon.

Og Reiten slår fast: - Det har overhodet ikke vært aktuelt for meg å trekke seg. 

På spørsmål om han hadde vært i kontakt med statsminister Jens Stoltenberg eller næringsminister Dag Terje Andersen svarte Reiten noe unnvikende.

- Kommunikasjonen i denne saken har gått via styret og bedriftsforsamlingen, og det er klart at største eier har hatt behov for å meddele sine synspunkter.

- Veldig veldig glad 

På spørsmål om Reiten selv har vært inn og «hjulpet» styret med opsjonspakken svarte Reiten:


- Jeg kommer ikke til å gå inn idiskusjon om noen av påstandene som har blitt fremsatt, og nå ber jeg også om at aktører utenfor Hydro selv bidrar til å skape arbeidsro for Hydro
.

Fungerende styreleder Elizabeth Grieg framholdt at hun var «veldig veldig» glad for at Reiten og resten av ledelsen har frasagt seg deler av opsjonsgevinstene, og dermed bidratt til å skape nødvendig ro. 

Reiten gir fra seg åtte millioner

- Kunne gitt mer

En av de seks ansatte-representantene i bedriftsforsamlingen, Kjell Kvinge, sier han har tillit både til Reiten og styret etter kveldens gjennomgang, men hadde et par tilleggskommentarer til den enstemmige beslutningen i bedriftsforsamlingen:

- Vi hadde gjerne sett at Reiten og de andre i ledelsen hadde gitt fra seg mer penger. Dessuten hadde det vært lov for styret å stille spørsmål på egen hånd om utbetalingen burde ha vært begrenset selv om det ikke sto noe om tak i avtalen. Ingen kunne spå at utbetalingene kunne komme opp i et slikt nivå. Dessuten ser vi at omgivelsene genierklærer Reiten som Hydro-sjef. Vi som jobber på innsiden ser at noen beslutning i hans tid kunne vært gjort annerledes. Dessuten er vi opptatt av at det er alle som jobber i konsernet som skaper verdier, ikke bare ledelsen.

FULL TILLIT TIL STYRET: Bedriftsforamlingens leder Svein Steen Thommassen ankom Hydros lokaler ved 14-tiden i dag.