Reiten kan miste opsjonsmillioner

Regjeringens granskere kommer med helt ulike svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nærings- og handelsdepartementet holdt i kveld en hastig innkalg pressekonferanse om de omstridte opsjonsbetalingene til toppledere i Hydro:

Der ble hovedinnholdet i granskningsrapportene fra de to advokatfirmaene BAHR og Selmer lagt fram. Toppjuristene har på oppdrag fra regjering tatt stilling til om Hydro-styret hadde lov til å gjennomføre gigantutbetalingene uten et vedtak i selskapets generalforsamling - der staten sitter som eier.

Og konklusjonene er helt forskjellige.

Rapporten fra Selmer konkluderer med at den kontroversielle opsjosnavviklingen var innenfor styrets kompetanseområde, mens kollegene i advokatfirmaet BAHR stiller store spørsmålstegn med avtalens gyldighet. De mener Hydro-styret burde spurt generalforsamlingen før de avviklet opsjonene.

- Det er flere elementer som taler for brudd. Hvis dette stemmer vil de inngåtte avtalene bli ugyldige og eierne vil kunne kreve pengene tilbake, sa Gudmund Knudsen fra BAHR under pressekonferansen.

Næringsminister Dag Terje Andersen må dermed ta stilling til saken med liten hjelp fra det han beskriver som noen av landets ledende eksperter innenfor sitt felt.

* Les hele rapporten fra Advokatfirmaet Selmer her

* Les hele rapporten fra BAHR her

Dag Terje Andersen ville ikke sin når han ville komme fram til en konklusjon.

- SVÆRT SPESIELL SITUASJON: Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen må nå ta stilling til den betente opsjonssaken uten en entydig konklusjon fra jusekspertene.
- SVÆRT SPESIELL SITUASJON: Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen må nå ta stilling til den betente opsjonssaken uten en entydig konklusjon fra jusekspertene. Vis mer

- Det sier seg selv at når to av de fremste juridiske miljøene vi har i Norge kommer til forskjellig konklusjon på et så klart spørsmål, betyr det selvfølgelig at vi behov for å gå grundig gjennom rapportene før vi trekker vår konklusjon, sa han under pressekonferansen.

Flere medier spekulere i at BAHR ble koblet på saken en dag etter Selmer fordi ministeren ikke var fornøyd med konklusjonene som var i ferd med å formes hos Selmer.

I rapporten skriver Selmer at Hyrdos opsjonsprogrammer ligger innenfor styrets kompetanse etter allmennaksjeloven. 

Ovenfor nettavisen E24 aviser Andersen dette.

- Det er overhodet ikke tilfellet. Hadde vi ikke hatt tillitt til Selmer, hadde vi ikke engasjert dem, sier Andersen til E24.

Regjeringen iverksatte granskningen av Hydro-utbetalingene mandag 30. juli , og det er knyttet stor spenning til hva som blir næringsminister Dag Terje Andersens neste skritt i striden med Hydro-ledelsen.

Onsdag 25. juli ble det kjent at Hydro avvikler sitt opsjonsprogram, og at 35 ledere i Hydro i den forbindelse får utbetalt til sammen 210 millioner kroner. Konsernsjef Eivind Reiten får den største utbetalingen, nærmere 28 millioner kroner.

Dagbladet.no følger pressekonferansen klokka 18.15, og kommer straks med mer.

Reiten kan miste opsjonsmillioner
I OPSJONS-SPLID:</B> Kristin Norman fra Selmer DA og Bugge og Gudmund Knudsen fra advokatfirmaet Bahr er uenige om det har blitt gjort noe galt.