Reiten slår tilbake

- Usanne rykter og ondsinnet løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Jeg har mye ugjort og har ingen planer om å trekke meg, sier Eivind Reiten i et intervju med NRK.

Nå slår Hydros konsernsjef tilbake mot kritikerene, etter å ha holdt seg taus under hele opsjonskrisen. I flere intervjuer i går hevdet Reiten at det ikke er riktig, som Dagbladet skrev forrige uke, at han skal ha planlagt opsjonskuppet allerede i januar, og at saken skal ha vært diskutert på et møte i konsernledelsen.

– Det er en av flere usanne og nokså ondsinnede historier som har versert. Dette har vært omtalt i konsernledelsen i to setninger fra meg i mai, tror jeg. Jeg orienterte om at styret arbeidet med å avvikle opsjonsordningen i form av at man kunne gi en engangsutbetaling for samtlige opsjoner. Jeg husker også jeg sa at jeg føler at utover det er det ikke er naturlig at vi som konsernledelse drøfter den saken. Og det å sitte og se på at man da lager den form for ryktespredning som til og med senere er henvist til i en ... en juridisk betenkning er vel et høflig uttrykk, det er ikke spesielt greit, sier Reiten til Aftenposten.

BA-HR i baret

– Jeg liker dårlig at man i en opprørt situasjon lager den type rykter. Det skaper et bilde av at dette har vært snuskete og uredelig. Det er noe av det jeg liker aller minst, sier Reiten.

– Det er en konstruert virkelighet som fyrer oppunder den allmenne forargelsen, sier han til NRK.

Reiten hevder selv han bare orienterte resten av konsernledelsen i mai, om at styret planla en avvikling, men at de aldri behandlet dette spørsmålet.

Dagbladets sak ble seinere brukt som hovedkilde i det siste brevet fra BA-HR til næringsminister Dag Terje Andersen, der advokatfirmaet konkluderer med at Hydros konsernsjef trolig brøt habilitetsbestemmelsene i allmennaksjeloven. Dette brevet sendte Andersen til Hydros bedriftsforsamling, i det flere nå ser som et forsøk på å påvirke behandlingen der mandag kveld.

MOTANGREP: Eivind Reiten er lite fornøyd med kritikken mot ham fra regjeringshold. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
MOTANGREP: Eivind Reiten er lite fornøyd med kritikken mot ham fra regjeringshold. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

– Det er veldig krevende når én eier igangsetter juridiske vurderinger av ett enkelt vedtak. Men i dag er dagen for å bidra til ro rundt selskapet, så jeg tror ikke jeg skal si noe mer til det, sa Reiten til Dagsrevyen i går, i en reportasje på kontoret der vi så konsernsjefen få en blomst mens kamera var til stede.

Etter det dro Reiten på ferie, på hemmelig sted, åtte millioner kroner fattigere enn 24 timer tidligere.

– Det var ikke vanskelig å forstå at dette ville vekke reaksjoner, sier Reiten.

– Men avtalene var inngått for flere år siden, de var vel rapportert om, også hva de hadde å bety for den enkelte.

Rødgrønn uenighet

Reitens angrep på regjeringens håndtering av saken kommer mens de rødgrønne ennå ikke har bestemt seg for hvordan de vil håndtere saken videre.

Reiten kunne i går ta ferie i visshet om at Næringsminister Dag Terje Andersen ikke vil kreve hans avgang som generaldirektør i Hydro. I går sa nemlig Andersen seg fornøyd med at Reiten nå sier fra seg 7,8 millioner kroner fra den lukrative innløsningsavtalen.

– Bedriftsforsamlingen har vurdert om styret har fattet et formelt sett riktig vedtak, og konkludert med at de har tillit til styret. Da er Hydro ferdig med saken, og sånn sett er vi også ferdig med den, sier Andersen.

Det vil heller ikke bli aktuelt å vurdere Reitens verv som styreleder i fusjonerte StatoilHydro.

– Den fusjonsavtalen vi har lagt fram, sier at Eivind Reiten er styreleder i StatoilHydro de nærmeste åra. Den avtalen ligger fast, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i går kveld.

Tidligere på dagen sa Enoksens partileder Åslaug Haga til NRK at hun forventet diskusjoner om Reitens styrelederverv i Statoil/Hydro.

Styrejobb krever ydmykhet

Men flere rødgrønne stortingsrepresentanter er mildt sagt lunkne til å ha Reiten som styreleder i regjeringas næringspolitiske flaggskip, nyfusjonerte StatoilHydro. SVs parlamentariske leder Inge Ryan er lite imponert over at Reiten gir slipp på 7,8 millioner.

– Han burde ha beklaget, og gitt avkall på en langt større del av pengene. Vi har forventet mye mer ydmykhet i den rollen. Hvis han skal gå inn som styreleder i Statoil/Hydro, må han vise mye mer respekt for statens interesser enn det han har vist tidligere, sier Ryan.

Ny kandidat godt mottatt

Også blant Arbeiderparitets representanter er det skepsis til at Reiten blir styreleder i Statoil/Hydro.

– Regjeringen får håndtere denne saken. Men dersom den kommer med forslag om en annen styreleder i StatoilHydro enn Reiten, vil det møte en god mottakelse i Ap\'s stortingsgruppe, sier Steinar Gullvåg (Ap) i næringskomiteen.

Tore Nordtun er også nøktern i sine kommentarer, men åpner også for debatt om Reitens framtidige rolle som styreformann i StatoilHydro.

– Stortinget har vedtatt at Reiten skal være styreleder fram til 2010. Nå er det jo dukket opp ting i ettertid som man verken kan eller skal overse. Det er ingen tvil om at opsjonssaken har vært svært uheldig. Men vurderingene av det må gjøres i de rette organer, sier Nordtun til Dagbladet.

Kjøpte seg tid

At regjeringen nå legger stridsøksa til side, betyr ikke at de rødgrønne slår seg til ro med Reiten over tid. Mye tyder på at det var mer tid enn ro Reiten kjøpte seg seint mandag kveld.

De rødgrønne vil allerede i oktober presse på for å få «regjeringsvennlige» folk inn i styret. Da blir to styreplasser ledige når to styremedlemmer går over til fusjonerte StatoilHydro.