Reiulf Steen led av depresjoner

Den tidligere Ap-toppen Reiulf Steen forteller åpent om sine langvarige depresjoner i en kronikk i Stavanger Aftenblad. Selv tror han at mye kunne vært annerledes både i hans politiske og private liv, dersom depresjonsdiagnosen hadde kommet for flere år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I mange tiår har angsten vært min verste fiende. Igjen og igjen prøvde den å ta livet av meg, skriver Steen. Han ønsker å skape større åpenhet rundt denne lidelsen som rammer rundt 15 prosent av befolkningen minst én gang i livet.

I et intervju med VG går det frem at Reiulf Steen ble innlagt for behandling for sin depresjon ved Blakstad sykehus i juni i fjor. Diagnosen unipolar depresjon fikk han mens han var ambassadør i Chile i perioden 1993 til 1996.

- Jeg var - for Gud vet hvilken gang - besatt av en angst jeg ikke klarte å definere. Angsten hadde heller ingen påviselig årsak. Ingen ytre begivenheter hadde foranlediget den. Slik hadde det også vært ved tidligere anledninger, skriver Steen i kronikken.

Elektrosjokk hjalp

I Chile gikk han til samtaleterapi og medikamentbehandling hos en av landets fremste psykiatere, men han ble ikke helt friskmeldt.

- Jeg brukte ikke tilstrekkelig tid, og allerede den gang burde jeg vært innlagt på sykehus, skriver han.

I juni i fjor slo depresjonen til igjen. Steen kontaktet en venn som er psykiater, som henviste ham videre til en kollega. Etter en tid ble Steen innlagt på Blakstad sykehus, hvor han blant annet fikk elektrosjokk-behandling som han mener var til stor hjelp.

- Ingen som ikke selv har vært rammet, kan forstå de uforklarlige redslene vi har gjennomlevd, vi som har beveget oss i helvetes dypeste etasjer, skriver Steen.

Depresjonen kan forklare

Til VG sier han at depresjonen kan forklare bedre en del av det han har gjort, men han ønsker ikke å bruke det som en unnskyldning.

Den mye omtalte flyturen fra Stockholm valgdagen i 1979, hvor han fikk ryggproblemer og hadde drukket, gjorde at Aps nestformann Gro Harlem Brundtland utad måtte forsvare det dårlige valgresultatet.

- Det var et tilfelle hvor flere ulykker inntraff samtidig. Jeg var nedfor og det er heller ikke så lett å være oppegående når tre skiver i korsryggen har forskjøvet seg. Generelt vil jeg si at hadde jeg skjønt mine problemer tidligere, kunne en del kanskje vært annerledes. Det er klart at det var perioder da jeg satt i partiledelsen at jeg hadde det vanskelig fordi jeg var psykisk syk. Jeg ser det nå, sier han i intervjuet.

Optimist

Steen ser optimistisk fremover. Han planlegger å være tilbake i full jobb ved FAFO før sommeren.

Marerittet har gitt ham ny livsinnsikt, og han er blitt mer bevisst hverdagens gleder.

- Februar i Norge kan ha soloppganger som er oppsiktsvekkende vakre. Det er et privilegium å ha evne til å se dem, avslutter Steen sin kronikk.

(NTB)