Reiulfs jordskjelv

Med minibaren tom og en oppdrukket flaske ved siden av seg ble Ap-veteranen Reiulf Steen i 1995 funnet bevisstløs på et hotellrom i Lima.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steen, som da var ambassadør i Chile, våknet ikke før tre dager seinere på et nakent rom på sykehuset i byen. Det kommer fram i Ap-veteranen Reiulf Steens (66) erindringsbok «Jordskjelv» som kommer ut tirsdag. Her beskriver den tidligere Ap-lederen hvordan han nesten møtte «tilintetgjørelsen» i Perus hovedstad Lima for fem år siden.

Kritiske bemerkninger til dagens Ap-regjering har også fått en sentral plass i Steens bok.

Alvorlig syk

«Livet mitt hadde nådd et avgjørende vendepunkt. Fremfor alt måtte jeg akseptere at jeg var alvorlig og livstruende syk,» skriver Steen om oppvåkningen på sykehuset. Da han kom tilbake til Santiago, fikk han diagnosen endogen, unipolar depresjon. Ap-veteranen har også i tidligere bøker og intervjuer vært åpen om depresjonen og alkoholproblemene.

Men det er første gang han forteller om hva som skjedde i de avgjørende dagene i 1995.

Alkohol og depresjon

Han hadde sovet i tre dager da han våknet. Det var kona Inés som måtte fortelle hvordan han var havnet der. På hennes oppfordring tok en venn seg inn på hotellrommet han bodde på.

«De fant meg bevisstløs. Minibaren var tom. Det samme var en flaske jeg hadde hatt med meg.»

Steen skriver om sin gode erfaring med Anonyme Alkoholikere og det psykiatriske behandlingsapparatet i Norge.

I dag er han ved godt mot etter et tilbakefall i 1997.

«Å kjenne at helsen vender tilbake er likevel en belønning så stor at den kjennes som en kompensasjon for den grenseløse fortvilelse depresjonen har påført oss som tilhører dette lidelsens brorskap.»

- Ap svikter

Selv om den tidligere partilederen er varsom med å kritisere dagens Ap-regjering direkte, ligger mistilliten mellom linjene. Steen, som i dag er leder av Europabevegelsen, beskriver et parti som har mistet kontakten med folk flest.

«Vi er vitne til den største krise i norsk arbeiderbevegelses historie. Den burde gitt støtet til en omfattende, døgnkontinuerlig mobilisering av hele bevegelsen. I stedet spiser man valium og trøster seg med at det er en overgang.»

<B<NY BOK:Reiulf Steen skriver bok om livskrisen.