Rekekrise i Skagerak: - I verste fall må enkelte ty til importert frossenvare

Prisene på reker ligger allerede på sommernivå.

REKEMANGEL: Det er lite reker i Skagerak i år, og det forventes at prisene vil stige mot og gjennom sommeren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
REKEMANGEL: Det er lite reker i Skagerak i år, og det forventes at prisene vil stige mot og gjennom sommeren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har det vært en jevn nedgang i rekebestanden i Skagerak, og i år nærmer det seg det laveste nivået noen gang.

- Året 2012 observerte vi den laveste gytebiomassen siden man startet overvåkning av reke i Skagerak, og nå er vi nesten på samme nivå, sier forsker Guldborg Søvik ved Havforskningsinstituttet til Dagbladet.

Dette vil kunne få flere konsekvenser.

Lavere kvote

Det endelige kvoterådet for reke i Skagerrak for 2019 er på 6163 tonn. Det er en nedgang på 2873 tonn sammenlignet med det foreløpige rådet for 2019, ifølge Havforskningsinstituttet.

- Det er en betydelig nedgang, sier Søvik, som tror det skal mye til for at forvaltningsmyndighetene i Norge og EU ikke vil legge kvota på det nivået som «Det internasjonale råd for havforskning» (ICES) anbefaler.

Ifølge Søvik er det kommet på plass en forvaltningsplan for denne bestanden - og slike planer forplikter.

- Forhandlingene om den endelige kvota starter i neste uke, og så fastsettes kvota rett etter det, sier hun.

Økte priser

Allerede nå er prisene på ferske reker på vei opp, ifølge Søvik.

- Vanligvis er prisene høyest på sommeren, men allerede nå har prisene steget som følge av at det er færre reker å få kjøpt, sier hun.

Ifølge Agderposten, som også omtaler saken, koster det nå 190 kroner kiloen for reker på Fiskemottaket i Grimstad, mens enkelte butikker tar enda mer. Fiskemottaket i Arendal selger for 219 kroner, og alle steder ligger an til en prisoppgang på en tier eller mer etter påske.

I fjor var høyeste salgspris for ferske reker 249 kroner kiloen, ifølge avisa.

VERDENSREKORD: Kokker fra byen Callao i Peru sto for matlagingen av til sammen 6,8 tonn med serveringsklar ceviche, som er rå sjømat marinert i sitron- eller limesaft. Vis mer Vis mer

Risikerer import

Det vil ikke gå tomt for reker i Skagerrak, forsikrer Søvik.

Likevel utelukker hun ikke at det vil kunne bli behov for import av reker til sommeren.

- Rekefiskere forsøker å fordele salget jevnt gjennom året, slik at de ikke risikerer å gå tomme. I år vil de ha mindre enn vanlig. De aller fleste foretrekker ferske reker, men i verste fall må kanskje enkelte ty til importert frossenvare i år, sier hun.

Rekefisket foregår gjennom hele året. I Barentshavet har rekene en levealder på rundt ti år, mens rekene i sør ikke blir mer enn tre til fem år gamle.

For øyeblikket er det stor innblanding av småreker på fiskefeltene i Nordsjøen og Skagerrak, og flere felt stenges for å unngå fangst av nykomlingene, ifølge Havforskningsinstituttet.

Usikker årsak

Det er en stund siden det var snakk om en gullalder for reke i Skagerrak. På 1980-, 1990- og 2000-tallet var det gode fangster og bra rekruttering, forteller Guldborg Søvik.

Hvorfor rekebestanden har gått ned de siste åra, vet ikke forskerne.

- Her finnes det bare hypoteser om blant annet at det kan skyldes oppvekstsvilkårene det første leveåret. Det kan for eksempel skyldes lite mat eller varmt vann, sier Søvik, som forteller at det ikke bare er i Norge rekebestanden har sunket:

- I Canada forsvinner også rekene mange steder. På Grønland ser det imidlertid greit ut - og i Barentshavet er bestanden i god forfatning. Flere steder langs Norskekysten har rekene forsvunnet, sier hun.

- Er du bekymret for utviklingen?

- Det er en kjensgjerning at rekebestanden svinger mye, men før svingte bestanden rundt et høyere nivå enn den gjør nå, og jeg lurer på hva dette kan skyldes, svarer forskeren.

Hun legger til at 2018-årsklassen med reker er over middels, og den beste som er blitt målt siden 2013.

DELIKATESSE FRA HAVET: Dette gjør du for at sjøkrepsen smaker himmelsk. Vis mer Vis mer

Deler bestanden

Rekefisket startet i Skagerrak allerede på slutten av 1800-tallet. Det er Norge, Sverige og Danmark som fisker på denne bestanden, og totallandingene varierte mellom 10 000 og 16 000 tonn fra midt på 1980-tallet til midten av 2000-tallet, ifølge Havforskningsinstituttet.

Rekefisket i Norskerenna/Skagerrak har vært kvoteregulert siden 1992. Totalkvoten fordeles mellom Norge, Sverige og Danmark på grunnlag av historiske landinger. Norge får 58–60 prosent, mens Sverige får den minste kvoten (14–18 prosent). I 2017 var totalkvoten på 10 316 tonn, og av dette kunne Norge lande 6 126 tonn.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer