– Rekk opp hånda, de som ville investert i de verdipapirene Terra har solgt til nordnorske kommuner!

Så mange av Terra-eierne rakk opp hånda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skandalemeklerne Harald Norberg og Knut Anders Opstad var ikke tilstede da Terra-gruppen feiret ti-års bursdag med et seminar på Oslo Plaza i går. De har blitt omplassert.

Blant dem som dukket opp, var børsdirektør Bente Landsnes, tidligere finansminister Arne Skauge og styreleder i Kredittilsynet, Finn Hvistendal.

Dagbladet fikk anledning til å være til stede da seminaret startet, og stilte da deltakerne følgende spørsmål:

– Rekk opp hånda, de som ville investert i de verdipapirene Terra har solgt til nordnorske kommuner!

Det blir helt stille i forsamlingen. Lysekronene funkler. Ingen av sjefene rekker opp hånda. Noen trekker på smilebåndet før informasjonsdirektør Sigurd Ulven kommer løpende med viftende armer.

Da tørker de fleste bort gliset, og Dagbladet blir bedt om å gå.

Kastet ut

Ulven styrer Dagbladet bestemt mot døra. Han har tatt et stramt grep om informasjonsstrømmen i konsernet. Ulven mener at Dagbladets spørsmål er useriøst.

PÅ FØRSTE RAD: Tidligere finansminister Arne Skauge og nå administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, styreleder i Kredit  tilsynet Finn Hvistendahl og børsdirektør Bente A. Landsnes rekker ikke opp hånda, da de blir spurt om de ville investert i Terras verdipapirer. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / Dagbladet
PÅ FØRSTE RAD: Tidligere finansminister Arne Skauge og nå administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, styreleder i Kredit  tilsynet Finn Hvistendahl og børsdirektør Bente A. Landsnes rekker ikke opp hånda, da de blir spurt om de ville investert i Terras verdipapirer. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / Dagbladet Vis mer

– Dette er et seminar for bankfolk. De investerer ikke i verdipapirer, sier Ulven.
Tidligere statssekretær for finansminister Per-Kristian Foss, Kaj Martin Georgsen tar over ordet og ønsker velkommen til Terras tiårsjubileum.

Før seminaret begynte, fortalte styreleder Finn Hvistendahl i Kredittilsynet at han skulle holde foredrag.

– Dette skulle egentlig være et jubileumsseminar, sier Hvistendahl.

Han tror at markeringen vil bli noe tonet ned. Kanskje ikke så rart siden hans eget tilsyn er i gang med å granske jubilanten for mulige lovbrudd.

Dagbladet ønsker et intervju med konsernsjef Ola Sundt Ravnestad i Terra og tar kontakt.

– Det må du snakke med informasjonsdirektøren om, sier Ravnestad.

Dobbeltrolle

Markeringen av Terra-konsernets ti år i markedet har blitt litt annerledes enn planlagt. Terra har de siste ukene vært ute i hardt vær. Fire nordlandskommuner mener selskapets meklere har lurt dem til å investere i obligasjoner, uten at de fikk vite hvor høy risikoen var for å tape pengene.

Dette var også det sentrale samtaleemne før seminaret begynte, da banksjefene minglet med sin kaffe. Mange av banksjefene har et eierforhold til Terra gjennom sine lokale banker. Og for disse bankene er det krise at deres viktigste kunder kan være lurt inn i en handel hvor de risikerer å tape oppimot en milliard kroner.

Mange kommunestyrer oppnevner også representanter til bankenes viktige organer lokalt, og forholdet mellom dem er svært tett.

Da er det ekstra ubehagelig for banksjefene å komme i denne dobbeltrollen.

Det har Terra-gruppen skjønt, og bevilget 70 millioner kroner for at kommunene skal få et pusterom i en anstrengt kommuneøkonomi.

Tillitsforhold

Administrerende direktør i Kommunenes Sentralforbund, Olav Ulleren, sier at han skjønner problemstillingen, og påpeker at det historisk sett har vært et tett forhold mellom sparebankene og kommunene.

– Terra har kommet inn gjennom denne kanalen, og kan ha utnyttet det som har et vært et historisk tillitsforhold, mener Ulleren.