- Rekk opp hånda om du ikke har bestemt deg!

De første dagene i 2008 kan avgjøre om Barack Obama blir USAs neste president. Dagbladet.no møtte ham nyttårsaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOONE, IOWA (Dagbladet.no): - Æresord, da jeg gikk inn døra her, hadde jeg ikke bestemt meg for hvem jeg skulle støtte, sier barneskolelæreren Barbara Sailsbury (54) til Dagbladet.no.

De siste dagene har hun og moren La Von Brown (87) blitt teppebombet med valgkampmateriell fra samtlige kandidater, fått utallige telefoner og blitt oppsøkt personlig på døra flere ganger.

Men etter å ha sett Barack Obama tale og tatt ham i hånda, har ikke de to demokratene lenger et fnugg av tvil.

- Jeg likte alt han sa, særlig hans syn på utdanning og tanken om å trekke landet i en ny retning. Han holder på oppmerksomheten hele tiden, og har humor og personlighet, sier den nyfrelste 54-åringen.

- Hvis du tror

Barack Obama har altså gjort jobben sin i den lille pregløse byen Boone i Iowa, tre dager før nominasjonsvalget.

Han tilbrakte mer enn 13 timer av nyttårsaften enten på en talerstol eller på å komme seg til den neste. Flest mulig håndtrykk, øyekontakt med så mange potensielle støttespillere som mulig.

Det er en nøye innøvd tale med enkelte endringer som hamres inn overfor mindre og større publikum i småby etter småby. Men for en tale. Den karismatiske 47-åringen klarer å få tilhørerne på hvert nye sted til å tro på at det er akkurat dem det gjelder.

HAMRER DET INN: Barack Obamas valgkamptale, her da Dagbladet.no så og hørte den i Boone, er en studie i retorikk, følelser og engasjement. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
HAMRER DET INN: Barack Obamas valgkamptale, her da Dagbladet.no så og hørte den i Boone, er en studie i retorikk, følelser og engasjement. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- If you believe! roper Obama, ber Obama eller beordrer Obama - som om han allerede var president.

Håpet om et nytt USA etter Bush er der, nå må det bare mobiliseres i grasrota, er refrenget i talens klimaks, og «Hvis du tror» gjentas for å gjøre det selvsagt at det er akkurat det man må gjøre - tro på endring, og endring er synonymt med den svarte senatoren fra Illinois.

Amen

Han framfører alle stigningene, pausene, vitsene og dramaet i den 40 minutter lange talen uten manus. Det er dagens tredje, men ennå like flammende, elegant og medrivende. Applausen runger på de riktige stedene.

- Amen! roper en middeladrende mann høyt da Obama for første, men ikke siste, gang sier innstendig at det ikke lenger handler om hvem som er republikanere eller demokrater, men at alle må jobbe sammen.

- Det er derfor meningsmålingene viser at jeg står meg best når jeg settes opp mot de republikanske presidentkandidatene. Jeg kan slå Mitt, Mike og Rudy - jeg kan slå alle! Det er slik vi skal vinne om tre dager i Iowa, nominasjonen og i november. Det er slik vi skal endre dette landet de neste fire åra, buldrer senatoren.

Det er ennå rundt seks timer til han får vite at han på den siste meningsmålingen til den viktige Iowa-avisa Des Moines Register leder foran Hillary Clinton med sju prosentpoeng.

- If you believe, så kan vi redde denne planeten og gjøre slutt på vår avhengighet av utenlandsk olje. Hvis du tror, kan vi avslutte denne krigen, stenge Guantánamo, gjenopprette vårt rykte, fornye diplomatiet vårt og igjen respektere grunnloven til Amerikas forente stater, fortsetter Obama, og tar en stikkprøve på hvor landet ligger:

Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Vær ærlige nå. Rekk opp hånda alle som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på!

30-40 nølende armer strekker seg i været, og Obama tilføyer raskt til den lokale valgkampsjefen:

- Der, der er målskivene dine.

Kort møte med Dagbladet.no

Obama og de seks andre som har realistiske sjanser til å flytte inn i Det hvite hus om ett år holder nå et umenneskelig tempo for å være sikre på at de har gjort alt for å få partifeller til å møte opp og støtte dem 3. januar - den første, ekstremt viktige prøven på om populariteten kan omsettes til stemmer.

Presidentkandidaten prioriterer beinhardt i det som er den heftigste valgkampen i USA noensinne, og utenlandske journalister er de neste tre dagene mindre interessante enn en hvilken som helst av Iowas om lag tre millioner innbyggere.

- Beklager, men jeg kommer ikke til å snakke med deg akkurat nå. Du kan ikke stemme på meg, skjønner du, sa Obama da Dagbladet.no klarte å fange oppmerksomheten hans og skape støy i det halsbrekkende tidsskjemaet - så vidt.

Med sitt bredeste smil, et fast, hjertelig håndtrykk og tilsynelatende helt avslappet blant fem nervøse og ropende livvakter fra Secret Service, avslo han overbærende å svare på den norske avisas spørsmål om utenrikspolitikk, før det virket som han fikk et snev av dårlig samvittighet:

- Men … Norge er et strålende land!

Parallellt med ektemannens heseblesende maratonløp driver også Michelle Obama valgkamp over hele Iowa, og har rykte på seg for å sikre Baracks stemmer ved å komme med de siste, overbevisende argumentene.

- Barack er den smarteste personen som noensinne har entret denne skitne greia som kalles politikk, sier hun.

<B>NYFRELSTE:</B> Barneskolelærer Barbara Sailsbury (t.h.) og mamma La Von Brown var overveldet etter Obamas tale på hjemstedet - og kommer til å støtte ham i nominasjonsvalget på torsdag.
<B>EKSTATISK:</B> Barbara Sailsbury og flere andre demokrater fikk møte Obama, og ble overbevist.
<B>STORMLØP:</B> Bare et par tusen stemmer kan avgjøre Iowas nominasjonsvalg, og Obama prøver å se flest mulig velgere, og Dagbladet.no, inn i øynene.