POPULÆR OG HATET: Dette er et bilde fra det statlige iranske pressebyrået, som også avviser at presidenten ble utsatt for et attentat i dag. Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: REUTERS
POPULÆR OG HATET: Dette er et bilde fra det statlige iranske pressebyrået, som også avviser at presidenten ble utsatt for et attentat i dag. Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: REUTERSVis mer

- Rekken av folk som vil Ahmadinejad til livs er endeløs

Men regimet later som dagens attentat var fyrverkeri. Dagbladets Morten Strand kommenterer attentatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Talsmenn for Irans president Mahmoud Ahmadinejad avfeier attentatforsøket mot ham idag med at det var noen som lekte med fyrverkeri.

Den iranske presidenten nevnte heller ikke episoden med et ord i talen han holdt på en fotballstadion rett etter attentatforsøket i formiddag.

Både forsøket på å latterliggjøre attentatet ved å kalle det lek med fyrverkeri, og at Ahmadinejad ikke nevnte hendelsen i sin TV-overførte tale, betyr at den iranske presidenten - i hvert fall foreløpig - ikke er interessert i å bruke hendelsen til å konfrontere opposisjoen.

En granat gikk av i kortesjen som fulgte den iranske presidenten i byen Hamedan vest i Iran i formiddag. Granaten eksploderte 100 meter fra der presidenten var, i nærheten av en buss full av journalister. Flere skal være såret, ifølge det konservative nettstedet Khaberonline.ir.

Men selv om regimet forsøker å latterliggjøre hendelsen så er det en nærmest endeløs rekke av mennesker og grupper som kunne være interessert i å forkorte livet til den omstridte iranske presidenten.

De spenner fra Folkets Mujahedin, som generelt slåss mot det iranske prestestyret, til grupper blant prestene, som er lei av en president som bruker enhver anledning til å konfrontere omverdenen. Det kan være sunni-separatister fra Balutsjistan, ved grensa til Pakistan, og det kan være den israelske etterretningen Mossad.

Og det kan være noen som sympatiserer med studentene som demonstrerte mot gjenvalget av president Ahmadinejad i fjor sommer, da flere ti-talls demonstranter ble drept i Teherans gater.

Alle har de motiver for å ta livet av Ahmadinejad. For han er en omstridt president, ikke minst i Iran selv. Folkets Mujahedin har offisielt tatt avstand fra vold i sin politiske kamp mot regimet. Men det betyr ikke at det ikke kan finnes voldelige elementer blant dem.

Irans mektige presteskap er i virkeligheten dypt splittet. På den ene siden har vi den åndelige - og virkelige -  leder Ayatollah Ali Khamenei, som er Ahmadinejads støttespiller. Men mange prester er sterke motstandere av en president som både provoserer med sin atompolitikk, og nekter å etterkomme FNs krav om å få inspisere Irans atomproduksjon, og sier at Israel bør slettes fra kartet. Prestene vil ha fred med omverdenen, og rom for religiøst diplomati, ikke minst mot shiaene i nabolandet Irak.

Mest effektive i sin motstand mot Ahmadinejad har separatistgrupper fra Balutsjistan vært. I Oktober i fjor ble sju kommandanter fra Revolusjonsgarden drept i et attentat.

Ei gruppe som kaller seg Jundullah - guds soldater - tok på seg attentatet som rystet de politiske eliter i Iran. Grunnen er at Revolusjonsgarden er Ahmadinejads uten sammenlikning viktigste maktbase. Presidenten har selv sin bakgrunn i revolusjopnsgarden, og uten dem er han politisk mye svakere. Attentatet i oktober var derfor også et kraftig angrep på Ahmadinejad selv.

Den israelske etterretningen Mossad har et åpenbart motiv for et attentat mot Ahmadinejad. Israel har planene klare for et angrep mot Irans atomindustri når tidspunktet kommer da Iran er i stand til å sette sammen en atomladning. Selv om dagens attentat ser amatørmessig ut, har Mossad gjennomført liknende aksjoner med hvilende agenter.

Rekken av folk som vil Ahmadinejad til livs er endeløs.

ANGREPET: I dag ble kortesjen angrepet. FOto: REUTERS
ANGREPET: I dag ble kortesjen angrepet. FOto: REUTERS Vis mer