Rekker ikke å registrere alt liv på havbunnen

Før politikerne skal ta stilling til olje- og gassutvinning i nordområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mareanoprosjektet vil ikke rekke å registrere alt livet på havbunnen i nord før politikerne skal ta stilling til om de vil tillate olje- og gassutvinning i området i 2010.

Dermed står man i fare for å skade et økosystem man ikke kjenner, og arter man ikke vet finnes, frykter Bellona. 

157 millioner bak 

Da Mareanoprosjektet startet i 2005, la de fram et budsjett der de opplyste at de trengte 50 millioner i året fram til 2010. Men bevilgningene har hvert år vært langt lavere, og prosjektet ligger nå 157 millioner kroner bak, opplyser programleder for prosjektet, Lene Buhl-Mortensen.

Bellona ønsker at prosjektet skal sikres disse pengene nå.

- Det er helt essensielt at man kjenner naturen før man beslutter om olje og gass skal utvinnes. Det er uansvarlig å sultefore Mareano-prosjektet samtidig som man kaster penger inn i seismikk, sier Elisabeth Sæther i Bellona.

Prioriterte områder

Men ifølge Buhl-Mortensen er det umulig å rekke å gjøre en grundig kartlegging av det 142 000 kvadratkilometer store området før forvaltningsplanen skal revideres. Selv om de får alle pengene nå.

 NORGE UNDER VANN: Sjøtre og Medusahode. Foto: Mariano
NORGE UNDER VANN: Sjøtre og Medusahode. Foto: Mariano Vis mer

- Det tar tid å bygge opp personale, kompetanse og å bestille båtene vi bruker. På grunn av den trege starten vi fikk, er det ikke mulig å bli ferdig med alt, sier Buhl-Mortensen.

- Det er meget beklagelig, og det er denne regjeringen ene og alene ansvarlig for, sier Elisabeth Sæther.

Med en bevilgning i statsbudsjettet på samme nivå som i fjor, vil Mareano kunne bli ferdige med å kartlegge de prioriterte områdene, feltene som kalles Tromsø 2 og Nordland 7.

- Må kjenne hele økosystemet

- Flere i regjeringen og i oljeindustrien har kjørt hardt på at så lenge de prioriterte områdene er kartlagt innen 2010, er det greit. Men kjenner man ikke hele økosystemet, kan man heller ikke ha en økosystembasert forvaltningsplan. Hele tenkemåten bak et slik verktøy faller i fisk, kommenterer Sæther.

Lene Buhl-Mortensen i Mareano-prosjektet håper på en dobling av bevilgningene i årets statsbudsjett, slik at de kan starte på oppmåling av sjøbunnen i et større område. Slik vil de kunne legge grunnlaget for en biologisk og geografisk kartlegging, og kanskje komme i mål to år etter at forvaltningsplanen skal revideres, rundt 2012. 

Rekker ikke å registrere alt liv på havbunnen
MARIANOOMRÅDET: Kartet viser utstrekningen til Mariano-prosjektet.