Fastlegekrise

- Rekker ikke puste

Fastleger i Oslo jobber over 12 timer hver dag. Nå slår de alarm om arbeidspresset. Det kommer til å gå utover pasientsikkerheten, advarer flere.

FORTVILER: Fastlegene Cuu Duong (t.v.), Giti Sabalani og Slavoljub Markovic. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet

FORTVILER: Fastlegene Cuu Duong (t.v.), Giti Sabalani og Slavoljub Markovic. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet

Vis mer
Publisert

- Det er helt krise, sier fastlege Cuu Duong (48).

Dagbladet møter ham sammen med to kollegaer, fastlegene Giti Sabalani (53) og Slavoljub Markovic (43).

Sammen med fire andre leger driver de Romsås legesenter på Grorud. Grorud er en av bydelene med høyest smittetrykk i Oslo.

Nå slår fastlegene alarm om det de opplever som et altfor høyt arbeidspress, pålagte oppgaver og en stor strøm av pasienter som trenger helsehjelp. Det kommer til å gå utover pasientsikkerheten, advarer de.

12 timer daglig

Både Duong, Sabalani og Markovic forteller at de jobber over 12 timer hver dag.

- I det siste har jeg sittet lenge etter at dagen er ferdig, men selv om jeg sitter til halv åtte om kvelden, blir jeg ikke ferdig. Det har vært flere netter der jeg har våknet opp klokka fem om morgenen og tenkt: «Skal jeg bare dra på jobb og gjøre resten?», sier Duong.

BEKYMRA: Duong forteller at han har mange bekymringer og en konstant følelse av å ikke strekke til. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet
BEKYMRA: Duong forteller at han har mange bekymringer og en konstant følelse av å ikke strekke til. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet Vis mer

- Tatt over privatlivet

Giti Sabalani forteller at de siste åra er det mange oppgaver som har blitt overført til fastlegene.

- Vi får forespørsel fra bydelen, sykehuset, hjemmesykepleien og Nav. Alle de vi samarbeider med forventer svar tilbake innen veldig kort tid. Vi må ta vare på pasientene våre og administrere legesenteret. Det har vært så mye, og det har tatt over privatlivet, fortviler Sabalani.

Alle fastlegene på Romsås legesenter har redusert pasientlistene sine, men det har ikke hjulpet, forteller hun.

STRESSA: Giti Sabalani. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet
STRESSA: Giti Sabalani. Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet Vis mer

- Vi føler på for mye press. Jeg føler vi er sekretærer for sykehuset, hjemmesykepleien, bydelen og Nav - alt går gjennom oss.

- Tikkende bombe

Sabalani føler at hun går med en tikkende bombe som snart sprenger.

- På et eller annet tidspunkt kommer jeg til å glemme en viktig detalj med en pasient, en blodprøve jeg kommer til å overse, fordi jeg ikke klarer å fokusere på det medisinske under dette presset. Jeg vil gjerne ta vare på pasientene og gi dem god behandling, men jeg blir dratt ut på ting, som sykepleiere og andre kunne gjort.

Under pandemien har arbeidspresset vært ekstra høyt, men Salabani understreker at problemene går lenger tilbake.

Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet
Foto: Kaja Storrøsten / Dagbladet Vis mer

- Selv om det har vært mye verre under pandemien, så begynte problemene før det. Det ble verre for tre år siden med digitaliseringen, sier hun.

- Dårlig samvittighet

Slavoljub Markovic mener at situasjonen kommer til å gå utover pasientsikkerheten.

- Snart kommer fastlegeordningen til å rakne. De fleste steder sliter med å rekruttere gode fastlegevikarer nå. Jeg vet ikke hvorfor det er slik at fastlegeordningen er skjøvet til side og ikke prioriteres. Det er en tragedie at regjeringen lar det skje, sier Markovic.

Han forteller at situasjonen også har gått utover familielivet.

- Jeg har to små barn hjemme og en kone som jobber. Jeg må passe på barna etter jobb, men jeg får ofte kjempedårlig samvittighet for barna, fordi jeg må bruke tid på å følge opp coronapasienter, prøvesvar og svare Nav på kveldene. Jeg rekker ikke å puste.

FASTLEGE: Slavoljub Markovic.
FASTLEGE: Slavoljub Markovic. Vis mer

Fått bekymringsmeldinger

Assisterende bydelsoverlege i bydelen Grorud, Shaista Anwar, bekrefter at de har fått mange bekymringsmeldinger fra fastleger.

- Det er krisetilstand blant fastleger i Oslo. Mange har redusert pasientlistene sine. Det er altfor mange arbeidsoppgaver tildelt til fastlegene, og pasienter har mange sammensatte problemstillinger som tar lang tid.

Det er ikke bare pandemien som har gjort situasjonen vanskelig.

- Pandemien var prikken over i-en og ga dermed enda mer press på fastlegene. Flere hjemler, altså å øke antall fastleger, i bydelene - er et av de viktigste tiltakene fordi vi trenger flere ressurser, sier hun til Dagbladet.

FASTLEGEKRISE: Ingvild Kjerkol forteller om en bekymringsfull fatlegekrise. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

- Bekymringsfull

Helseminister Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at de ser på muligheten for at fastlegene kan bruke annen type helsepersonell på legekontorene sine.

- Det er på kort sikt, men vi har en fastlegekrise som er bekymringsfull, sier hun og fortsetter:

- Vi har forpliktende målsettinger i Hurdalsplattformen, så dette vil vi jobbe med. Men det vi gjør nå er å sikre dem tilgang på annet personell og sørger for at de har takster som sørger for at arbeidshverdagen blir mest mulig levelig.

Målsettingene Kjerkol sikter til er forpliktelsen om å løse fastlegekrisen ved å «korte ned listelengden til fastlegene ved å øke basistilskuddet per innbygger og etablere nye rekrutteringshjemler.»

Krise resten av landet

Det er ikke bare i Oslo det er krisetilstander.

Stadig flere kommuner sliter med å tilby fastlege til innbyggerne, ifølge Helsedirektoratet.

I Trondheim er situasjonen så krevende at kommunen forrige uke erklærte at de har en midlertidig legemangel, skriver Nidaros.

I Fredrikstad og andre Østfold-kommuner er de på randen av en alvorlig krise. Strømmen av pasienter er så stor at den nærmer seg uhåndterbar, fastslår samhandlingssjef mellom Sykehuset Østfold og kommunene i dekningsområdet, ifølge Fredrikstad Blad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer